Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 sep 2010 - Anul XV, nr. 226 (4517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Voi cere Comisiilor de apărare să-i audieze pe Blaga şi Pahonţu

Duminică, 26 Septembrie 2010 (13:42:41)

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că le va cere colegilor parlamentari să solicite audierea ministrului Vasile Blaga şi a şefului SPP, pentru a vedea dacă ceea ce a decis preşedintele Traian Băsescu este legal.

Antonescu a apreciat drept "iresponsabilă" din punct de vedere politic decizia şefului statului de a renunţa la serviciile MAI. El a adăugat că hotărârea similară a premierului Emil Boc "agravează" situaţia.

Crin Antonescu a spus că va cere parlamentarilor să solicite audierea ministrului de Interne, Vasile Blaga, şi a şefului SPP, Lucian Pahonţu, pentru a se constata dacă decizia preşedintelui Traian Băsescu de a renunţa la serviciile Poliţiei şi Jandarmeriei este legală.

Întrebat ce acţiuni urmăresc liberalii pe subiectul deciziei şefului statului de a renunţa la serviciile Poliţiei şi Jandarmeriei, Antonescu a afirmat că le va cere colegilor de partid din Comisiile pentru Apărare să-i audieze pe Blaga şi Pahonţu pentru a clarifica dacă decizia şefului statului de a renunţa la Poliţie şi Jandarmerie poate fi aplicată. El a subliniat că "înţelesul democraţiei reprezentative este că tocmai preşedintele ca şi ceilalţi demnitari sunt oameni care nu mai fac ce vor".

"Sigur preşedintele poate să aibă poziţii şi acţiuni cu caracter politic, dar nu acţiuni pe lângă lege, deasupra legii sau în afara legii. Siguranţa preşedintelui care e principalul vector de siguranţă naţională, nu e o chestiune la îndemâna sa, nu e o chestiune cu nervi şi bâzdâci, nu e o chestiune în care preşedintele hotărăşte: „De mâine mă apără Roberta Anastase şi dirijează circulaţia Cezar Preda”. Asta nu se poate", a mai spus liberalul.

"Decizia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a renunţa la serviciile pe care prin lege Poliţia Rutieră şi Jandarmeria trebuie să le presteze pentru protecţia persoanei şi instituţiei prezidenţiale este una iresponsabilă din punct de vedere politic. Faptul că, la câteva ore, această decizie e urmată de o decizie similară a primului ministru agravează situaţia şi, dincolo de toate detaliile şi comentariile care s-ar putea face în legătură cu semnificaţia acestor hotărâri, primul lucru pe care îl constatăm este că suntem în faţa unei situaţii fără precedent în raport cu care nu putem rămâne indiferenţi", a susţinut Crin Antonescu.

Liderul PNL a afirmat, într-o conferinţă de presă, că decizia lui Traian Băsescu e o hotărâre "fără precedent care are o încărcătură politică extrem de gravă".

"Domnul Traian Băsescu este mâhnit de ceea ce a auzit la manifestaţia poliţiştilor şi fără îndoială că în legătură cu ce s-a scandat acolo sau în legătură cu anumite gesturi de disperare pe care unii manifestanţi le-au făcut putem fi cu toţii trişti, dar un om politic responsabil, cu atât mai mult un preşedinte de stat trebuie să se întrebe cum a ajuns aici. (...) Poliţia ca instituţie, poliţiştii ca persoane, reprezentarea lor sindicală a rămas mereu departe de jocul politic şi în niciun caz nu au făcut vreodată jocurile politice ale opoziţiei. Dacă s-a ajuns aici, e semnul unei disperări care nu e doar a poliţiştilor, ci a peste 90% dintre români şi este un semnal politic pe care preşedintele, ca şi primul ministru, ca şi partidul de guvernământ ar trebui să-l interpreteze în mod responsabil", a spus liberalul.

El a adăugat că "decizia preşedintelui Traian Băsescu însoţită de decizia şi mai caraghioasă a primului ministru are drept urmare un efect de decredibilizare a unei instituţii esenţiale în sistemul de ordine publică şi în statul de drept şi este, de asemenea, semnul unei disoluţii fără precedent a autorităţii".

Liderul PNL a arătat că asigurarea securităţii şefului statului şi a premierului nu ţine de "nervii" şi "bâzdâcii" unei persoane.

Crin Antonescu a susţinut că, prin demersul său, Traian Băsescu vrea să "învrăjbească categorii de arme", respectiv Poliţia cu Jandarmeria şi SPP cu cele două.

Preşedintele Traian Băsescu a dat dispoziţie ca efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, începând de vineri, ora 17.00, decizia fiind luată în contextul participarii unor angajaţi ai ministerului la marşul ilegal de protest.

Surse oficiale au menţionat că decizia a fost luată în contextul participării unor angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor la un marş desfăşurat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Serviciile din subordinea MAI implicate în acţiuni de protecţie a preşedintelui sunt Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă toate acestea acţionau sub coordonarea SPP, care, în urma deciziei de vineri a şefului statului, le-ar putea prelua atribuţiile.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a fost informat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor despre faptul că structurile Poliţiei nu vor mai face parte din dispozitivul de protecţie al preşedintelui României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Voi cere Comisiilor de apărare să-i audieze pe Blaga şi Pahonţu.
 Vizualizări articol: 411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: Voi cere Comisiilor de apărare să-i audieze pe Blaga şi Pahonţu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei