Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 sep 2010 - Anul XV, nr. 217 (4508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cu cuţitele pe masă

Război civil în Primăria Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul şi viceprimarul din Vatra Dornei au ajuns la limita suportabilităţii. Mircea Rusu, viceprimarul oraşului staţiune, l-a luat la întrebări pe edilul Ioan Moraru pe o serie de teme pe care le consideră de importanţă majoră pentru Vatra Dornei. Interesant este că nemulţumirile viceprimarului au fost exprimate printr-o scrisoare deschisă, care a ajuns şi la redacţia ziarului „Monitorul de Suceava”. În afara unor probleme concrete legate de încălzirea oraşului în iarna care va urma, de problemele organizatorice existente în cadrul primăriei, Mircea Rusu l-a atins pe Ioan Moraru şi cu o serie de ironii bine ţintite. Primarul nu a rămas dator şi, în replică, a afirmat că responsabilitatea pentru achiziţionarea rumeguşului îi revenea lui Mircea Rusu, care nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

 

Mircea Rusu: „Există riscul iminent ca dornenii să nu poată beneficia de încălzire la iarnă”

În opinia viceprimarului Mircea Rusu, cea mai stringentă situaţie este creată de lipsa combustibilului necesar pentru centrala care asigură căldura şi apa caldă pentru municipiul Vatra Dornei.

„Cea mai importantă problemă în acest moment, domnule primar Moraru, este legată de riscul iminent ca dornenii să nu poată beneficia de încălzire la iarnă din cauza lipsei rumeguşului. După cum bine ştiţi, de trei luni de zile vă tot spun despre competiţia din piaţa lemnului în care rumeguşul şi deşeurile din lemn au devenit <produse principale>, fiind foarte solicitate de agenţii economici care şi-au dezvoltat capacităţi de producţie mari şi care au ca materie primă, în principal, rumeguşul”, este opinia exprimată în scrisoarea deschisă semnată de viceprimarul din Vatra Dornei.

Pe aceeaşi temă, Mircea Rusu i-a adus şi alte reproşuri lui Ioan Moraru. „În altă ordine de idei, vă reamintesc că într-o şedinţă publică cu transportatorii de rumeguş, la începutul lunii mai 2010, le-aţi promis acestora că veţi achita toate restanţele din 2009 – aproximativ 7 miliarde lei vechi, condiţie impusă de aceştia, pentru a efectua în continuare servicii de transport rumeguş pentru primărie. Dumneavoastră ce-aţi făcut, domnule primar? V-aţi străduit să plătiţi orice altceva, dar numai transportul pentru rumeguş nu. Evident că, în aceste condiţii, furnizorii de rumeguş şi transportatorii s-au orientat rapid către firme particulare şi care, spre deosebire de dumneavoastră, se ţin de cuvânt şi plătesc la timp atât transportul, cât şi contravaloarea rumeguşului”, şi-a continuat tirul acuzator Mircea Rusu.

 

Ioan Moraru: „Vinovat e viceprimarul”

De cealaltă parte, primarul Moraru aruncă toată vina în spatele viceprimarului. Edilul din Vatra Dornei a declarat ieri că singura atribuţie a lui Mircea Rusu era aceea de a se ocupa de achiziţia rumeguşului, iar pentru că nu a fost capabil de aşa ceva se gândeşte să-l lase şi fără această responsabilitate.

„Singurul vinovat e viceprimarul. În mai-iunie a fost organizată o licitaţie pentru a cumpăra rumeguş, dar nici până la ora asta eu nu am văzut procesul-verbal de adjudecare. Aşa se face că acum, în pragul iernii, contractele nu sunt încheiate, iar viceprimarul vrea ca toate să mi se spargă în capul meu. Dacă nu se poate ocupa nici de acest lucru, am să-l las doar să comunice şi să scrie la ziare”, a replicat acid Ioan Moraru.

Primarul a mărturisit că întreg conflictul a plecat la începutul anului, când Mircea Rusu şi o parte dintre consilierii locali dorneni s-au opus majorării tarifului gigacaloriei, de la 105 lei, la 120 de lei, fapt ce a generat pierderi importante la bugetul local.

„Se produce scump şi nu sunt încasări, iar datoriile sunt de aproximativ nouă miliarde de lei vechi, şi nu doar de şapte miliarde de lei vechi. Cât priveşte achiziţia rumeguşului, e o problemă mai complexă, iar domnul viceprimar şi familia sa au şi ei interese în această direcţie”, a ţinut să puncteze primarul din Vatra Dornei.

 

Uite secretara, nu e secretara

O altă anomalie observată de viceprimarul Mircea Rusu se referă la postul de secretar al instituţiei. „Vă mai întreb, domnule primar, şi prin intermediul acestei scrisori, dacă le puteţi spune dornenilor cine este secretarul municipiului Vatra Dornei? Veţi răspunde probabil că este doamna Albei Rodica, dar oricine vă poate contrazice, pentru că doamna Albei este şef de serviciu DSIE – Integrare Europeană şi manager la patru proiecte mari cu finanţare europeană care se derulează în oraşul nostru. Supraom să fii şi nu poţi să faci faţă corespunzător acestor solicitări. Fiind destul de multe rateuri legate de perioada de derulare şi execuţia propriu-zisă a acestor proiecte, abil cum sunteţi, poate intenţionat o „încărcaţi” pe doamna Albei cu sarcini pe care nu le mai poate duce la bun sfârşit”, a punctat viceprimarul din Vatra Dornei. Mircea Rusu îl acuză pe edilul-şef dornean că nu a vrut să intre în normalitate pentru a-şi putea face propriile jocuri.

„Aţi promis public în ianuarie 2010 că veţi organiza concurs pentru ocuparea posturilor de secretar şi de arhitect-şef al municipiului Vatra Dornei. Ca de atâtea alte ori nu v-aţi ţinut de cuvânt. Sunt două posturi vitale pentru primărie şi pentru Dorna, de aceea, vă rog, domnule primar, să nu trataţi problema ocupării lor prin concurs ca pe o chestiune lipsită de importanţă, a cărei rezolvare să depindă de cheful şi de bunul dumneavoastră plac. Secretarul primăriei răspunde, printre altele, conform legii, de legalitatea tuturor hotărârilor Consiliului Local şi avizează pentru legalitate dispoziţiile primarului. Astea ar fi motivele pentru care nu vreţi să avem un secretar numit în baza unui concurs? Niciodată, în nicio funcţie – şi mai ales într-una de conducere – interimatul nu va avea forţă şi capacitate de a face performanţă. Probabil asta şi doriţi, domnule primar!”, a concluzionat Mircea Rusu.

 

Primarul spune că nu sunt bani

Referitor la acest subiect, Ioan Moraru s-a declarat saturat de intervenţiile viceprimarului.

„Nu există şedinţă de Consiliu Local la care să nu ridice această problemă. Nu pot să-mi permit să angajez oameni pe criza asta, pe care să-i plătesc cu bani grei de la bugetul local. Poate că dacă el ar lucra mai bine s-ar schimba şi câte ceva prin primărie”, a spus Moraru.

Primarul din Vatra Dornei a mai ţinut să-şi exprime nemulţumirea asupra modului „anacronic” şi „complet nejustificat” în care viceprimarul Rusu a adus în discuţie problemele municipiului Vatra Dornei.

„Eu sunt permanent în primărie, uşa mea este deschisă tot timpul şi poate comunica mereu cu mine. Din partea mea există comunicare, poate doar din partea lui nu este. Singura explicaţie ar fi că vrea să iasă în evidenţă”, a concluzionat Ioan Moraru.

 

„Pantofii de la lac lustruiţi ireproşabil”

În scrisoarea deschisă adresată de viceprimar sunt strecurate şi ironii la adresa comportamentului lui Ioan Moraru, mai mult preocupat de ţinuta şi imaginea sa decât de problemele cu care se confruntă dornenii.

„Am recurs la acest mod de comunicare pentru că, din păcate, foarte rar vă găsiţi timpul necesar pentru a discuta problemele comunităţii în biroul de la Primărie, atât cu mine, cât şi cu majoritatea angajaţilor. Pentru a putea citi aceste rânduri, vă rog, domnule primar, să coborâţi câteva minute din sferele înalte în care gravitaţi – cum vă place să spuneţi – şi chiar cu riscul de a vă murdări un pic pantofii de lac lustruiţi ireproşabil, încercaţi să atingeţi pământul măcar cu vârfurile, pământul acesta unde trăiesc dornenii, cu mic, cu mare şi unde sunt foarte multe probleme ce nu pot fi rezolvate de acolo … de sus!

(...) Dacă tot aţi coborât pe pământ să-mi citiţi scrisoarea, vă rog să mai zăboviţi puţin aici şi să mă ascultaţi: achitaţi de urgenţă restanţele mari şi plătiţi la timp facturile ce vor veni (asta în calitatea pe care o aveţi şi la care ţineţi aşa de mult, aceea de ordonator principal de credite) – lăsaţi fudulia, aroganţa şi orgoliile nejustificate la Gura Negri, urcaţi-vă în maşină cât nu este prea târziu şi bateţi la uşile instituţiilor cărora le-aţi trimis scrisoarea pentru a fi ajutaţi”, se arată în scrisoarea lui Mircea Rusu.

Viceprimarul l-a taxat pe Ioan Moraru şi pentru faptul că este singurul primar din cei 114 primari de municipii, oraşe şi comune din judeţul Suceava „care în doi ani şi patru luni de mandat nu a călcat încă pragul preşedintelui Consiliului Judeţean sau al prefectului”.

„<Gravitând> doar în scaunul de primar de Vatra Dornei şi trimiţând plângeri scrise, vă asigur că nimeni, niciodată, nici de la Suceava, nici de la Bucureşti şi de nicăieri, nu va veni cu tolba plină de bani pe care să o verse cu plecăciune în faţa domniei voastre! Dacă voi avea loc pe lângă distinşii dumneavoastră consilieri şi sfătuitori, vă stau la dispoziţie pentru a vă însoţi oricând şi oriunde în scopul rezolvării acestei probleme de maximă importanţă pentru Dorna şi pentru dorneni!”, este concluzia trasă de viceprimarul Mircea Rusu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Război civil în Primăria Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.4 din 5 voturi
Război civil în Primăria Vatra Dornei2.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei