Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 feb 2010 - Anul XV, nr. 47 (4338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii Romtelecom pichetează sâmbătă sediul companiei, nemulţumiţi de disponibilizări

Vineri, 26 Februarie 2010 (13:31:55)

Sindicaliştii Romtelecom pichetează, sâmbătă, timp de două ore, sediul companiei din Capitală, nemulţumiţi că la începutul lunii mai vor fi disponibilizaţi 600 de angajaţi.

Pichetul, organizat de Federaţia Sindicatelor Romtelecom, va avea loc la sediul companiei din Piaţa Presei Libere, între orele 12.00 şi 14.00. Confederaţia "Cartel Alfa" a anunţat că va participa alături de angajaţii Romtelecom la această acţiune de protest.

"Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» susţine Federaţia Sindicatelor Romtelecom în demersurile de stopare a procesului de reducere a locurilor de muncă, de respectare cu stricteţe a legislaţiei privind securitatea şi protecţia muncii, de respectare a Codului Muncii (Legea 53/2003) şi a Contractului Colectiv de Muncă privind normarea muncii, de respectare a legii privind obligaţiile angajatorului prevăzute de Legea 467/2006 în privinţa dreptului la informare referitor la deciziile conducerii care afectează siguranţa locului de muncă. Toate aceste solicitări ale Federaţiei Sindicatelor Romtelecom sunt îndreptăţite şi perfect justificate, în perfectă concordanţă cu legile în vigoare", se arată într-un comunicat de vineri al confederaţiei.

Acţiunile de protest al angajaţilor Romtelecom au început în urmă cu o săptămână, cu pichetarea sediilor din ţară ale companiei. În 20 februarie, peste 150 de angajaţi ai Romtelecom din mai multe judeţe au pichetat Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, unde este şi sediul regional al companiei.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Telecomunicaţii, Doru Dăncuş, declara atunci că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de anunţul companiei de a disponibiliza 600 de persoane în acest an, dar şi de faptul că această disponibilizare se face fără consultarea sindicatelor.

"Protestăm faţă de planul de reorganizare anunţat de Romtelecom, care va duce la disponibilizarea a 600 de angajaţi ai Direcţiei execuţii-operaţii. Vor fi afectaţi, în primul rând, tehnicienii de instalări şi reparaţii, cei care fac ca produsele noastre să fie livrate în condiţii optime clienţilor", spunea Dăncuş.

Purtătorul de cuvânt al Romtelecom Cluj, Ruxandra Inceu, declara, ca reacţie la protestul sindicaliştilor companiei, că salariaţii care vor fi disponibilizaţi vor primi "compensaţii în cuantum dublu faţă de cel prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, unele sume ajungând până la 14.000 de euro net, în funcţie de vechimea în muncă".

"Înţelegem că orice decizie care implică şi o reducere de personal este dureroasă pentru cei care vor fi afectaţi, dar este necesară pentru companie. Milioane de clienţi ai noştri aşteaptă de la Romtelecom servicii cât mai bune la preţuri cât mai mici, iar pentru ca noi să le satisfacem aceste dorinţe trebuie să devenim cât mai eficienţi", a afirmat Inceu, care a precizat că exprimă punctul de vedere oficial al Romtelecom.

Şi Federaţia Sindicatelor din Comunicaţie (FSCOM) avertiza, săptămâna trecută, conducerea şi Consiliul de administraţie al Romtelecom, precum şi Guvernul, care prin Ministerul Comunicaţiilor deţin 46 la sută din acţiunile societăţii, să nu facă niciun abuz atunci când va disponibiliza personal din cadrul companiei.

Fiecare caz de desfacere a contractului de muncă, în orice formă, care implică un membru afiliat la FSCOM va fi verificat în cele mai mici detalii de juriştii şi avocaţii federaţiei şi de cei ai Blocului Naţional Sindical (BNS), confederaţie la care sunt afiliaţi. În cazul în care se va constata cea mai mică abatere de la textul legilor în vigoare, se va trece la deschiderea de procese, arăta BNS într-un comunicat din 19 februarie.

Romtelecom a anunţat că va disponibiliza, de la 1 mai, 600 de salariaţi din divizia Operaţiuni, în vederea reducerii costurilor şi creşterii eficienţei companiei, pe fondul presiunii competiţionale.

Pe lângă cei 600 de salariaţi care vor părăsi compania de la începutul lunii mai, alţi circa 400 de angajaţi au fost transferaţi către Ericsson România de la 11 ianuarie.

Potrivit datelor Romtelecom, în divizia Operaţiuni, cea mai mare din cadrul companiei, se vor extinde două soluţii deja aplicate parţial în prezent cu rezultate bune, respectiv trecerea la unităţi de teren formate dintr-o singură persoană (de la echipele de doua persoane) şi introducerea altor proceduri de lucru şi aplicaţii software în dispeceratele care nu le utilizează deja.

Toţi angajaţii care părasesc compania vor primi pachete financiare compensatorii. "Pentru plecările prin acordul părţilor, pachetul va avea valoare dublă faţă de ceea ce prevede contractul colectiv de muncă în vigoare. Cuantumul acestora este în funcţie de vechimea în organizaţie. În plus, toţi angajaţii care părăsesc organizaţia vor primi consultanţă gratuită pentru găsirea unui loc de muncă", preciza compania.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă, cu circa trei milioane de linii. La finele anului 2009, operatorul naţional de telefonie fixă avea puţin peste 10.000 de salariaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii Romtelecom pichetează sâmbătă sediul companiei, nemulţumiţi de disponibilizări.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii Romtelecom pichetează sâmbătă sediul companiei, nemulţumiţi de disponibilizări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei