Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 feb 2010 - Anul XV, nr. 47 (4338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România şi Bulgaria solicită UE extinderea termenelor de eligibilitate a unor cheltuieli

Vineri, 26 Februarie 2010 (14:31:52)

Reprezentanţii Guvernului român şi cei ai Executivului bulgar au semnat, la Sofia, o declaraţie prin care solicită UE extinderea până la 31 decembrie 2011 a termenului în care cheltuielile aferente cofinanţării proiectelor derulate prin programul IPSA şi Fondul de coeziune sunt considerate eligibile

Declaraţia comună a fost semnată, vineri, la finalul întâlnirii dintre premierul Emil Boc şi omologul său bulgar, Boiko Borisov, şi se referă la proiectele finanţate prin programul ex-ISPA şi Fondul de coeziune, aprobate în perioada 2000-2006.

"Considerăm că asigurarea acestei cofinanţări consumă resurse şi timp", se arată în motivaţia înaintată Uniunii Europene de către cele două guverne.

În documentul semnat vineri, guvernul român şi cel bulgar mai solicită şi extinderea până la 31 decembrie 2012 a termenului de eligibilitate a cheltuielilor aferente proiectelor cu sprijin financiar UE aprobate în intervalul 2000-2006 şi cu o valoare mai mare de 100 milioane euro, care includ finanţarea asigurată de CE şi FMI.

Potrivit reprezentanţilor guvernului de la Bucureşti, fondurile necontractate încă de România în cadrul acestor programe se ridică la 650.000 euro dintr-un total de două milioane euro, cu proiecte având ca termene de finalizare anii 2010 şi 2011.

"Contăm pe un răspuns pozitiv din partea Uniunii Europene. Vom face tot posibilul ca decizia de la Bruxelles să fie una pozitivă, iar aceşti bani să fie utilizaţi în grafic", a spus Boc.

El a arătat că fondurile UE sunt cheltuite pentru proiecte precum construirea unor tronsoane de drum între Drobeta Turnu Severin-Lugoj şi Craiova-Drobeta Turnu Severin, dezvoltarea Deltei Dunării, amenajarea litoralului, care pot impulsiona dezvoltarea turismului între România şi Bulgaria.

Boc a mai afirmat că a acordat mandat experţilor români pentru ca, împreună cu cei bulgari, să elaboreze proiecte comune concrete de construcţie a unor hidrocentrale.

Ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice, Rosen Plevneliev, a declarat anul trecut că Bulgaria ar putea fi obligată să returneze UE între 500 şi 700 de milioane de euro la 1 ianuarie 2011, pentru că nu a finalizat o serie de proiecte sau nu a respectat termene-limită în cadrul programului ISPA.

Un alt document semnat, vineri, la Sofia este Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul managementului traficului aerian şi pentru stabilirea unui bloc funcţional de spaţiu aerian, care să cuprindă spaţiul aerian naţional al României, pe cel al Bulgariei şi spaţiul aerian aflat sub incidenţa obligaţiilor juridice internaţionale asumate de către cele două ţări.

"Memorandumul va crea cadrul necesar cooperării între cele doua instituţii pentru atingerea obiectivului final, acela al înfiinţării unui bloc funcţional de spaţiu aerian (FAB) care să asigure eficientizarea şi creşterea calităţii serviciilor de trafic aerian oferite în spaţoile aeriene ale României şi Bulgariei. Acest proiect, denumit DANUBE FAB, corespunde cerinţelor pachetului de reglementari europene cunoscut sub numele de «Cer European Unic» şi beneficiază de finanţare comunitară prin Programul TEN-T", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Premierul Emil Boc se află, vineri, la Sofia, pentru o întrevedere cu omologul său bulgar, Boirko Borisov, împreună cu care va vizita şi şantierul Podului de la Vidin-Calafat.

Surse oficiale au declarat, în urmă cu o săptămână, agenţiei MEDIAFAX că cei doi premieri intenţionează ca, după întrevederea de la Sofia, să călătorească împreună, cu elicopterul, spre Vidin, pentru a analiza la faţa locului proiectul de construcţie a podului peste Dunăre de la Calafat-Vidin.

Întâlnirea dintre premierul Emil Boc şi omologul său bulgar, Boiko Borisov, era programată pentru data de 12 februarie, în zona podului Calafat-Vidin, dar a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice din cele două ţări, reprogramarea fiind convenită în urma unei discuţii între cei doi şefi de guvern.

În urmă cu o lună, Emil Boc a declarat că a discutat la telefon cu omologul său bulgar Boiko Borisov mai multe teme de interes bilateral şi a convenit cu acesta ca, începând cu luna februarie, să fie organizate o serie de vizite la nivel de prim-ministru, pentru analiza unor proiecte comune.

Boc şi Borisov au convenit ca vizitele la nivel de prim-ministru să fie efectuate atât la Bucureşti, cât şi la Sofia şi Vidin, unul dintre proiectele comune care urmează să fie analizate fiind podul de la Calafat-Vidin.

Vizitele au fost anunţate după ce premierul bulgar a propus, cu ocazia unei întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel, ca Bulgaria să nu fie comparată cu România sau Grecia în evaluarea criteriilor pentru aderarea la zona euro sau la spaţiul Schengen.

"Am rugat-o pe doamna Merkel ca atunci când vorbeşte despre Bulgaria să vorbească doar despre Bulgaria şi succesele sau lipsurile acesteia", a declarat Boiko Borisov. "Să nu ne comparaţi cu Grecia sau România", a spus atunci Borisov, în cursul unei conferinţe de presă susţinută alături de Angela Merkel, la Berlin.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile de la Sofia au cerut Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a termenului de contractare a unei finanţări de 70 milioane euro prin programul ISPA, pentru construcţia unui al doilea pod româno-bulgar peste Dunăre, între oraşele Calafat şi Vidin. Termenul de contractare a fondurilor expiră la finele anului 2010.

Construcţia podului este întârziată cu mai mult de un an, ministrul bulgar al Transporturilor declarând, vineri, că lucrările de construcţie urmează să fie încheiare până în iunie 2010, iar podul poate fi dat în folosinţă la sfârşitul anului.

Autorităţile române şi cele bulgare au semnat acordul de construcţie a podului în martie 2000, însă implementarea efectivă a proiectului a fost amânată din cauza fondurilor insuficiente.

În prezent, singurul pod pe segmentul comun de Dunăre dintre România şi Bulgaria este cel dintre Giurgiu şi Ruse.

Dezvoltarea proiectului celui de-al doilea pod peste Dunăre va costa în total 226 milioane euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România şi Bulgaria solicită UE extinderea termenelor de eligibilitate a unor cheltuieli.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România şi Bulgaria solicită UE extinderea termenelor de eligibilitate a unor cheltuieli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei