Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 iun 2010 - Anul XV, nr. 145 (4436)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IGSU:Numărul localităţilor afectate de inundaţii a scăzut la 63, situaţia este în curs de ameliorare

Miercuri, 23 Iunie 2010 (19:40:57)

Numărul localităţilor afectate de furtuni şi inundaţii a scăzut, în cursul zilei de miercuri, la 63, iar cel al judeţelor la 15, aproape 150 de persoane fiind în continuare evacuate din locuinţe, a anunţat, miercuri seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Judeţele afectate în continuare de inundaţii sunt Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Buzău, Cluj, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Timiş, Vâlcea şi Vrancea, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al IGSU.

Până miercuri seară mai erau evacuate 146 persoane, din care 133 în judeţul Arad, 12 în judeţul Alba şi una în judeţul Sălaj.

În total, sunt inundate 971 gospodării şi 47 de locuinţe, 381 de hectare de teren agricol, 1.149 hectare păşuni, fâneţe şi păduri, doi kilometri de drumuri naţionale, 32 de kilometri de drumuri judeţene, 56 de kilometri de drumuri comunale, 37 poduri şi podeţe, iar 131 fântâni sunt colmatate.

Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice, au acţionat peste 300 de angajaţi ai IGSU, alături de alţi 212 angajaţi din cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Administraţiei Drumuri Naţionale şi a altor structuri.

În total, aceştia au intervenit cu 156 de mijloace de intervenţie, din care 90 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Trei persoane, dintre care două în judeţul Cluj şi una în judeţul Alba, au decedat în urma inundaţiilor, iar autorităţile estimează că, vineri şi sâmbătă, va fi lansată o nouă atenţionare meteo pentru nordul ţării, precum şi o nouă viitură pe Dunăre începând cu 28 iunie.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a anunţat miercuri, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii de la Palatul Victoria, decesul celor trei persoane şi a precizat că peste 108 localităţi din 28 de judeţe au fost afectate, în ultimele zile, de ploi. Până miercuri, la ora 14.30, fuseseră inundate în jur de 100 de locuinţe, peste 500 de gospodării şi anexe, peste 600 de subsoluri, fiind afectate totodată circa 100 de poduri şi podeţe.

Premierul Emil Boc a arătat că deşi codul galben meteorologic încetează miercuri la ora 21.00, vineri şi sâmbătă în nordul ţării ar putea apărea din nou precipitaţii importante, iar până pe 25 iunie codul galben hidrologic va rămâne valabil în judeţele atenţionate, în timp ce pe râurile Prut şi Crasna va fi păstrat codul portocaliu.

De asemenea, pericolul de viitură este menţinut pe Dunăre în Galaţi şi Tulcea, iar din 28 iunie un nou pericol de viitură este posibil la intrarea Dunării în ţară.

Hidrologii au instituit, miercuri, cod portocaliu pe râurile Prut şi Crasna, în judeţele Botoşani, Sălaj şi Satu Mare, unde de miercuri dimineaţă până joi după-amiază se pot produce inundaţii locale.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), codul portocaliu a fost instituit pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana - în amonte de acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani) şi a fost menţinut pe râul Crasna, în judeţele Sălaj şi Satu Mare.

De asemenea, hidrologii au instituit cod galben pe Siretul superior, în judeţul Suceava, şi pe râurile din bazinul hidrografic Jijia, în judeţele Iaşi şi Botoşani.

Hidrologii au decis să menţină codul galben pe râurile din bazinele hidrografice avertizate anterior, respectiv Vişeu şi Iza (judeţul Maramureş), Tur (Satu Mare), Someşul Mic şi afluenţi (Cluj), Barcău (Sălaj şi Bihor), cursurile superioare ale Begăi şi Timişului, Bârzava şi Moraviţa (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (Caraş-Severin), Motru (în Gorj şi Mehedinţi), Gilort (în Gorj), Jiu, pe sectorul Filiaşi-Răcari, Oltul superior şi afluenţii săi (în judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), afluenţii Oltului inferior (în Vâlcea), afluenţii din zona de deal şi munte ai Argeşului şi Prahovei, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat şi Buzău.

Avertizările cod portocaliu şi galben au intrat în vigoare miercuri, la ora 10.00, şi sunt valabile până joi, la ora 16.00, pe râurile vizate putând să se producă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de atenţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IGSU:Numărul localităţilor afectate de inundaţii a scăzut la 63, situaţia este în curs de ameliorare.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IGSU:Numărul localităţilor afectate de inundaţii a scăzut la 63, situaţia este în curs de ameliorare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei