Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 apr 2010 - Anul XV, nr. 86 (4377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul vinde acţiuni Petrom, Transelectrica, Enel şi E.ON, pentru un miliard euro

Joi, 15 Aprilie 2010 (19:12:40)

Guvernul va vinde pe bursă acţiuni la companii listate, precum Petrom şi Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel şi E.ON, şi va exercita opţiunea de vânzare a titlurilor deţinute la companii energetice privatizate, estimând încasări de peste un miliard euro.

Pe prima poziţie a listei companiilor tranzacţionate în prezent la Bursa de Valori Bucureşti şi unde statul va plasa pe piaţa de capital o parte din acţiunile minoritare figurează Petrom (SNP), iar intenţia Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totală de 20,64% deţinută de Ministerul Economiei), cu o valoare estimată la 2,43 miliarde lei, se arată într-un document oficial obţinut de MEDIAFAX.

Documentul indică totodată că în subordinea Ministerului Economiei va fi constituită, ca sursă alternativă sau complementară celor bugetare, o structură tip fond de investiţii, care va administra activele statului în industrie şi energie, va participa la finanţarea proiectelor de investiţii şi va valorifica acţiunile deţinute la companiile din portofoliul statului.

În prezent, la BVB sunt listate 8,24% din acţiunile OMV Petrom, valoarea de piaţă a companiei fiind de 19,995 miliarde lei la preţul de pe bursă la finalul zilei de joi, 15 aprilie, de 0,353 lei/acţiune.

Pe listă au mai fost incluse Conpet (unde Ministerul Economiei deţine 58,72% din acţiuni şi vrea să vândă pe bursă 7,72% din titluri, pentru 21,3 milioane lei), Transelectrica (intenţie de vânzare a 15% din acţiuni, pentru 219,9 milioane lei, dintr-un pachet total deţinut de Ministerul Economiei de 73,68%) şi Transgaz (intenţie de vânzare tot a 15% din acţiuni, dar pentru 440,2 milioane lei, dintr-un pachet total de 73,51% din titluri).

La BVB sunt listate în prezent 21,22% din acţiunile Conpet (COTE), iar valoarea de piaţă a companiei este de 269,249 milioane lei, la un preţ de 31,1 lei/acţiune, în timp ce Transelectrica (TEL) este listată cu 12,81% din acţiuni şi are o valoare de piaţă de 1,554 miliarde lei, cu un preţ de 21,2 lei/acţiune.

Transgaz (TGN) este listată la BVB cu 11,5% din acţiuni şi are o valoare de piaţă de 3,038 miliarde lei, cu un preţ pe acţiune de 258,1 lei.

O altă companie la care statul va vinde o parte din acţiuni este Oil Terminal (OIL), unde Ministerul Economiei deţine o cotă de 59,62% din titluri. Intenţia Guvernului este de a vinde pe bursă 8,62% din acţiuni, cu o valoare estimată la puţin peste 14 milioane lei.

În document se arată însă că, pentru Oil Terminal, este necesară analiza juridică privind statutul de societate strategică la care se impune păstrarea pachetului majoritar.

În prezent, la BVB sunt listate 30,38% din acţiunile Oil Terminal, iar valoarea de piaţă a companiei este acum de 170,069 milioane lei, cu un preţ pe acţiune de 0,292 lei.

Toate aceste acţiuni vor fi scoase la vânzare pe bursă în termen de circa trei luni de la data la care operaţiunea va fi aprobată de Guvern, iar preţul de ofertă va fi stabilit de către intermediarul ofertei publice şi avizat de Ministerul Economiei.

Într-un interval cuprins între 6 şi 9 luni de la aprobarea Guvernului vor fi scoase la vânzare, prin listare la BVB sau licitaţie cu strigare, alte pachete minoritare de acţiuni deţinute de Ministerul Economiei la companii care nu sunt încă tranzacţionate la bursă.

Pe lista pregătită deja de Guvern a fost inclusă compania Romgaz, pentru care intenţia este de vânzare a 15% din pachetul total de 85,01% din acţiuni deţinut de minister, pentru 57,4 milioane lei.

Alte pachete, de câte 17% din acţiuni, vor fi scoase la vânzare prin listare la BVB sau licitaţie cu strigare la GDF SUEZ Energy Romania şi Distrigaz Sud Reţele, la E.ON Gaz Romania şi la E.ON Gaz Distribuţie. La toate aceste trei companii, Ministerul Economiei deţine câte 37% din titluri.

Guvernul estimează că prin vânzarea a câte 17% din acţiunile deţinute la aceste trei companii va încasa 164,8 milioane lei, din care 47,8 milioane lei la GDF SUEZ Energy Romania şi Distrigaz Sud Reţele, 42,9 milioane lei la E.ON Gaz Romania şi puţin peste 74 milioane lei la E.ON Gaz Distribuţie.

Pe lista companiilor încă netranzacţionate la BVB, dar la care statul va vinde pachete minoritare de acţiuni prin listare la bursă sau licitaţie cu strigare au mai fost incluse Enel Distribuţie Banat (unde Ministerul Economiei deţine prin Electrica o cotă de 24,87% din acţiuni), Enel Distribuţie Dobrogea (cotă de 24,9% din acţiuni) şi Enel Energie (cotă de 37% din acţiuni).

La aceste trei companii, Guvernul pregăteşte vânzarea unor pachete de acţiuni de 14,87% (la Enel Distribuţie Banat, pentru 56,8 milioane lei), de 14,90% (la Enel Distribuţie Dobrogea, pentru 41,7 milioane lei) şi de 27% (la Enel Energie, pentru 37,8 milioane lei).

Simultan cu aceste proceduri, într-un interval cuprins între 4 şi 6 luni, Guvernul intenţionează să vândă şi o parte din acţiunile minoritare deţinute la companiile privatizate în sectorul distribuţiei de energie electrică, după ce îşi va exercita dreptul de opţiune pentru vânzare prevăzut în contractul de transfer al dreptului de proprietate.

Dreptul de opţiune va fi exercitat la companiile E.ON Moldova Furnizare şi E.ON Moldova Distribuţie (unde Ministerul Economiei deţine câte 27% din acţiuni prin intermediul Electrica), pentru câte 17% din titluri. Guvernul estimează că va încheia tranzacţia într-un interval de circa 4 luni de la depunerea notificării şi că va încasa 30,6 milioane lei, în cazul E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei, în cazul E.ON Moldova Distribuţie.

Aceeaşi operaţiune va fi efectuată la companiile Enel Energie Muntenia şi Enel Distribuţie Muntenia (unde Ministerul Economiei deţine câte 23,57% din acţiuni prin intermediul Electrica), intenţia Guvernului fiind de a vinde, într-un interval de circa 6 luni, câte 13,57% din titluri, pentru 93,1 milioane lei, la Enel Energie Muntenia, respectiv 683,3 milioane lei, la Enel Distribuţie Muntenia.

Valoarea totală a încasărilor estimate de Guvern din vânzarea acestor acţiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, puţin peste un miliard de euro.

Guvernul a anunţat, în luna martie, că va înfiinţa un fond naţional de investiţii alimentat din acţiunile minoritare deţinute de stat la diferite companii şi care să fie valorificate pentru proiecte de investiţii.

Conform documentului, ofertele publice de vânzare a acţiunilor la companii deja listate vor fi derulate prin intermediari autorizaţi, statul intenţionând ca, dacă va fi necesar, să solicite şi opinii independente exprimate de un consultant străin. Intermediarul autorizat va fi selectat prin licitaţie, pe baza unor criterii de calitate şi cost ale serviciilor, pentru una sau mai multe companii.

Guvernul va mandata Ministerul Economiei să organizeze licitaţii de selecţie a societăţilor de servicii de investiţii financiare care să intermedieze ofertele publice secundare de vânzare de acţiuni, iar pentru monitorizarea procesului va constitui, pentru fiecare companie în parte, comisii de pregătire şi coordonare a operaţiunii şi/sau comisii de selectare a societăţilor de servicii de investiţii financiare, care vor funcţiona până la încheierea contractelor.

"Termenul în care se poate duce la bun sfârşit tranzacţionarea unor pachete de acţiuni prin această metodă este de circa 90 zile de la declanşarea procedurii", se arată în document.

Pentru vânzarea la bursă a unor acţiuni deţinute la companii încă netranzacţionate vor fi iniţiate oferte publice secundare iniţiale de vânzare de acţiuni, în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti.

Guvernul va modifica actele constitutive ale companiilor, în vederea respectării prevederilor legislaţiei pieţei de capital, va contracta servicii de consultanţă pentru efectuarea unor analize diagnostic preliminare, pentru identificarea problemelor legale şi/sau economico-financiare şi a modalităţilor de soluţionare şi va organiza licitaţii de selecţie a societăţilor de servicii de investiţii financiare care vor intermedia ofertele publice secundare iniţiale de vânzare de acţiuni.

Onorariul societăţii de servicii de investiţii financiare va include o componentă fixă care va acoperi costurile suportate de intermediar pentru pregătirea şi derularea ofertei publice şi o componentă variabilă calculată prin aplicarea unui procent la suma încasată din vânzarea acţiunilor.

Şi în acest caz vor fi constituite, pentru fiecare companie în parte, comisii de pregătire şi coordonare a procesului, care vor funcţiona până la admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe bursă.

"Termenul în care se poate duce la bun sfârşit tranzaţionarea unor pachete de acţiuni prin această metodă este de circa 9 luni de la declanşarea procedurii", se arată în document.

Sursa citată aminteşte totodată că prin contractele de privatizare a filialelor Electrica Oltenia, Electrica Moldova şi Electrica Muntenia Sud s-a prevăzut obligaţia de exercitare a dreptului de opţiune, şi anume opţiunea de cumpăra şi vinde acţiuni (PUT/CALL) atât din partea vânzătorului, respectiv Electrica, cât şi a cumpărătorului în contractele de privatizare a filialelor Electrica Moldova şi Electrica Oltenia, respectiv E.ON Energie şi CEZ, şi opţiunea de a vinde pachetul de acţiuni (PUT) existent în proprietatea vânzătorului, respectiv din partea Electrica -mai puţin cel destinat vânzării directe pentru salariaţi - către cumpărător, respectiv Enel.

"Întrucât în octombrie 2009 s-a finalizat tranzacţia dintre Electrica şi compania cehă CEZ pentru întreg pachetul de acţiuni pe care îl mai gestiona Electrica la societăţile rezultate din divizarea Electrica Oltenia, exercitarea dreptului de opţiune mai poate fi derulat în cadrul contractelor de privatizare a Electrica Moldova şi Electrica Muntenia Sud", se arată în document.

Potrivit contractelor de privatizare, principalele etape care trebuie parcurse sunt publicarea situaţiilor financiare pentru anul anterior exercitării opţiunii, exercitarea dreptului de opţiune prin transmiterea unei notificări din partea părţii interesate, determinarea valorii acţiunii şi a preţului acţiunii din tranzacţia de privatizare, respectiv preţul de cumpărare ajustat, cu o serie de indicatori energetici sectoriali la nivel naţional şi internaţional.

Termenul în care se poate duce la bun sfârşit tranzacţionarea unor pachete de acţiuni prin această metodă este de circa 4 luni de la depunerea notificării din partea părţii interesate de a vinde sau de a achiziţiona pachetul de acţiuni aferent acestei opţiuni, indică documentul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul vinde acţiuni Petrom, Transelectrica, Enel şi E.ON, pentru un miliard euro.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul vinde acţiuni Petrom, Transelectrica, Enel şi E.ON, pentru un miliard euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei