Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 ian 2011 - Anul XVI, nr. 10 (4608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Sistemul Informatic Unic Integrat va fi pus în funcţiune, vineri, două zile se vor face teste

Vineri, 14 Ianuarie 2011 (14:55:00)

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi pus în funcţiune după aplicarea soluţiilor primite de la divizia de developer din Statele Unite, iar sâmbătă şi duminică se vor face teste, a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

"Anvergura şi complexitatea creării versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat sunt fără precedent, fiind vorba despre cel mai mare sistem informatizat funcţional dezvoltat vreodată pe teritoriul României. Luni, 10 ianuarie 2011, a fost suspendată activitatea informatizată a Sistemului Unic Integrat datorită unei comportament necunoscut al sistemelor de management al bazelor de date", informează un comunicat al CNAS.

O echipă tehnică compusă din specialişti de la CNAS, Siveco, HP şi Oracle, incluzând experţii Oracle din SUA, s-a întrunit pentru identificarea, soluţionarea, verificarea şi testarea soluţiei de corecţie.

Natura problemei a fost stabilită marţi, când s-a constatat că nu este vorba despre o eroare care putea fi prevăzută şi evitată, ci despre un comportament necunoscut specialiştilor de la HP, Oracle şi Siveco privind managementul bazelor de date.

"Deşi excepţionale, erorile din această categorie - recunoscute ca fiind sursa incidentului - sunt citate în literatura de specialitate ca incidente de severitate maximă care pot conduce la blocarea sistemelor informatice. Cu toată severitatea incidentului, s-a determinat că nu a fost afectată în niciun fel baza de date", a precizat sursa citată.

Potrivit CNAS, anterior lansării sistemul informatic, acesta a fost verificat prin toate testele care pot fi aplicate unei structuri de complexitatea SIUI, efectuându-se peste 90.000 de testări funcţionale care au vizat hardware, software şi baze de date.

"Problema apărută este unică fiind particulară unui mediu favorizant, neexploatat până în prezent. Cu toate acestea situaţia existentă consolidează oportunitatea de a dispune de un sistem informatic performant şi capabil să monitorizeze şi să supervizeze decontarea corectă, a serviciilor medicale. Astăzi, 14 ianuarie 2011, după aplicarea soluţiilor primite de la divizia de developer din Statele Unite va fi pus în funcţiune sistemul informatic urmand a se face teste în sarcină sâmbătă şi duminică", a precizat Lucian Duţă, citat în comunicatul de presă.

Potrivit CNAS, soluţiile folosite în întreaga lume pentru managementul bazelor de date nu oferă garanţii imuabile în exploatare, deoarece incidenţa facţorilor favorizanţi este mare, putând determina în orice moment comportamente imprevizibile. Cu toate ca elemente imprevizibile în funcţionarea sistemului informatic pot aparea şi pe viitor, după stabilizarea totală a situaţiei în urma raportului de audit a incidentului se vor lua măsuri de prevenire care să ducă la diminuarea pe cât posibil a unor situaţii similare.

"De asemenea ne menţinem convingere că scopul pentru care a fost creat sistemul, acela de a obţine monitorizarea şi eliminarea totală a pierderilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate este unica soluţie de luare a unor decizii corecte, într-un mod dinamic şi în timp real în folosul exclusiv al asiguratului. Reafirmăm că numai aşa vom putea să introducem proiectele acestui an pentru completarea sferei de instrumente informatice din managementul asigurările sociale de sănătate - cardul naţional al asigurărilor de sănătate (CEAS), prescripţia electronică şi fişa electronică a pacientului", arată comunicatul CNAS.

Activitatea caselor de asigurări de sănătate din ţară a fost suspendată până luni, măsura fiind dispusă, miercuri, de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, pentru remedierea problemelor apărute la sistemul SIUI.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a emis, miercuri la prânz, ordinul de suspendare a activităţii caselor de asigurări de sănătate din ţară.

Măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice.

Astfel, activitatea va fi suspendată până luni.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Sistemul Informatic Unic Integrat va fi pus în funcţiune, vineri, două zile se vor face teste.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Sistemul Informatic Unic Integrat va fi pus în funcţiune, vineri, două zile se vor face teste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei