Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 ian 2011 - Anul XVI, nr. 10 (4608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Final

Sărbătorile de iarnă s-au încheiat, ieri, la Suceava cu Parada Măştilor, la Drăguşeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Parada măştilor şi obiceiurilor de Anul Nou de stil vechi a încheiat, ieri, la Drăguşeni, ciclul sărbătorilor de iarnă şi programul „Crăciun în Bucovina”. Parada a început ieri, de la poarta de intrare în judeţ, de la Drăguşeni, pe un traseu de circa 2 km pe drumul E 85 şi a durat aproape o oră şi jumătate.

Peste 300 de mascaţi şi dansatori de toate vârstele din comunele sucevene Boroaia, Bogdăneşti, Râşca, Drăguşeni, Dolheştii Mici şi Forăşti, în care trăiesc ortodocşi de stil vechi, împreună cu alţi circa 80 din localităţile ieşene Miroslăveşti şi Paşcani au făcut deliciul şoferilor care s-au aflat ieri la amiază pe traseu şi care au răspuns cu claxoane şi fluturări de mâini la urăturile tradiţionale.

Odată cu intrarea în sat, mascaţii au avut o audienţă mult mai numeroasă, majoritatea localnicilor ieşind la porţi să vadă caprele, urşii, căiuţii şi bandele, pentru prima dată reunite în număr atât de mare.

Startul paradei a fost dat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a declarat că prin prezenţa sa la această manifestare a dorit să arate respectul administraţiei judeţene pentru cei peste 30.000 de credincioşi ortodocşi de stil vechi din judeţ şi că a venit să le ureze acestora sărbători fericite.

 

Gheorghe Flutur, Cătălin Nechifor şi Ioan Stan, oficialităţile prezente la paradă

Flutur a salutat şi prezenţa celor doi deputaţi din colegiile din zona Fălticeni, Ioan Stan şi Cătălin Nechifor, de la PSD. „Atâta timp cât suntem pentru promovarea zonei mă dezbrac de haina politică şi salut prezenţa tuturor celor care vor să punem în valoare tradiţiile şi obiceiurile. Urşii nu-s nici portocalii, nici roşii sau cel puţin eu nu vreau să fie”, a spus Flutur.

Dacă preşedintele Consiliului Judeţean, instituţia organizatoare a programului „Crăciun în Bucovina”, a dat startul paradei, apoi a aşteptat grupurile de mascaţi în faţa Primăriei Drăguşeni, ca o veritabilă gazdă, cei doi deputaţi PSD de zonă, îmbrăcaţi în costume de culoare închisă, au preferat să parcurgă drumul printre urători, în spatele unei căruţe cu dansatori costumaţi în ţigani şi în faţa unui grup de ursari. De altfel, şi pe scena din parcul din Drăguşeni, unde a avut loc spectacolul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă, primul grup de copii urători tot Flutur i-a primit, deputaţii aleşi în aceste colegii şi ceilalţi membri PSD care i-au însoţit rămânând în public.

În judeţul Suceava trăiesc 35.400 de români ortodocşi de stil vechi, în cadrul Mitropoliei Slătioara, care include 36 de schituri, biserici şi mănăstiri. Cea mai mare comunitate, cu 400 de familii, este la Bogdăneşti. Românii creştin-ortodocşi de stil vechi din Suceava sunt păstoriţi de mitropolitul de Slătioara, ÎPS Vlasie Mogîrzan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătorile de iarnă s-au încheiat, ieri, la Suceava cu Parada Măştilor, la Drăguşeni.
 Vizualizări articol: 1340 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Sărbătorile de iarnă s-au încheiat, ieri, la Suceava cu Parada Măştilor, la Drăguşeni4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E OK trimis de
(14 ian 2011, 17:21:30
Ca au fost prinsi in programul acesta al sarbatorilor de iarna in Bucovina si ortodocsii pe stil vechi este foarte bine si tot la fel de bine este ca au participat la aceste actiuni si cei 2 demnitari si lideri politici ai PSD si, mai ales, ca au fost alaturi de multime, intre oameni!
2.   Criza.......fugarita cu ursul trimis de
(14 ian 2011, 22:52:42
daca tot atrage multi turisti plimbatul ursului ar fi bine ca autoritatile implicate sa plimbe ursul tot anul si tot judetul poate fuge si saracia din judet de frica ursului ca de luat masuri anticriza nu are cine pentru ca nu se pricep decit la taieri.sa traiti bine si sa plimbati mai departe ursul

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei