Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mai 2011 - Anul XVI, nr. 104 (4702)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problema răspunderii magistraţilor, discutată de ministrul Predoiu cu omologul său francez

Joi, 5 Mai 2011 (15:08:32)

 Ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat cu omologul său francez, Michel Mercier, despre problema răspunderii magistraţilor şi funcţionarea inspecţiei judiciare, selecţia şi formarea magistraţilor.

Agenda discuţiilor a fost deschisă de demnitarul român prin prezentarea evoluţiilor din sistemul judiciar cu relevanţă pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a noilor coduri şi a cadrului instituţional anticorupţie în România, precum şi a chestiunilor de interes comun cu care se confruntă ambele ministere.

Astfel, au fost abordate, printre altele, problema răspunderii magistraţilor şi a funcţionării inspecţiei judiciare, a gestionării situaţiei resurselor umane, a selecţiei şi formării profesionale a magistraţilor.

Ministrul francez a apreciat complexitatea transformărilor parcurse de justiţia română şi faptul că rezultatele acestui proces încep să se facă remarcate la nivel european. Totodată, demnitarul francez a arătat că o parte din provocările justiţiei române au fost gestionate şi în Franţa şi că, practic, acestea sunt fireşti în construcţia arhitecturii sistemelor judicare.

Ministrul Cătălin Predoiu a accentuat, în acest context, necesitatea ca la evaluarea independentă ce va avea loc săptămâna viitoare şi la care va lua parte un judecător al Curţii de Casaţie din Franţa să se aibă în vedere aceste aspecte şi să se realizeze o apreciere obicetivă şi pur factuală a reformei din România.

De asemenea, au fost abordate teme ale agendei europene în materie procesual penală, precum şi agenda bilaterală româno-franceză. Cătălin Predoiu a exprimat disponibilitatea de a primi la minister un magistrat de legătură francez şi de a desemna un magistrat român care să îşi desfăşoare activitatea la Paris, cu scopul facilitării cooperării judiciare şi a intensificării proiectelor bilaterale. A fost agreată organizarea unei noi discuţii bilaterale pe teme privind MCV în marja viitorului Consiliu JAI din iunie, anterior publicării raportului de ţară pe justiţie.

Agenda a fost închisă de ministrul Cătălin Predoiu cu discuţia cu Gilles Briatta, secretar general pentru afaceri europene, consilier al primului ministru francez.

După prezentarea tehnică a progreselor din teren, ministrul român a subliniat determinarea României de a lucra alături de partenerii europeni, inclusiv de Franţa, pentru a asigura securizarea frotierelor şi pentru a îmbunătăţi regulile tehnice de funcţionare a spaţiului Schengen, din postura de stat membru cu drepturi depline.

Ministrul Cătălin Predoiu a avut şi o întâlnire informală cu decanul Baroului din Paris, Jean Castelain, ocazie cu care a fost abordată chestiunea profesiilor juridice şi participarea acestora la justiţie în contextul procesului profund de reformă. De asemenea, a fost discutată chestiunea de principiu a apărării profesiei de avocat şi situaţia delicată a profesiei de avocat din România, supusă unei agresiuni continue din partea unor grupuri de pretinşi avocaţi care practică nelegal această profesie.

Decanul Baroului Paris a acceptat să participe, în calitate de lector, la conferinţele viitoare ale Asociaţiei Franco-Române a Juriştilor, constituită de ministrul Justiţiei şi Ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Pe de altă parte, ministrul Predoiu a fost invitat să participe la Reuniunea oficială a Baroului Paris ocazionată de deschiderea noului an juridic.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problema răspunderii magistraţilor, discutată de ministrul Predoiu cu omologul său francez.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problema răspunderii magistraţilor, discutată de ministrul Predoiu cu omologul său francez0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei