Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 feb 2010 - Anul XV, nr. 40 (4331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nord-Estul României rămâne una dintre cele mai sărace zone din UE; Bucureşti se apropie de medie

Joi, 18 Februarie 2010 (15:04:47)

Nord-Estul României continuă să fie una dintre cele mai sărace zone din UE, iar 7 regiuni româneşti se află sub pragul de 75% din media europeană în privinţa puterii de cumpărare, însă Bucureştiul se plasează la peste 90%, locuitorii capitalei fiind de peste două ori mai bogaţi decât restul ţării.

Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor exprimat în puterea standard de cumpărare (purchasing power standard, PPS) plasează nord-estul României pe penultimul loc în UE, cu 27% din media comunitară, singura regiune mai săracă fiind Severozapaden din Bulgaria, cu 26% din medie, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

Şase zone din România se regăsesc printre cele mai sărace 20 de regiuni din UE, respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Vest şi Centru.

Totodată, şapte regiuni din România au un PIB pe locuitor echivalent cu mai puţin de 75% din media UE, situaţie întâlnită şi în Grecia, singura ţară cu mai multe zone sub acest prag fiind Polonia, care este însă unul dintre cele mai mari state membre ca populaţie şi suprafaţă.

Pe ansamblu, România a avut în 2007 un PIB pe locuitor de 5.800 euro, iar indicatorul PPS (Purchasing Power Standard - stantardul puterii de cumpărare) era de 10.400, reprezentând 41% din media UE.

Cea mai săracă regiune este Nord-Estul ţării, cu un PIB pe locuitor de 3.700 euro şi o putere de cumpărare 26% din medie, urmată de Sud-Vest Oltenia (4.500 euro, 32,7%), Sud-Est (4.700 euro, 33,8%), Sud-Muntenia (4.800 euro, 34,2%), Nord-Vest (5.600 euro, 40,2%), Centru (5.900 euro, 42,2%), Vest (6.700 euro, 48,2%) şi, în final, zona Bucureşti-Ilfov, cu un PIB pe locuitor de 12.800 euro şi o putere de cumpărare de 92,2% din media UE.

Cea mai bogată zonă din UE este centrul Londrei, care depăşeşte ca putere de cumpărare de peste 3,3 ori media UE, urmată de Luxembourg, unde locuitorii pot consuma de 2,75 ori mai mult decât vecinii europeni.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nord-Estul României rămâne una dintre cele mai sărace zone din UE; Bucureşti se apropie de medie.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nord-Estul României rămâne una dintre cele mai sărace zone din UE; Bucureşti se apropie de medie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei