Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mai 2010 - Anul XV, nr. 113 (4404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CES trimite Guvernului o solicitare de redactare a unei noi scrisori către FMI

Luni, 17 Mai 2010 (16:32:12)

Consiliul Economic şi Social (CES) va trimite Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

Atât sindicatele cât şi patronatele cer începerea de urgenţă a discuţiilor cu partea guvernamentală, pentru redactarea unui nou text, care să fie discutat în CES şi înaintat Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat, luni, în plenul CES, că scrisoarea către FMI ar trebui trimisă săptămâna viitoare, pentru a primi cea de-a cincea tranşă din împrumut la sfârşitul lunii iunie.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la finalul şedinţei CES, că nu s-a ajuns la niciun consens în discuţiile de luni şi că îl bucură faptul că există o disponibilitate exprimată de ministrul Sebastian Vlădescu pentru a fi redactată scrisoarea într-o săptămână, putându-se astfel susţine noul text de către partenerii sociali care să convingă FMI pentru un nou acord legat de condiţiile de echilibrare a bugetului pe 2010.

"Sunt şanse ca FMI să se întoarcă în România, pentru a relua discuţiile. În urma scrisorii ANIR, Fondul Monetar a spus că, dacă există propuneri sustenabile, sunt de acord să revină şi să promoveze noul text, pentru a reveni la pacea socială", a spus Hossu.

În legătură cu diminuarea salariilor cu 25% propusă de Guvern, Hossu a spus că nu este de acord cu această măsură la societăţile comerciale şi regiile autonome care au făcut deja reduceri de personal, în acest sens trebuind aplicată o politică fiscală care să rezolve echilibrul cerut de FMI.

"Trebuie recurs la o schimbare de politici fiscale, ceea ce înseamnă o bază de impozitare mai largă. Nu putem accepta pensiile scăzute sau desfiinţarea pilonului doi. Noi am cerut îngheţarea contribuţiilor pentru pilonul doi", a spus Hossu.

Preşedintel UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat că în urma şedinţei plenului CES de luni Guvernului i se va comunica punctul de vedere al părţilor, urmând ca Executivul să decidă asupra modificării scrisorii.

"Patronatele şi sindicatele înţeleg situaţia foarte grea în care se află România şi vor o soluţie comună, care să fie acceptată de FMI. Nimeni nu a negat parametrii financiari din scrisoare, ci a negat detaliile, anume că trebuie să se reducă cheltuielile bugetare nejustificate, dar asta nu înseamnă reducerea salariilor cu 25%. Am cerut o strategie de relansare a economiei, care acum nu există", a spus Corâci.

Sindicatele vor începe "un război de uzură" cu Guvernul dacă acesta va adopta scrisoarea de intenţie cu FMI în forma actuală, vor declanşa greva generală şi vor cere demisia Executivului, a mai spus preşedintele "Cartel Alfa".

"Dacă vor adopta scrisoarea aşa cum este acum vom începe un război de uzură. Vom cere demisia guvernului şi vom declanşa greva generală. Ştim că situaţia este gravă, dar nu suntem de acord să plătească numai unii. Vrem o soluţie de compromis", a precizat Hossu.

Sindicatele şi patronatele au cerut Guvernului redactarea unei noi scrisori către FMI, în care să fie consemnate măsurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii. Cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există un aviz, favorabil sau nefavorabil.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile de la Bucureşti au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CES trimite Guvernului o solicitare de redactare a unei noi scrisori către FMI.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CES trimite Guvernului o solicitare de redactare a unei noi scrisori către FMI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei