Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 mar 2010 - Anul XV, nr. 52 (4343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cererea de revocare a lui Geoană de la şefia Senatului a fost depusă

Joi, 4 Martie 2010 (13:42:47)

PDL a depus, joi, cererea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul grupului, Constantin Igaş, care a precizat că solicitarea este semnată de 57 de senatori, majoritatea fiind de la PDL, dar şi şapte independenţi şi doi ai UDMR.

Liderul grupului PDL din Senat, Traian Constantin Igaş, a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că în urma refuzului de a supune la vot cererea independenţilor privind locurile în comisii, PDL va iniţia procedura de suspendare a lui Mircea Geoană (PSD) din funcţia de preşedinte al Senatului.

Ulterior, Traian Constantin Igaş a precizat că democrat-liberalii vor solicita de fapt revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, el neoferind însă şi motivaţia juridică.

Regulamentul Senatului nu prevede posibilitatea suspendării din funcţie a preşedintelui acestei Camere. Regulamentul prevede doar posibilitatea revocării, însă prevederile în acest sens au fost declarate neconstituţionale încă din 2005.

Senatorul PDL Iulian Urban a declarat, miercuri, că decizia 601/2005 a Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea articolului 30 din Regulamentul Senatului, se referă la alineatele 1 şi 2, alineatele 3 şi 4 fiind constituţionale.

Urban a precizat că cererea senatorilor este făcută în conformitate cu art. 30 alin. 4 din Regulamentul Senatului. "Dacă colegii noştri de la PSD vor mege la CC să ceară ca şi prevederile alin. 3 şi 4 din articolul 30 sunt neconstituţionale, hotărârea pe care o va pronunţa Curtea Constituţională va produce efecte numai pentru viitor", a mai spus Urban.

Conform articolului 30, alineatul 1 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

Potrivit alineatului 2 al aceluiaşi articol, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Aceste prevederi au fost declarate însă neconstituţionale încă din 2005, prin decizia Curţii Constituţionale numărul 601, care a motivat că revocarea preşedintelui Senatului nu poate fi cerută decât de grupul parlamentar din care acesta face parte.

Articolul 30 din Regulamentul Senatului cuprinde însă şi alte două alineate.

Astfel, conform alin. 3 al art. 30, propunerea de revocare prevăzută la alin. 1 sau 2 se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

"Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor de la alin. 1 sau 2 şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen", prevede alin. 4 al art.30.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat, miercuri, că Regulamentul Senatului nu prevede instituţia suspendării preşedintelui, ci doar pe cea a revocării.

Geoană a invocat decizia 601 a Curţii Constituţionale din 2005, potrivit căreia singura posibilitate de revocare a preşedintelui Senatului este cea avansată de grupul parlamentar care a suţinut respectivul preşedinte la momentul constituirii Camerei respective. El a spus că solicitarea PDL este "pe lângă Regulament, pe lângă lege, pe lângă Constituţie".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cererea de revocare a lui Geoană de la şefia Senatului a fost depusă.
 Vizualizări articol: 702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cererea de revocare a lui Geoană de la şefia Senatului a fost depusă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei