Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mai 2010 - Anul XV, nr. 111 (4402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rusia vrea să instaleze baze militare în apropierea frontierei Ucrainei cu România

Vineri, 14 Mai 2010 (14:17:57)

Rusia intenţionează să creeze noi baze militare în Ucraina în apropierea frontierei cu România, potrivit fostului comandant al Flotei ruse de la Marea Neagră, Vladimir Komoedov, citat de un cotidian rus, informează portalul Moldova Azi.

Acest lucru ar putea avea loc după modernizarea flotei militare ruse din Crimeea, a declarat pentru cotidianul Nezavisimaia Gazeta amiralul Vladimir Komoedov. Potrivit acestuia, crearea de noi baze miliatare ruseşti va fi posibilă prin acorduri între Kiev şi Moscova, care a citat între locurile unde pot fi instalate asemenea baze localităţile Nikolaev, Odessa şi, "probabil, Delta Dunării, unde Ucraina şi România au dispute teritoriale", potrivit portalului.

"Posibilitatea de a extinde Flota Mării Negre spre vest este un răspuns la extinderea NATO spre est, unde, spre exemplu, în România şi Bulgaria, Statele Unite au început instalarea de noi baze militare", a declarat fostul comandant al acestei flote.

Conform acordurilor de la Harkov, semnate între preşedinţii ucrainean, Viktor Ianukovici, şi rus, Dmitri Medvedev, staţionarea la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost prelungită cu 25 de ani, până în 2042. În acest sens, Rusia intenţionează să îşi modernizeze flota din Crimeea.

De asemenea, comandantul Statului Major al forţelor ruse, Nikolai Makarov, a declarat, într-o vizită la obiectivele militare ruseşti de la Marea Neagră, că în baza ordinului preşedintelui Rusiei, Ministerul rus al Apărării a înfiinţat un grup de lucru care, în termen de două luni, va evalua situaţia bazei militare din Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră. El a confirmat, totodată, planuri "serioase" de modernizare a acestei flote, în cadrul unui program care se va desfăşura până în 2020.

"Acesta este un program major de modernizare a Flotei de la Marea Neagră pe toate direcţiile, atât a navelor, cât şi a submarinelor, dar şi a aviaţiei", a declarat Makarov. În acest sens, se pare că Rusia are în vedere şi posibilitatea de a crea noi facilităţi pentru staţionarea navelor de război din cadrul acestei flote pe teritoriul Ucrainei.

Bazele militare din localitatea Bolgrad, situată în sudul regiunii Odessa, care au fost desfiinţate după declararea independenţei Ucrainei (august 1991), ar putea fi redeschise, notează şi publicaţia ucraineană Segodnia, citată de Omega în pagina electronică.

În perioada sovietică, baza de la Bolgrad găzduia una din cele mai puternice divizii de trupe aeropurtate, care viza ţinte strategice precum Turcia şi ţări din Balcani. Potrivit guvernatorului regiunii Odessa, Eduard Matviiciuk, citat de Segodnia, acest subiect va fi abordat în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, care va avea loc curând. De asemenea, până la sfârşitul anului ar putea fi trimişi primii militari la Bolgrad.

Segodnia menţionează, citând surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, că la baza din Bolgrad va fi mobilizat temporar un batalion mecanizat de circa 600 de militari, care ar putea fi suplimentat ulterior.

Potrivit specialiştilor militari, reorganizarea armatei ucrainene are loc din cauza situaţiei strategice complicate din regiune. "Este vorba despre România, care deja are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina, pretinzând insula Maican de pe Dunăre", susţin experţii citaţi de publicaţie. Autorităţile ucrainene au avertizat în urmă cu mai mulţi ani că Ucraina nu dispune de un dispozitiv militar puternic la graniţa cu România.

Divizia de trupe aeropurtate din Bolgrad a fost desfiinţată în 2003 la presiunile NATO, care a fost împotriva prezenţei acesteia la graniţa cu România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rusia vrea să instaleze baze militare în apropierea frontierei Ucrainei cu România.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rusia vrea să instaleze baze militare în apropierea frontierei Ucrainei cu România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei