Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 ian 2011 - Anul XVI, nr. 10 (4608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Botiş: Ne orientăm mult spre facilitarea creării de noi locuri de muncă

Vineri, 14 Ianuarie 2011 (15:53:59)

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că anul acesta ministerul pe care îl conduce se orientează spre susţinerea şi facilitarea creării de noi locuri de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ne orientăm anul acesta foarte mult spre susţinerea şi facilitarea creării de noi locuri de muncă. Este marea miză pe care o punem astăzi în faţă şi, pentru noi, ca minister al Muncii, aşa cum am declarat de la începutul mandatului, este cea mai mare provocare, aceea de a încerca să trimitem oamenii spre zona activă, să aibă un loc de muncă şi acest loc de muncă să ne permită să-l extragem din zona socială", a spus Botiş.

El a adăugat că un cuvânt greu de spus vor avea reformele iniţiate de ministerul pe care îl conduce.

"Reformele sociale pe care le-am iniţiat cu siguranţă că sunt beneficie pentru o mare parte a populaţiei fiindcă targhetează mai bine ajutoarele sociale. Ne adresăm unor persoane defavorizate şi, aşa cum s-a putut observa, pentru familiile sărace mergem cu un tip de ajutor extins din punct de vedere financiar, dar avem şi o abordare de tip pachet care se va observa mult mai bine pe Codul Social şi pe legile privind serviciile sociale", a spus el.

Ioan Botiş a făcut aceste declaraţii după ce, vineri, la Bistriţa, a făcut o vizită la firma germană de cablaje auto Leoni Wiring System Ro Bistriţa.

"Am avut parte de o prezentare a firmei şi am ajuns la concluzia că, în perioada următoare, această firmă va crea foarte multe locuri de muncă. Noi am venit şi am propus modificări legislative în aşa fel încât să creăm facilităţi atât pentru angajatori, cât şi angajaţi încercând prin propunerile pe care le-am făcut pe Codul Muncii şi pe legile conexe (legea patronatelor, sindicatelor, legea contractului colectiv de muncă, legea conflictului şi legea CES) să creăm acele facilităţi care să permită o dinamizare a pieţei muncii. Este doar primul pas, primul test în mediul economic", a spus el.

Botiş a adăugat că, la întâlnirea cu firma germană de cablaje auto, a fost dezbătut pachetul legat de modificarea legislaţiei muncii.

"Noi am prezentat modificările şi urmează ca pe zona economică, preluând unele din propunerile făcute de firme, să vedem în ce măsură pot fi puse în lege şi pot produce efecte pe zona economică. Am fost interesaţi dacă firmele simt o tendinţă pozitivă în piaţă, dacă au o anumită capacitate de absorbţie a persoanelor care caută un loc de muncă. Semnalul e pozitiv. Firma aceasta are tendinţe de creştere. Nu vreau să dau date, dar ele erau pozitive şi concluzia noastră şi convingerea noastră este că, în perioada următoare, această firmă va crea locuri de muncă într-un raport substanţial", a spus ministrul.

Botiş a adăugat că Ministerul Muncii şi-a propus să organizeze astfel de întâlniri cu mediul economic, în toată ţara.

"În perioada următoare vom avea astfel de întâlniri cu multe firme care funcţionează pe piaţa românească. Este o provocare mare pentru societatea românească, pentru că, în paralel cu această reformă socială, cu acest tip de a schimba mecanismele şi mentalităţile la nivelul societăţii româneşti, trebuie să găsim soluţii de tip economic care să permită absorbiţia acestor persoane care pleacă din zona protecţiei sociale. Aceste persoane trebuie regăsite pe un loc de muncă ca să aibă posibilitatea de a se susţine şi de a produce mai departe", a afirmat Botiş.

Ministrul a mai spus că societatea îşi permite să susţină o anumită parte a populaţiei, dar, în acelaşi timp, există un interes de a crea locuri de muncă, astfel încât să li se ofere posibilitatea acestor persoane de a-şi crea un venit.

"De la început, am clarificat acest lucru. Prefer să folosesc sintagma de ministru al Muncii fiindcă întotdeauna, dar absolut întotdeauna, voi susţine legi care să susţină piaţa muncii şi să ducă la crearea de noi locuri de muncă. Este extrem de important ca oamenii să înţeleagă că o creştere a bunăstării poate proveni numai din muncă şi încercăm, în acelaşi timp, să ne adresăm, doar acelor categorii care sunt extrem de sărace. Putem vorbi de persoane cu dizabilităţi şi de interesul strategic de a sprijini copilul şi dezvoltarea lui, dar şi de a investi în educaţie. Dincolo de toate discuţiile care apar în mass-media sau în altă parte, voi susţine persoanele active care doresc să se întoarcă la locul de muncă sau doresc să-şi susţină familia din venituri din muncă", a spus ministrul.

Botiş a susţinut că a convenit cu cei de la Leoni ca, la sfârşitul acestei luni, să aibă din partea lor un pachet de propuneri pe zona economică.

"Au fost preocupări şi în zona mediului de afaceri şi urmează ca, până la sfârşitul lunii ianuarie, să primim propuneri pentru modificarea legilor", a fost Botiş. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Botiş: Ne orientăm mult spre facilitarea creării de noi locuri de muncă.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Botiş: Ne orientăm mult spre facilitarea creării de noi locuri de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei