Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iul 2010 - Anul XV, nr. 171 (4462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: E mai uşor să treci o cămilă prin urechile acului decât să faci o Lege ANI conform CC şi CE

Vineri, 23 Iulie 2010 (16:07:28)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, că este mai uşor "să treci o cămilă prin urechile unui ac" decât să fie redactată o Lege ANI conformă atât deciziei CC, cât şi deciziei CE şi a spus că este foarte posibil să fie elaborat un nou act normativ care să vizeze controlul averilor.

Ministrului Justiţiei a răspuns astfel întrebat de presă, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului, dacă s-a luat vreo decizie asupra modificării Legii ANI.

"Noi reflectăm asupra datelor problemei în urma deciziei Curţii Constituţionale. Nu este o problemă simplă, este foarte dificilă, trebuie să recunosc. E atât de dificilă că mă gândesc, aşa cum îi împărtăşeam unui coleg această frământare, că este mai uşor să treci o cămilă prin urechile unui ac decât să faci acum o lege a ANI care să împace şi decizia CC, şi decizia CE, dar tot un principiu al meseriei noastre de jurist este că orice problemă are o soluţie, deci o căutăm încă", a spus Predoiu.

El a apreciat că există o "foarte mare posibilitate" să fie elaborată o nouă lege care să înlocuiască actualul act normativ.

"În urmă cu mai multe săptămâni, eu am propus să gândim un cod de integritate care să grupeze toate aceste acte normative. Nu este de loc simplu, sunt trei legi principale care se ocupă de domeniul conflictului de interese, transparenţă în modul de dobândirea a averilor, controlul averilor, incompatibilităţi, dar mai există şi legi care sectorial, punctual, se ocupă de procesele de integritate. În total, sunt în jur de zece legi care au incidenţă pe domeniu. Nu e simplu să faci un cod, codurile nu sunt şuruburi", a spus ministrul Justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru Legea ANI.

Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării, se arată în raportul CE publicat marţi.

Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.

Comisia Europeană atrage atenţia asupra responsabilităţii Guvernului şi Parlamentului de a modifica legea declarată neconstituţională, însă cele două instituţii "au totodată responsabilitatea de a găsi metodele legale corespunzătoare pentru a onora angajamentele asumate faţă de UE".

Textul aminteşte decizia de luni a Curţii Constituţionale, potrivit căreia şi ultima formă a actului normativ este neconstituţională. În acest context, CE subliniază "oportunitatea de a adopta o nouă lege în conformitate cu obligaţiile României".

Curtea Constituţională a decis, luni, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: E mai uşor să treci o cămilă prin urechile acului decât să faci o Lege ANI conform CC şi CE.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: E mai uşor să treci o cămilă prin urechile acului decât să faci o Lege ANI conform CC şi CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei