Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mai 2010 - Anul XV, nr. 113 (4404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pichetele sindicaliştilor de la Palatul Cotroceni şi Guvern, încheiate fără incidente

Luni, 17 Mai 2010 (13:30:49)

Sindicaliştii au încheia fără incidente pichetele organizate, luni, în faţa Palatului Cotroceni şi a Guvernului, în semn de protest faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu FMI.

Aproximativ o sută de sindicalişti, afiliaţi la cele cinci conferedaţii sindicale, au pichetat, luni, pentru a treia zi, sediul Palatului Cotroceni, ei strigând "Jos Băsescu!", nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

În faţa Preşedinţiei, s-au aflat sindicalişti din metalurgie, îmbunătăţiri funciare, veterinari, funcţionari publici, ei având pancarde cu mesaje "Mai am un singur dor, de Boc nu vreau sa mor", "Fie pâinea cât de rea, tot ne luaţi un sfert din ea", "Vă garantez cel mai spor: Spor la muncă".

Şi la sediul Guvernului, s-au adunat luni dimineaţa aproximativ 200 de sindicalişti, afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale, ei fluierând în semn de protest faţă de decizia de reducere a salariilor cu 25 la sută.

Protestele de la sediul Preşedinţiei şi Guvernului sunt organizate, luni, de toate cele cinci confederaţii sindicale, ca reacţie faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Confederaţiile sindicale au anunţat şi un miting de amploare în Piaţa Victoriei, în 19 mai, la care ar uma să participe aproximativ 60.000 de oameni.

Sindicaliştii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei permanent în fiecare zi, a spus liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor propuse de autorităţi după discuţile cu delegaţia FMI i-au scos şi pe pensionari în stradă. Aproximativ 1.000 de pensionari au protestat, în 12 mai, timp de trei ore, în faţa Palatului Cotroceni, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză că i-a înşelat şi căruia îi cer să renunţe la măsurile de reducere cu 15 la sută a pensiilor.

Şi sindicaliştii din învăţământ au început, în 10 mai, protestele cu pichete la Palatul Parlamentului, pe care le vor continua până în 20 mai.

Mai mult, sindicaliştii din învăţământ au decis să aplice măsurile dure de protest pe care le-au anunţat de mai mult timp dacă autorităţile nu le iau în considerare cererile. Cadrele didactice nu mai trec din 12 mai notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă blocarea anului şcolar. Mai mult, profesorii vor intra din 31 mai în grevă generală, în 19 mai vor participa la mitingul din Piaţa Victoriei, iar în 1 iunie vor fi organizate mitinguri în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Bucureşti.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti, dar acceptate de patronate.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

Plenul CES a fost convocat pentru vineri, 14 mai, însă discuţiile au fost amânate pentru luni, la solicitarea confederaţiilor sindicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pichetele sindicaliştilor de la Palatul Cotroceni şi Guvern, încheiate fără incidente.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pichetele sindicaliştilor de la Palatul Cotroceni şi Guvern, încheiate fără incidente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei