Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 apr 2010 - Anul XV, nr. 86 (4377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iliescu: Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu să vadă ce a rămas după el; şi-a plătit faptele

Joi, 15 Aprilie 2010 (19:32:04)

Ion Iliescu a declarat, joi, la Realitatea FM, că Mihail Gorbaciov a avut "o reacţie umană firească" prin declaraţiile referitoare la uciderea cuplului Ceauşescu, menţionând că şi el l-ar fi lăsat în viaţă pe Nicolae Ceauşescu, să vadă ce a rămas după el, dar acesta şi-a plătit faptele.

"Probabil că i-a pus cineva o întrebare şi a fost o reacţie umană firească", a comentat Ion Iliescu, întrebat despre opinia exprimată de fostul lider sovietic că "este de neînchipuit" cum au fost împuşcaţi, ca "nişte animale sălbatice", soţii Ceauşescu.

"Şi eu spus că ar fi fost preferabil să fi avut un proces firesc, normal, în condiţii normale. Şi eu, personal, l-aş fi lăsat în viaţă ca să vadă ce a rămas după el", a spus fostul preşedinte.

Ion Iliescu a adăugat însă că trebuie înţeleasă situaţia concretă, subliind că atunci mureau oamenii. "Şi acesta a fost elementul, factorul care ne-a determinat să luăm această decizie, a unui proces organizat în condiţii excepţionale, ca să curmăm vărsările de sânge generate de acea diversiune, lansată în seara de 22, care vroia să împiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie, care ne-a costat vieţi umane", a continuat el.

Potrivit lui Ion Iliescu, decizia luată s-a dovedit corectă, pentru că "imediat după proces au încetat aceste acţiuni militare".

"Dar el a generat aşa ceva, Ceauşescu, când a luat decizia să deschidă foc, la Timişoara, la Bucureşti şi asta a creat situaţia pe care noi am cunoscut-o (...) Noi nu am avut şansa unei tranziţii paşnice şi asta datorită lui Ceuaşescu, aşa că într-un fel el a plătit faptele proprii", a mai spus el.

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gobaciov a declarat, miercuri, referindu-se la împuşcarea cuplului Ceauşescu, că acest lucru este "de neînchipuit", menţionând însă că Nicolae Ceauşescu a creat această situaţie "în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare", ceea ce e inacceptabil.

"România a fost pentru mine o ţară nouă. Când am venit prima dată mă simţeam un pic incomod, vroiam să mă întâlnesc, să vorbesc, iar lumea pleca de lângă mine, fugea de mine. Aşa erau timpurile. (...) Aţi avut istoria dumneavoastră, foarte serioasă, importantă. Chiar şi când vorbim de Ceauşescu, a cărui viaţă s-a terminat destul de dramatic, nu aş vrea ca nici în cele mai grele situaţii să se hotărască lucrurile astfel. Există judecătorie, există instituţii, presă, trebuie ca astfel de lucruri să fie discutate. Dar când văd aceste cadre, cum văd cum pur şi simplu i-au împuşcat, ca pe nişte animale sălbatice, este de neînchipuit. Dar el a permis această situaţie, în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare. Asta este inacceptabil. (...) Dar viaţa continuă, iar la dumneavostră viaţa este înainte", a afirmat fostul preşedinte URSS, într-o declaraţie de presă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu: Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu să vadă ce a rămas după el; şi-a plătit faptele.
 Vizualizări articol: 818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Iliescu: Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu să vadă ce a rămas după el; şi-a plătit faptele5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Kgb trimis de
(17 apr 2010, 10:32:44
curva kgb-ista,cel mai mare tradator de tara din toate timpurile ,mai are curaj sa comenteze?
Hai siktir la,lada de gunoi a istoriei....sau poate-si face cineva mila de noi,sa-l spanzure de..... cravata rosie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei