Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 apr 2010 - Anul XV, nr. 86 (4377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Promovare

Bucovina şi-a prezentat tradiţiile şi produsele bio în Parlamentul European

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva sute de persoane, printre care europarlamentari şi oameni de afaceri străini, au participat ieri la Seara Bucovineană, în cadrul evenimentului intitulat „Bucovina, Tradiţie, Multiculturalitate”, organizat la sediul Parlamentului European din capitala Belgiei, Bruxelles. Manifestarea s-a bazat pe prezentarea a trei elemente de bază pentru turismul din Bucovina, respectiv tradiţii, multiculturalitate şi produse tradiţionale bio. Practic, cei care au fost prezenţi miercuri la Seara Bucovineană au avut parte de „un colţ” din Bucovina, putând admira meşteşugurile din această zonă a României, olăritul, încondeiatul ouălor şi pictura pe sticlă şi lemn, dar şi să admire costumele populare specifice românilor din Bucovina, ale etnicilor polonezi şi din Ucraina, prezentate de membrii Ansamblului Ciprian Porumbescu.

De departe, însă, cel mai mare succes l-a avut expoziţia cu degustare a produselor tradiţionale din Bucovina. Fie că a fost vorba despre oficialităţi ale Parlamentului European, europarlamentari, oameni de afaceri sau funcţionari ai acestei instituţii, toţi au gustat din produsele tradiţionale bio şi din băuturile din Bucovina. Sărmăluţele, ciupercile cu smântână, păstrăvul afumat, muşchiul de vită, toba, cârnaţii, slănina cu ceapă, leberul, jambonul de Bucovina, produsele lactate, clătitele, cozonacul, dar şi vinul şi afinata au fost adevărate delicii pentru cei prezenţi la evenimentul de promovare a judeţului Suceava. Produsele culinare au fost aduse la Parlamentul European de Pensiunea Popas Turistic Bucovina, dar şi de Ion Baciu, acesta din urmă fiind unul dintre cei mai cunoscuţi producători de produse bio, şapte dintre acestea fiind deja omologate.

Pe de altă parte, cei prezenţi s-au declarat încântaţi şi de meşteşugurile din Bucovina, asistând la demonstraţiile de încondeiat ouă, pictat pe sticlă şi lemn şi de olărit, oferite de meşteri populari autentici din judeţul Suceava. Toate acestea au fost completate de o expoziţie fotografică cu imagini turistice şi ale mănăstirilor din Bucovina.

De remarcat faptul că după numai câteva ore, cât a durat evenimentul din Parlamentul European, cea mai mare parte a vizitatorilor declarau deja că vor să viziteze Bucovina, printre aceştia numărându-se vicepreşedintele Parlamentului, Rodi Kratsa, europarlamentari din mai multe ţări ale Uniunii Europene, dar şi funcţionarii din cadrul PE.

 

Moment de reculegere pentru victimele accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa şi preşedintele Poloniei

Evenimentul de la Bruxelles a fost organizat de europarlamentarul sucevean Petru Luhan şi Consiliul Judeţean Suceava. De precizat faptul că, deşi în program era stabilit ca la începutul evenimentului să fie prezentat un spectacol de dansuri şi obiceiuri din Bucovina, organizatorii au renunţat la acest moment, având în vedere accidentul aviatic din Rusia în urma căruia şi-au pierdut viaţa mai multe personalităţi poloneze şi preşedintele acestei ţări, Lech Kaczynski. De altfel, la începutul Serii Bucovinene toţi cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere pentru victimele accidentului aviatic.

În aceste condiţii, momentele artistice s-au rezumat doar la un scurt recital de vioară, cei prezenţi ascultând Balada lui Ciprian Porumbescu şi o baladă interpretată de o fetiţă din judeţul Suceava. De asemenea, oaspeţii au putut asculta şi concertul Clopotele Bucovinei.

 

Europarlamentarii pot fi ambasadori ai Bucovinei

În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că tradiţiile, multiculturalitatea şi produsele bio reprezintă „pilonii de bază” pentru turismul din Bucovina.

„Interesul nostru este să facem reclamă Bucovinei. Atât pe turism, cât şi pe domeniile economice de investiţii. Bucovina este o Europă în miniatură, unde convieţuiesc 12 etnii. Şi cred că Bucovina poate să fie un model de convieţuire etnică şi confesională, aşa cum nu ştiu dacă mai există undeva. Iar cele trei elemente, tradiţiile, multiculturalitatea şi produsele bio sunt avantaje clare pentru Bucovina”, a spus Flutur. El a adăugat că după evenimentul din Parlamentul European, europarlamentarii prezenţi, dar şi ceilalţi oaspeţi, vor deveni ambasadori ai Bucovinei în ţările din care provin.

„Europarlamentarii vor deveni ambasadori ai noştri la ei acasă. Iar noi considerăm că o poartă  de intrare în România trebuie să fie Bucovina. Şi noi asta vrem să facem. Trăiesc speranţa ca fiecare dintre dumneavoastră să fie un ambasador al Bucovinei şi vă aşteptăm pe toţi să ne vizitaţi. Sunt convins că ne vom întâlni la noi acasă”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

 

Luhan: Brandul Bucovina trebuie să fie din ce în ce mai puternic

În ceea ce-l priveşte pe europarlamentarul Petru Luhan, acesta a spus că organizarea acestui eveniment în Parlamentul European a avut ca scop principal popularizarea celor trei elemente, tradiţii, multiculturalitate şi produse bio, în rândul europarlamentarilor. El a arătat că, prin astfel de evenimente, brandul Bucovina va fi mai puternic, astfel încât numărul turiştilor care vizitează această zonă să fie cât mai mare.

„Acest brand trebuie să fie unul de calitate superioară în percepţia europarlamentarilor. Asta pentru a reuşi să promovăm valorile noastre şi să atragem atât turişti, cât şi relaţii bilaterale la nivel de comerţ pentru produsele noastre bio şi tradiţionale, care în momentul de faţă sunt de o calitate superioară celor din Europa. Şi vreau în acest mod să trezesc atât interesul parlamentarilor, cât şi al cercurilor de provenienţă a acestora pentru turismul bucovinean, care este unul autentic şi care nu se întâlneşte în orice zonă a Uniunii Europene”, a spus Luhan.

 

Dacian Cioloş: Ceea ce a făcut judeţul Suceava este un exemplu şi pentru alte zone

Prezent la Seara Bucovineană, comisarul european pe Agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat că acţiunea de promovare a judeţului Suceava poate să reprezinte un exemplu şi pentru alte zone ale României.

„Faptul că acest lucru se întâmplă în Parlamentul European este un lucru important, pentru că aici sunt aleşii tuturor regiunilor din UE. Şi aşa se creează imaginea unei regiuni şi a unui stat. Cred că este o idee foarte bună de a pune la dispoziţia membrilor Parlamentului şi surse de imagine şi surse de gust, care să pună în valoare diversitatea şi valorile tradiţionale ale unei regiuni”, a spus Cioloş.

 

Elena Băsescu a purtat o traistă bucovineană

Printre invitaţii prezenţi la evenimentul de miercuri a fost şi fiica preşedintelui României, Traian Băsescu, europarlamentarul Elena Băsescu. Aceasta a venit la Seara Bucovineană cu o traistă din Bucovina, declarând, în discuţiile cu ceilalţi invitaţi, că şi ea are origini din judeţul Suceava, părinţii mamei sale fiind suceveni.

Traiste bucovinene au primit şi o mare parte dintre oficialii europeni, alături de alte cadouri, respectiv ouă încondeiate, albume cu mănăstirile din Bucovina şi icoane pictate. La evenimentul de la Bruxelles au mai fost prezenţi şi prefectul judeţului, Sorin Popescu, parlamentarii Sanda-Maria Ardeleanu, Dan Gospodaru, Tiberiu Prodan, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Petrea Dulgheru, care s-a remarcat prin faptul ca era îmbrăcat într-un frumos costum popular, cu bundiţă din blană de dihor, specific zonei Dornelor  şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, mai trebuie spus că în cursul zilei de joi, preşedintele CJ Suceava a participat şi la o întâlnire cu 30 de oameni de afaceri din Belgia, cărora le-a prezentat oportunităţile de afaceri din judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucovina şi-a prezentat tradiţiile şi produsele bio în Parlamentul European.
 Vizualizări articol: 14364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.65/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 17 voturi
Bucovina şi-a prezentat tradiţiile şi produsele bio în Parlamentul European3.6517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   2 lei trimis de
(15 apr 2010, 11:34:47
luhan, flutur si stolojan....producatori de alimente "eco" ?! nu inteleg rostu lor in acest articol...plus ceilalti pupincuristi din consiliu jundetean....va urez "un zbor placut" la intoarcere
1.1  RE: 2 lei trimis de
(15 apr 2010, 13:05:19
inseamna ca n-ai inteles nimic din articolul asta...probabil ca nici nu l-ai citit, dar te bagi la comentarii aiurea
1.2  RE: 2 lei trimis de
(15 apr 2010, 13:08:52
Tu YAMAL pari genul de persoana care are idei preconcepute, si idei preconcepute din astea paguboase.
1.3  RE: 2 lei trimis de
(15 apr 2010, 14:32:55
"Bucovina si-a prezentat traditiile si produsele bio �n Parlamentul European" Bucovina NU E Petru Luhan, Sorin Popescu, parlamentarii Sanda-Maria Ardeleanu, Dan Gospodaru, Tiberiu Prodan, Petrea Dulgheru, Pensiunea Popas Turistic Bucovin
idei preconcepute (si paguboase): politicienii sunt hoti, nesimtiti, mincinosi.
Bucovina inseamna sate fara canalizare, fara apa curenta, fara energie electrica, fara drumuri, fara industrie.....asta e Bucovina (de sud) in care traim.
2.   Specific din cale afara trimis de
(15 apr 2010, 13:54:29
muschi de vita, cum sa nuuuu, foaaaarte specific Bucovinei, mai ales cu sos gorgonzola ...si vinul, se cultiva soiuri alese pe la Carlibaba, de fapt tot judetul e o mare podgorie, cred ca lipsea doar foie gras-ul ca sigur se gasesc niste rate mai grasute prin zona Humor.
3.   Cine sunt autorii produselor prezentate trimis de
(15 apr 2010, 17:38:29
Domnilor,
Eu nu inteleg un lucru,ati prezentat in articol numai personajele politice (????),
dar de ce nu ia-ti prezentat si pe adevaratii autori ai acestei manifestari.
Tare mult as fi vrut sa-i cunoasca si comunitatea romaneasca de peste ocean.
Sper sa revenit cu o adenda in articolul Dvs,
Va multumesc anticipat.
4.   O gasca de bio timpiti parlamentari si euro trimis de
(15 apr 2010, 18:59:31
jambon de bucovina ? bio ? da corect! cu carcasa adusa din import. da e-nregula!
muschiul de vita, toba, c�rnatii, slanina, leberul(cel putin asta la-u inventat svabii)
toate produsele astea sunt facute din carne importata din UE plina de hormoni de crestere si voi marii producatori romani o datzi ca e bio ! bai fluturas tu vii cu ideile ca orice produs se face in zona poti sa-i spui "de bucovina"? gresit ! toate produsele enumerate au fost inventate in alte parti nu la noi(mai putin sarmalutele dar si astea nu sunt originare de pe la noi). dar nu ai cu cine vorbi de... ca doar sunteti niste cacanari de politicieni ....... de bucovina
4.1  RE: O gasca de bio timpiti parlamentari si euro trimis de
(15 apr 2010, 19:11:05
ma scuzati sa nu credeti ca am ramas corijent la limba romana dar trebuie sa ne invatam sa scriem agramat asa cum totzi pedelisitii vor , asa cum scrie analfabeta de fiica a presedintelui, asa.. cum ei vor..portocalii . ca e mai rau decat pe timpul lui ceausescu. ala nu te lasa sa vorbesti despre el .. astia n-or sa telase sa vorbesti despre ei ... sta-le-ar ceasul sa le stea de cretini
5.   Cica Brandul Bucovina trimis de
(15 apr 2010, 23:36:53
:))))))
de omorurile de Paste de pe la Darmanesti si in alte parti , de ele nu aminteste Brandul Bucovina ?
6.   Sa traiti bine trimis de
(16 apr 2010, 00:00:33
Magarul de botosana si-a prezentat productele specific bucovinene groapa din asfalt de suceava, praful din rahat de centru de suceava, parlamentarul poponar de botosani, parlamentarul penal european de fratauti, prelipcarul portocaliu cu sarmauan gura de prelipca.
Toate portocalii ca si costumele de puscariasi din state.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei