Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 sep 2010 - Anul XV, nr. 226 (4517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Blaga fie îi determină pe Băsescu şi Boc să revină asupra deciziei, fie demisionează

Duminică, 26 Septembrie 2010 (13:38:50)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că ministrul de Interne, Vasile Blaga, trebuie fie să îi determine pe preşedinte şi pe premier să revină asupra deciziei privind Poliţia şi Jandarmeria, fie să demisioneze, precizând că, dacă sunt nemulţumiţi, Băsescu şi Boc pot renunţa la mandate.

"Ministrul de Interne, Vasile Blaga, e într-o situaţie foarte delicată. Fie îi determină pe preşedinte şi pe şeful său de Guvern să revină asupra unei decizii absurde şi cu consecinţe publice dintre cele mai grave, fie demisionează. Pentru că dacă o instituţie esenţială din subordinea sa e considerată nesigură sau inutilizabilă de către preşedinte şi primul ministru, atunci e foarte clar că ministrul de Interne are o problemă", a susţinut Crin Antonescu.

Liderul PNL şi-a exprimat speranţa că Vasile Blaga, despre care a spus că este unul dintre oamenii foarte puţini în a căror demnitate politică mai crede, va pune onoarea subordonaţilor săi şi instituţiilor pe care le conduce "mai presus de prietenia sau de obligaţiile faţă de Traian Băsescu".

Pe de altă parte, Antonescu a menţionat că dacă Băsescu nu mai are încredere în Poliţia, Jandarmerie, Armată, Şcoală, Sănătate şi nici în partidele politice, poate renunţa la mandat sau poate consulta populaţia prin referendum, să vadă dacă românii îl mai vor.

"Ceea ce poate să facă preşedintele dacă nu-i mai plac sau dacă nu mai are încredere nici în Poliţie, nici în Jandarmerie, nici în Armată, nici în şcoală, nici în sistemul de sănătate, nici în administraţia publică, nici în sindicate, nici în partidele politice, poate - asta nu îl poate împiedica nimeni - să renunţe la mandat. Preşedintele, dezgustat de o ţară întreagă care nu-l mai aşteaptă la băi de mulţime, poate să renunţe la mandatul să de preşedinte sau poate, conform unui obicei drag, să ia iniţiativa unui referendum prin care să vadă dacă românii îl mai vor sau nu preşedinte", a spus liderul PNL.

El a subliniat că premierul Emil Boc "are o cale şi mai simplă", menţionând că acesta, "în momentul în care nu mai are încredere într-o instituţie fundamentală a sistemului de ordine publică, poate să demisioneze".

Pe de altă parte, preşedintele liberalilor a criticat faptul că, "Traian Băsescu este preşedintele care a încercat - şi probabil a şi reuşit - să decredibilizeze şi să slăbească toate instituţiile fundamentale ale unei societăţi din ţara sa", "tactica sa de a învrăjbi categorii socio-profesionale, categorii sociale juna contra alteia" ajungând în mandatul său la rangul de metodă politică.

"Azi asistăm la o noutate extrem de periculoasă. Decizia lui Traian Băsescu practic acum învrăjbeşte categorii de arme. Încearcă să învrăjbească Poliţia cu Jandarmeria, SPP cu cele două. Acest lucru este unul foarte grav care ne face să împărtăşim îngrijorarea pe care foarte mulţi o exprimă (...) în legătură cu intenţiile politice ale preşedintelui şi camarilei sale. Atragem atenţia SPP, de exemplu, care, evident, nu are nicio vină în această chestiune, că preşedintele nu poate verbal să modifice legi şi hotărâri extrem de precise care se referă la siguranţa naţională", a mai spus Crin Antonescu.

El a adăugat că "paza şi protecţia demnitarilor, în primul rând a preşedintelui, e stabilită legal printr-o hotărâre aprobată de CSAT şi în care SPP beneficiază de colaborarea Poliţiei, a Jandarmeriei".

"Un demnitar poate renunţa în scris la serviciile SPP, dar nu poate stabili care sunt efectivele şi cum se face aceasta. SPP, chiar dacă azi e constrâns să se substituie Poliţiei sau Jandarmeriei, nu poate din punct de vedere legal şi logistic să asigure o protecţie conform legii. Preşedintele Traian Băsescu nu poate printr-o vorbă spusă la mâine sau cu premeditare nişte legi care sunt în vigoare", a conchis liberalul.

Preşedintele Traian Băsescu a dat dispoziţie ca efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, începând de vineri, ora 17.00, decizia fiind luată în contextul participarii unor angajaţi ai ministerului la marşul ilegal de protest.

Surse oficiale au menţionat că decizia a fost luată în contextul participării unor angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor la un marş desfăşurat cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Serviciile din subordinea MAI implicate în acţiuni de protecţie a preşedintelui sunt Jandarmeria, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă toate acestea acţionau sub coordonarea SPP, care, în urma deciziei de vineri a şefului statului, le-ar putea prelua atribuţiile.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a fost informat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor despre faptul că structurile Poliţiei nu vor mai face parte din dispozitivul de protecţie al preşedintelui României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Blaga fie îi determină pe Băsescu şi Boc să revină asupra deciziei, fie demisionează.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antonescu: Blaga fie îi determină pe Băsescu şi Boc să revină asupra deciziei, fie demisionează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei