Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mai 2010 - Anul XV, nr. 111 (4402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


O întâlnire cu traducătorul George Lesnea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În anul 1937, undeva în creierul falnicilor noştri munţi, la o pensiune numită Wagner, s-au nimerit, spre odihnă şi spre lucru, câţiva bravi slujitori ai condeiului. Printre ei, Mihai Sebastian, care avea să reia decorul de acolo în piesa „Jocul de-a vacanţa”, unde pensiunea Wagner avea să fie rebotezată „Pensiunea Weber”.

Căutau cu toţii liniştea tămăduitoare a muntelui, o linişte deranjată doar de „dinamita care răsturna mereu stâncile, pregătind drumul stereotip al automobilelor” prin Cheile Bicazului. Într-o seară, pe când suflarea turiştilor se încălzea roată la un foc straşnic, „sfrijit, neras, c-un sac în spate, tăbăcit de vânturi, ars de soare, cu toate glodurile Carpatului pe bocanc”, a apărut din pădure George Lesnea, traducătorul din Esenin. „Atunci şi deodată ne-a spus Lesnea poeme de Esenin. Avea mătasă şi fluier în glas, iar alteori şuier de bici şi o scrâşnire, şi câteodată ca un scâncet de cocoare.” Apoi, într-un târziu, în şoaptă, a recitat Lesnea „Cântecul căţelei”, pe care cei din jurul focului l-au încălzit la piept, ca pe un „pui de Mioriţă”.

Ţin la căpătâi un volum de versuri de Esenin, cu o postfaţă scrisă de Ionel Teodoreanu în acel an 1937, postafţă unde povesteşte întâlnirea de lângă pensiunea Wagner cu George Lesnea, „întâiul, suveranul traducător al poemelor lui Esenin”. De câte ori despic cartea şi recitesc a mia oară „Cântecul căţelei”, „Sunt obosit de traiul meu statornic”, „Ah, voi sănii ! Şi voi cai, voi cai !” sau „Scrisoare mamei”, simt şi eu, aidoma lui Ionel Teodoreanu, că „e o tristeţe sfâşietoare în tot ce-i prea frumos”.

Pentru că intuiesc că se vor găsi destui amatori să râdă de mine, zicând uite ce prostălan e ăsta, citeşte Esenin, în loc să-i citească pe clasicii Chireac şi Roşca-Stănescu, o să fac aici o delaţiune: şi prietenul meu Ştefan Prutianu, profesorul autor de best-seller-uri de comunicare şi marketing la editura „Polirom”, poartă în permanenţă asupra sa un volumaş cu versuri de Esenin. Măcar eu ţin acasă corpul delict, pe când el îl duce pretutindeni, în buzunarul de la piept.

Îi atrag atenţia lui Prutianu la modul cel mai serios să nu se mai joace cu lucruri de astea, fiindcă dacă într-o zi un poliţai îl va percheziţiona, în mod sigur o să se aleagă cu o amendă terminatoare. Cine ştie, poate o să facă şi puşcărie pentru crima sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O întâlnire cu traducătorul George Lesnea.
 Vizualizări articol: 909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 5 voturi
O întâlnire cu traducătorul George Lesnea3.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei