Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 sep 2010 - Anul XV, nr. 217 (4508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului îndeamnă statele europene să evite stigmatizarea romilor

Miercuri, 15 Septembrie 2010 (16:23:53)

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, îndeamnă statele europene să ia măsuri pentru a evita discriminarea şi stigmatizarea romilor, criticând acţiunile unor ţări ca Franţa şi Italia de expulzare a romilor.

"Repatrierea europenilor de etnie romă a devenit o practică a unor ţări europene. Măsurile luate de Franţa împotriva infracţionalităţii au vizat romi originari din România şi Bulgaria. Iar Franţa nu este singura ţară. Italia, spre exemplu, a arestat şi deportat numeroşi romi români în ultimii ani. De curând, şi Danemarca şi Suedia au repatriat romi", afirmă Hammarberg, potrivit unui comunicat.

"Plimbarea romilor între diferitele state membre UE nu oferă soluţii la problemele acestora. Trebuie să recunoaştem că există motive pentru care minoritatea romă îşi căută un viitor în alte ţări, iar aceste probleme concrete trebuie abordate. Majoritatea romilor din Europa trăiesc într-o sărăcie groaznică, sunt profund dezavantajaţi la angajare, la acordarea locuinţelor şi la accesul la sănătate", afirmă comisarul CoE, denunţând îngrădirea accesului la educaţie al copiilor romi, în unele ţări, şi subliniind că zeci de mii de romi din Europa sunt apatrizi.

"Discriminarea comunităţilor de romi în Europa are o istorie lungă şi amară. Acţiunile de reprimare au atins punctul culminant în anii 1930-1940, când romii au fost vizaţi de regimurile fasciste atât în România, cât şi în Italia. În zonele controlate de nazişti, sute de mii de romi au fost adunaţi şi trimişi în lagăre de concentrare sau executaţi direct", reaminteşte Hammarberg.

"Atitudinea împotriva romilor s-a menţinut până în prezent şi este exploatată de mişcări extremiste în unele state europene. Violenţe de grup împotriva romilor au fost semnalate în Cehia şi Ungaria. (...) Argumentul cel mai întâlnit în discursul împotriva romilor este că ei comit infracţiuni, iar aceasta a fost o temă şi în campania din Franţa. Sigur, există şi romi care au furat, iar alţii au fost exploataţi de traficanţi. Este un lucru cunoscut că persoanele marginalizate tind să fie suprareprezentate în statisticile infracţionale, din motive evidente", adaugă comisarul CoE.

"Aceste probleme trebuie tratate cu seriozitate şi trebuie luate măsuri preventive. Totuşi, aceste argumente nu oferă scuze pentru stigmatizarea tuturor romilor; cea mai mare parte a romilor nu sunt în conflict cu legea. Este un principiu etic esenţial să nu fie culpabilizat un întreg grup pentru faptele unor membri ai săi", explică Hammarberg.

"Statele europene şi liderii lor trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru actuala situaţie a romilor. Retorica stigmatizării trebuie să înceteze. Trebuie luate măsuri serioase pentru combaterea discriminării romilor, inclusiv în ţările de origine. Sunt necesare măsuri active pentru remedierea nedreptăţilor care i-au transformat pe romi într-o subclasă la nivel european. Un prim pas trebuie să fie educarea copiilor şi ajutarea adulţilor să îşi găsească locuri de muncă", încheie oficialul CoE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul CoE pentru Drepturile Omului îndeamnă statele europene să evite stigmatizarea romilor.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisarul CoE pentru Drepturile Omului îndeamnă statele europene să evite stigmatizarea romilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei