Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 apr 2011 - Anul XVI, nr. 98 (4696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tabără: Nu cred că mai este necesară taxarea pentru terenurile nelucrate; trebuie stimulată arenda

Joi, 28 Aprilie 2011 (14:01:59)

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără afirmă că proprietarii de terenuri nu pot fi taxaţi pentru că nu le lucrează şi crede că mai importantă ar fi stimularea arendei, în timp ce ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu vrea să îi sancţioneze "cât mai repede" pe cei care nu cultivă pământul.

"Nu poţi obliga pe cineva să cultive un teren, dar îl poţi obliga să îl igienizeze. Nu poţi menţine un teren acoperit de buruieni şi de plante care aduc prejudicii în jurul lor. E o diferenţă aici între ce înseamnă taxarea pe nelucrare (...) Dar nu cred că va mai fi nevoie, pentru că la această dată sunt peste două milioane de hectare de teren luate în plus în cultură. Noi am coborât ca nivel de necultivare la sub un milion de hectare anul acesta", a spus Tabără.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că vrea ca impozitarea terenurilor agricole nelucrate să fie aplicată cât mai repede şi că autorităţile au discuţii pe acest subiect cu experţii Băncii Mondiale.

"Eu mi-aş dori cât mai repede, pentru că vreau să-i sancţionăm pe cei care nu lucrează terenul agricol", a afirmat Ialomiţianu, întrebat de un jurnalist când ar trebui aplicată această măsură.

Tabără crede, în schimb, că nu este o prioritate pentru minister nici măcar taxarea proprietarilor care nu curăţă terenurile.

"Legea este făcută şi urmează să vedem când o punem în dezbatere. E posibil să iasă anul ăsta, dar trebuie să vedem mai întâi care va fi evoluţia terenurilor necurăţate", a spus ministrul Agriculturii.

El a adăugat că intrarea în circuitul agricol a celor două milioane de hectare de teren nelucrate a fost efectul discuţiilor despre eventuala taxare. Alte motive au fost că agricultura a fost rentabilă în 2010 şi că anul trecut statul a pus banii la dispoziţia agricultorilor la timp.

"Mă interesează însă foarte mult să promovăm o altă lege care stabilizează terenurile în sistemul de lucrare - cea a arendei şi a stimulării aendei pe termen lung. Va exista şi o primă de arendare care ar putea merge de la 25 de euro la 75 de euro pe hectar pe an, în funcţie de perioada de arendare. Vrem să legăm arendarea de vârsta de peste 62 de ani, aşa cum a fost şi renta viageră", a afirmat Tabără.

Ministrul a mai spus că sunt circa 2,6 milioane de hectare de teren arabil care se găsesc în proprietatea persoanelor de peste 62 de ani şi 1,2 milioane de hectare sunt deţinute de agricultori care au peste 70 de ani.

"Am vrea să atragem de acolo terenurile către fermierii tineri. Perioada minimă de arendare este de 5 ani, dar noi vrem să stimulăm arendarea şi pe 49 de ani. Eu aş ţine mult la această lege, pentru că ea duce şi la concentrarea exploataţiilor agricole", a adăugat Tabără.

Ideea impozitării terenurilor agricole nelucrate a fost anunţată la începutul anului trecut de către fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu. El a avansat ca termen de aplicare a măsurii începutul anului 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finele anului trecut că susţine introducerea unui impozit pe terenurile nelucrate, care să fie cel puţin la nivelul subvenţiei de 100 de euro/hectar primită conform regulilor Uniunii Europene.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane hectare, din care 9,4 milioane hectare teren arabil.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără: Nu cred că mai este necesară taxarea pentru terenurile nelucrate; trebuie stimulată arenda.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tabără: Nu cred că mai este necesară taxarea pentru terenurile nelucrate; trebuie stimulată arenda0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei