Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 apr 2010 - Anul XV, nr. 86 (4377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din domeniul gazelor cer marilor distribuitori să nu mai ameninţe cu disponibilizări

Joi, 15 Aprilie 2010 (15:58:19)

Federaţia Sindicatelor "Gaz România" (FSGR) solicită, public, conducerilor E.ON România şi GDF SUEZ Energy România să nu mai ameninţe cu disponibilizări şi să pună în acord numărul de salariaţi cu prevederile Normativului Tehnic de gaz şi în concordanţă cu normele de muncă-timp stabilite în 2009.

FSGR reaminteşte că numărul salariaţilor din distribuţia gazelor naturale a scăzut în ultimii cinci ani, după privatizarea Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud, cu peste 10.000, ca urmare a proceselor de reorganizare desfăşurate în cele două companii, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, liderul sindical, Eugen Luha.

"Nu putem rămâne indiferenţi la continuarea acestui proces şi, înainte de a stabili alte măsuri de protest, solicităm, public, conducerilor celor doi distribuitori de gaz, E.ON România şi GDF SUEZ Energy România, să înceteze cu ameninţările de disponibilizare la care recurg în ultima perioadă şi să treacă, neîntârziat, la punerea în acord a numărului de salariaţi cu prevederile Normativului Tehnic de gaz şi în concordanţă cu normele de muncă-timp, stabilite în anul 2009", a precizat Luha.

FSGR se adresează public Ministerului Economiei, precum şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) solicitându-le să pună capăt disputei "sterile" cu cei doi distribuitori în jurul nivelului tarifelor de distribuţie şi atrage atenţia că acest lucru nu face altceva decât să alimenteze, cu noi argumente, cele două companii în intenţiile lor de disponibilizare a salariaţilor.

"Facem referire la motivaţia simplistă a celor două companii potrivit căreia neacceptarea de către ANRE a creşterii tarifului determină concedierea salariaţilor", a explicat Luha.

De altfel, liderul sindical a subliniat că nu este pentru prima dată când ANRE manifestă o atitudine de nepăsare faţă de problemele ridicate de sindicalişti, mai ales atunci când se au în vedere nu numai interesul salariaţilor, ci în primul rând, securitatea exploatării sistemului naţional de distribuţie a gazelor naturale.

"Începând cu acest moment, orice disponibilizare de personal înseamnă o astfel de ameninţare asupra securităţii exploatării distribuţiei de gaze", a precizat Luha.

ANRE a rămas impasibilă la toate demersurile sindicaliştilor din ultimii doi ani, prin care cereau verificarea procedurile de lucru puse în aplicare la cei doi distribuitori şi să se pronunţe asupra concordanţei acestora cu legea gazelor şi normativul tehnic.

"ANRE şi Ministerul Economiei continuă să refuze o dezbatere serioasă asupra implementării abonamentului de distribuţie şi preferă să gireze măsurile de creştere a profitului companiilor, exclusiv pe spatele şi în sarina salariaţilor pe care îi reprezentăm", a adăugat Luha.

E.ON România, anunţa în 26 martie, că ar putea renunţa în acest an la aproximativ 1.700 de angajaţi, reprezentând o scădere cu 23 la sută a numărului de salariaţi comparativ cu sfârşitul lui 2009, dacă ANRE nu va accepta creşterea tarifelor la gaze şi energia electrică.

La sfârşitul anului trecut, în companiile E.ON din România lucrau 7.400 de persoane, astfel că la finele anului numărul acestora ar putea ajunge la 5.700 de salariaţi.

Scăderea numărului de angajaţi va continua în 2011 şi 2012, potrivit reprezentanţilor E.ON.

Grupul anunţa, la sfârşitul anului trecut, că va continua în 2010 să reducă numărul de angajaţi, urmând să ajungă în 2012 la circa 6.500 de salariaţi.

Dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu va acepta majorarea preţurilor, E.ON România va avea dificultăţi în obţinerea de surse proprii de finanţare a programului de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă, în continuarea investiţiilor, iar pierderile companiei vor creşte, potrivit E.ON România.

Preşedintele ANRE, Petru Lificiu, afirma că preţul electricităţii va fi menţinut până la 1 ianuarie 2011, iar cel al gazelor nu va fi majorat la 1 aprilie, însă pe parcursul anului ar putea fi indexat cu inflaţia din 2009.

E.ON a început să deruleze programe de optimizare a activităţilor din România încă din 2005, când a cumpărat de la stat distribuitorul de gaze Distrigaz Nord şi distribuitorul de energie electrică Electrica Moldova.

În 2005, companiile preluate de E.ON aveau aproximativ 12.300 de angajaţi. Anul trecut au plecat din E.ON România aproximativ 1.500 de angajaţi.

Compania furnizează gaze pentru 1,4 milioane de clienţi în 20 de judeţe din Transilvania, Moldova şi Banat şi alimentează cu electricitate peste 1,3 milioane clienţi din Moldova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din domeniul gazelor cer marilor distribuitori să nu mai ameninţe cu disponibilizări.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din domeniul gazelor cer marilor distribuitori să nu mai ameninţe cu disponibilizări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei