Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 ian 2011 - Anul XVI, nr. 10 (4608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Casa de Pensii a MAI recalculează în jur de două pensii pe zi, de documente se ocupă 50 de angajaţi

Vineri, 14 Ianuarie 2011 (13:49:03)

 Casa de Pensii a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care are sarcina de a recalcula pensiile foştilor angajaţi ai instituţiei procesează în jur de două pensii pe zi, în contextul în care doar 50 de angajaţi se ocupă de aceste documente, în vreme ce la MApN sunt peste 4.000.

Consilierul ministrului Administraţiei şi Internelor, Nicolae Chesnoiu, a declarat, vineri, că având în vedere complexitatea procesului de recalculare a unei pensii şi numărul mic de angajaţi pe care Casa de Pensii a MAI îl are la dispoziţie momentan, nu este posibilă procesarea unui număr mai mare de pensii recalculate.

El a adăugat că, totuşi, începând de săptămâna viitoare, numărul angajaţilor va fi suplimentat cu aproximativ 150.

Totodată, Chesnoiu a spus că până în 22 noiembrie doar în jur de 1.000 de pensionari din MAI şi-au depus adeverinţele necesare recalculării pensiilor în funcţie de venitul pe care l-au avut. Alţi 7.000 de pensionari care au avut adeverinţele la dispoziţie ar fi "stat cu ele acasă" şi nu le-au depus la timp, astfel că pensiile lor au fost recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie.

Până în momentul de faţă, aproximativ 14.000 de dosare au fost procesate la Casa de Pensii a MAI, din aproape 70.000 de pensii ce trebuie recalculate, a precizat Chesnoiu.

Consilierul MAI a mai spus că persoanele care au venit în minister în urma numirilor politice, care au stat doi-trei ani sau chiar mai puţin şi apoi au ieşit la pensie sunt printre cele dezavantajate de recalculări, nu angajaţii care au muncit 30 de ani şi au înaintat treptat în grade.

Chesnoiu a precizat că peste 80 la sută din pensiile foştilor angajaţi MAI erau de sub 3.000 de lei şi că, după recalculare, acestea au crescut măcar cu 100 - 200 de lei.

În ceea ce priveşte vechimea în muncă, Chesnoiu a spus că, într-adevăr, unii angajaţi din Jandarmerie nu şi-au regăsit în documente anii corecţi de muncă. El a spus că ministerul intenţionează să facă o intervenţie la Ministerul Finanţelor, pentru a obţine "o echivalare" pentru aceşti oameni.

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva miniştrilor Apărării şi de Interne, Gabriel Oprea şi Traian Igaş, precum şi împotriva directorului SRI, George Maior, acuzându-i de abuz în seviciu contra intereselor persoanei.

Mariana Caloianu, avocatul care reprezintă interesele sindicaliştilor, a declarat că a cerut procurorilor să verifice actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor şi să-i ancheteze pe cei care se fac vinovaţi pentru această stare de fapt.

Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o "dezonorare" a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării.

Miniştrii au discutat în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti.

Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor în funcţie de contribuţiile plătite, guvernanţii susţinând că sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Pensii a MAI recalculează în jur de două pensii pe zi, de documente se ocupă 50 de angajaţi.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casa de Pensii a MAI recalculează în jur de două pensii pe zi, de documente se ocupă 50 de angajaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei