Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iul 2010 - Anul XV, nr. 171 (4462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Concursul de proiecte pentru construirea Panteonului României a fost lansat

Vineri, 23 Iulie 2010 (16:08:39)

Fundaţia "Panteonul României" lansează concursul de proiecte pentru construirea monumentului, propunerile putând fi înscrise până pe data de 15 august, urmând ca rezultatele competiţiei să fie anunţate până pe 1 septembrie, iar câştigătorul să fie recompensat cu un premiu, potrivit unui comunicat.

Concursul se adresează "tuturor acelora care doresc să contribuie ideatic la materializarea acestui măreţ proiect de ridicare a unei instituţii fundamentale în istoria României", se arată în comunicatul Fundaţiei "Panteonul României", o asociaţie non-profit înfiinţată în urmă cu an pentru realizarea acestui proiect iniţiat de Academia Română şi sprijinit de Primăria Municipiului Bucureşti.

Materialele cu propuneri trebuie trimise până la data de 15 august, la sediul Academiei Române. În termen de 15 zile, comisia de omologare stabilită de Academia Română va analiza propunerile, va selecţiona proiectele câştigătoare şi va face cunoscute rezultatele până cel târziu la data de 1 septembrie.

Viitorul monument ar trebui să fie o oglindire a instituţiilor similare din Europa, dar şi să reflecte un stil arhitectonic tradiţional românesc. În afara destinaţiei principale de Panteon, construcţia va avea multiple funcţii de reprezentare, urmând a fi dotată cu amfiteatre, bibliotecă, săli de studiu etc. Clădirea va adăposti, totodată, un Muzeu al Totalitarismului din România, un vechi deziderat al Academiei Române.

Constituirea Panteonului României, proiect anunţat de Academia Română încă din septembrie 2008, este văzută de forul cultural şi ştiinţific drept "o datorie morală". Academia a anunţat, la lansarea proiectului, că acesta nu va fi realizat cu bani de la bugetul de stat, ci prin donaţii. Bugetul necesar estimat pentru ridicarea Panteonului a fost "nu mai mult de 20 de milioane de euro", potrivit reprezentanţilor fundaţiei.

Contactat de MEDIAFAX, secretarul general al Academiei, Ion Păun Otiman, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că s-au strâns până în prezent suficienţi bani pentru declanşarea activităţii de proiectare a Panteonului, dar şi pentru oferirea unui "mare premiu" celui care va câştiga concursul.

Totodată, locul pentru amplasarea Panteonului va fi cel mai probabil cel propus iniţial, un promontoriu aflat la circa 200 de metri de Crematoriul Cenuşa din Parcul Tineretului, teren aflat în proprietatea Primăriei Capitalei, a mai precizat Otiman. Astfel, viitorul Panteon va fi amplasat într-o zonă accesibilă a Bucureştiului, nu exilat în afara oraşului, cu posibilitatea vizitării sale în permanenţă.

Selecţia personalităţilor ce vor fi incluse în Panteonul României va fi făcută inclusiv prin consultări cu asociaţii profesionale şi în urma unor propuneri regionale şi locale. Nominalizarea, făcută sub patronajul Academiei Române, va ţine seama exclusiv de contribuţia adusă de fiecare nume propus, indiferent de naţionalitate, religie, convingere politică, regiune sau epocă, au precizat reprezentanţii Fundaţiei "Panteonul României", la inaugurarea acesteia, în iulie anul trecut.

Fundaţia Panteonul României este condusă de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române şi are trei vicepreşedinţi - Radu Ciuceanu, directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Păun Ion Otiman, secretarul general al Academiei Române, şi inginerul Nicolae Ivan. Aceştia se numără printre cei 27 de membri fondatori ai fundaţiei.

Casa Regală a României şi-a anunţat sprijinul pentru proiectul Academiei Române de realizare a Panteonului României. "Ideea izvorâtă din însuşi testamentul strămoşului nostru, Regele Carol I, fondatorul Familiei Regale şi al statului român modern, suveran şi independent, îşi va găsi astfel împlinirea", arată Regele Mihai într-o scrisoare din 1 decembrie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul de proiecte pentru construirea Panteonului României a fost lansat.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concursul de proiecte pentru construirea Panteonului României a fost lansat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei