Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 sep 2010 - Anul XV, nr. 217 (4508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Morariu: Jumătate din şcolile din România nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sanitară

Miercuri, 15 Septembrie 2010 (19:25:46)

Coordonatorul Departamentului Naţional de Sănătate al PC, Silviu Morariu, susţine că jumătate din şcolile din România nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sanitară, foarte multe dintre cele care au totuşi avizul fiind autorizate cu planuri de conformare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Morariu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că planurile de conformare sunt angajamente luate de autorităţile locale că vor reglementa disfuncţionalităţile, care se reînnoiesc sistematic de la un an la altul, în timp ce numărul şcolilor în care sunt create condiţiile minime necesare "sunt parcă pe zi ce trece tot mai puţine".

"Legat de condiţiile de autorizare, vreau să vă spun că ele nu sunt îndeplinite în şcoli, circa jumătate din şcolile din România, chiar dacă sunt autorizate, sunt autorizate cu planuri de conformare, aceleaşi vechi planuri de conformare elaborate în urmă cu ani, angajamente luate de autorităţile locale că vor reglementa disfuncţionalităţile şi care se reînnoiesc sistematic de la un an la altul. Şcolile în care sunt create condiţiile minime necesare sunt parcă pe zi ce trece tot mai puţine. (...) Avem o lege veche, este o lege din 1994, care prevedea nişte condiţii minimale, care nu mai sunt compatibile cu o ţară europeană în anul 2010", a spus Morariu.

Potrivit acestuia, legea din 1994 prevedea, spre exemplu, că este suficientă deţinerea unui recipient cu apă pentru a asigura spălarea pe mâini a copiilor, însă în anul 2010 această lege trebuie reevaluată şi compatibilizată cu normele care sunt în Uniunea Europeană.

"După părerea mea, o problemă mare este că nicio şcoală potrivit celor mai elementare norme de igienă nu poate fi considerată la ora actuală autorizabilă sau acreditabilă. Nu uitaţi că în şcolile din România nu există apă caldă şi dacă mie îmi spune cineva, copiii începând cu octombrie până în mai se spală cu apă rece când afară sunt -5, -6, -10 grade cred că este o glumă după ce ei ies de la toaletă. Iar o preocupare a unor autorităţi locale responsabile ar fi asigurarea cu apă curentă, grupuri sanitare, dar şi cu apă caldă în unităţile şcolare", a arătat Morariu.

Reprezentantul PC a adăugat că partidul său propune eliminarea planurilor de conformare şi autorizarea şcolilor numai dacă îndeplinesc condiţiile minime

Obligatorii şi reevaluarea acestor condiţii minime obligatorii, în acest sens urmând că depună un proiect legat de reevaluarea Legii de autorizare din 1994.

"35 la sută dintre şcolile mureşene sunt avizate cu planuri de conformare. La nivel naţional cred că stăm şi mai prost, dar nu există o bază clară statistică. Evaluez că la nivel sunt peste 50 la sută, pe prevederile din 1994, care sunt mult prea indulgente şi incompatibile cu aspiraţiile europene ale României", a conchis Morariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Morariu: Jumătate din şcolile din România nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sanitară.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Morariu: Jumătate din şcolile din România nu îndeplinesc condiţiile de autorizare sanitară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei