Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 apr 2010 - Anul XV, nr. 85 (4376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu:Am negociat legea salarizării la presiunea FMI, vrem să introducem noi criterii de ierarhizare

Miercuri, 14 Aprilie 2010 (13:50:15)

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, după întâlnirea Comisiei interministeriale privind legea unică de salarizare, că sindicatele vor să introducă noi criterii de ierarhizare a funcţiilor bugetarilor, anul trecut negociind la presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Hossu a spus că a sugerat partenerilor de discuţii un nou criteriu de ierahizare legat de locurile de muncă unde sunt restricţii sau cu regim special, dând exemplul cazului de port armă.

"Modalitatea prin care aceste criterii vor fi evaluate, cu ponderi egale sau diferenţiate, este foarte important", a spus Hossu.

Astfel, membri Comisiei se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta din nou şi a stabili principiile legii salarizării. "Cred că anul trecut Ministerul Muncii ne-a grăbit în negocierea legii unice de salarizare şi dacă nu ar fi existat presiuni, anul acesta am fi avut o lege care nu ar fi creat dispute şi conflicte sociale, care evident nu sunt dorite de nimeni", a spus Hossu.

Liderul sindical a precizat că grila care se va construi va fi mult mai echilibrată şi mai reprezentativă, urmând să fie făcute criterii pe fiecare din cele 830 de funcţii bugetare în parte. "Urmează partea cea mai importantă, vor fi modificaţi coeficienţii de ierarhizare prin prisma criteriilor stabilite pe fiecare funcţie în parte", a spus Hossu.

Chiar dacă legea unică de salarizare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010, "bugetarii îşi primesc salariile îngheţate în acest an şi deci, practic legea îşi va produce efecte de la 1 ianuarie 2011", a explicat liderul sindial.

Hossu a subliniat, în legătură cu protestul de joi de la Guvern al funcţionarilor publici, că principala nemulţumire este legată tocmai de rezultatul aplicării legii unice de salarizare şi implicit de prevederea potrivit căreia se interzic contractele colective de muncă, care constituie elementul principal al unei activităţi sindicale.

"Sperăm ca la nivelul ramurii administraţie să se poată declanşa procedura de încheiere a unii contract colectiv de muncă", a spus Hossu.

Evaluarea celor 830 de funcţii publice propuse să intre în pachetul de testare pentru aplicarea legii salarizării unitare se va încheia cel târziu la jumătatea lunii iunie, după care va începe calcularea punctajului pentru integrarea pe grila unică.

Conform calendarului propus la începutul anului, procesul de evaluare cu criteriile stabilite ar fi trebuit să înceapă la 1 martie şi să dureze cel mult o lună şi jumătate, declara liderul "Cartel Alfa".

De asemenea, ar fi trebuit ca la jumătatea lunii aprilie să se facă un calcul al punctajului, conform unui metode de analiză privind alocarea unui punctaj pentru fiecare criteriu stabilit, urmând ca după aceea "să se facă integrarea pe matricea legală, adică pe sistemul unic şi să se facă grupele de familii de posturi".

Banca Mondială a propus Guvernului un sistem simplificat de salarizare bugetară, prin clasificarea posturilor în maxim 10 grupuri ocupaţionale şi 1.000 de funcţii, avertizând însă că modificările pot determina îngheţarea pe termen nedefinit a majorărilor salariale pentru posturi retrogradate valoric

Recomandările au fost transmise comisiei interministeriale care lucrează la îmbunătăţirea Legii de salarizare unitară în sectorul bugetar.

Banca Mondială arată că, în cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar pe baza "conţinutului muncii efectiv lucrate", fiind foarte probabil să rezulte o structură de grade cu totul nouă şi care va folosi clasificări care nu sunt momentan utilizate în sectorul public din România.

O evaluare iniţială sugerează faptul că noua clasificare a posturilor ar putea fi alcătuită din maximum 10 grupuri ocupaţionale, iar fiecare grup ocupaţional ar putea avea până la 10 niveluri în interiorul său, noua structură de grade incluzând aproximativ 100 de grade.

În sistemul bugetar sunt aproximativ 1,3 milioane de posturi şi aproape 4.000 de funcţii.

Comisia bipartită trebuie trebuie să publice un raport până în 30 iunie 2010, care să descrie în detaliu structura claselor şi a categoriilor de funcţii, grila unică, dispoziţiile revizuite pentru bonusuri, cerinţele noului sistem centralizat şi automatizat de administrare a salariilor, precum şi orice alte aspecte conexe.

De asemenea, până la 30 septembrie 2010, după luarea în considerare a raportului Comisiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte Parlamentului spre aprobare un proiect de lege simplificat al salarizarii în sectorul public pentru anul 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu:Am negociat legea salarizării la presiunea FMI, vrem să introducem noi criterii de ierarhizare.
 Vizualizări articol: 396 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu:Am negociat legea salarizării la presiunea FMI, vrem să introducem noi criterii de ierarhizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei