Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 feb 2010 - Anul XV, nr. 40 (4331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

380 de magazine de vise, verificate de poliţişti, în trei zile de la publicarea OUG 6

Joi, 18 Februarie 2010 (15:06:43)

În jur de 380 de magazine de plante etnobotanice au fost verificate de poliţişti în primele trei zile de la publicarea Ordonanţa de Urgenţă în Monitorul Oficial, fiind aplicate sancţiuni în valoare de 61.000 de lei şi constatându-se două acţiuni de trafic în care au fost implicaţi poliţişti.

În prima zi de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă Ordonanţa de Urgenţă 6 din 10 februarie 2010, Poliţia Română a anunţat că a demarat acţiuni de control în magazinele de vise din întreaga ţară, la doar câteva ore după intrarea în vigoare a actului normativ.

Cei 1.400 de poliţişti care au participat la controalele făcute au ridicat în prima zi de control marfă de 1,5 milioane de lei, aplicând amenzi de 45.500 de lei

Echipele de control au vizitat 336 de magazine şi alte câteva zeci de sedii ale magazinelor virtuale sau depozite. Din cele 270 de magazine pe care le-au găsit deschise, poliţiştii au ridicat marfă în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, toate produsele urmând să fie expertizate şi apoi distruse.

În timpul cotrolului de luni seară, poliţiştii au dat 12 amenzi în valoare totală de 45.500 de lei.

În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat că, în cazul în care rezultatele de laborator indică faptul că substanţele vândute în weed-shop-uri sunt ilegale, conform OUG 6/2010, acestea vor fi distruse, iar responsabililor le vor fi întocmite dosare penale.

În situaţia în care produsele nu se află pe lista substanţelor interzise, acestea pot fi returnate proprietarilor, a precizat Ciocan.

În 17 februarie, în a treia zi de controale la magazinele de vise, peste 360 de poliţişti au verificat 69 de magazine care comercializează produse etnobotanice, fiind ridicate produse în valoare de peste 300.000 de lei.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal şi au aplicat şase sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.500 de lei. În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate pentru a fi expertizate 4,29 kilograme de substanţe, 591 de comprimate, 21 de pliculeţe cu substanţe şi 148 de ţigarete confecţionate artizanal. Valoarea produselor ridicate este de 302.496 de lei.

Tot miercuri, un agent al Poliţiei Comunitare din Târgu Mureş a fost filmat în timp ce ar fi distribuit produse etnobotanice în apropierea unui liceu din oraş. Pe înregistrare, angajatul Poliţiei Comunitare apare, în apropierea unui liceu prestigios din Târgu Mureş, dându-le unor elevi pliculeţe în care se presupune că ar fi fost plante enobotanice.

Şeful Poliţiei Comunitare din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, a anunţat că a deschis o anchetă internă în acest caz.

Agentul filmat era în timpul liber, iar la data când s-a realizat filmuleţul activitatea de vânzare a plantelor etnobotanice era încă legală, a precizat Bretfelean.

"Poliţia cunoaşte acest caz, poate să se autosesizeze, problema este din punct de vedere penal, că la data respectivă încă era legală asemenea activitate. Vorbesc de magazine. Era în timpul liber", a menţionat el.

Tot în aceeaşi zi, soţia unui ofiţer de Poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ a fost acuzată că vindea plante etnobotanice după ce îşi mutase într-un apartament marfa din "magazinul de vise" care îi fusese închis de autorităţi în 11 februarie.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că Andrei N. şi Ana C. au vândut, în perioada 15 - 16 februarie, plante şi substanţe cu efecte psihotrope, deşi acest lucru este interzis odată cu intrarea în vigoare a OUG 6/ 2010.

După ce au administrat probele în această cauză, poliţiştii au dispus reţinerea Anei C. şi a lui Andrei N., pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de trafic de droguri de mare risc. În acelaşi dosar s-a dispus cercetarea în stare de libertate a Cristinei D., pentru favorizarea infractorului.

Ofiţerul din cadrul Serviciului de logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Neamţ, a cărui soţie, Ana C., este acuzată de trafic de droguri nu va avea de suferit, deocamdată, pe plan profesional.

În 18 februarie 2010, Poliţia Română a continuat controalele la magazinele care comercializează plante etnobotanice, alte 41 de astfel de centre fiind verificate. Oamenii legii au constatat cinci infracţiuni pentru care sunt suspectate 16 persoane şi au aplicat trei sancţiuni contravenţionle în valoare de 6.000 de lei.

De asemenea, au fost ridicate în vederea expertizării 4,50 kilograme de substanţe, 0,043 kilograme de comprimate şi 411 pliculeţe cu substanţe. Valoarea produselor ridicate este de 113.975 de lei.

Controalele survin publicării, luni, 15 februarie, în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă 6 pentru modificarea şi completarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Imediat Poliţia Română a declanşat, din dispoziţia conducerii IGPR, acţiuni pentru mediatizarea prevederilor acesteia şi a riscurilor ce decurg din nerespectarea lor, precum şi pentru verificarea magazinelor care comercializează plante etnobotanice sau pun la dispoziţie spaţii în vederea comercializării acestora.

În prezent, la o căutare pe Google după numele unor amestecuri ca Special Gold sau Spice Diamond, - cele mai căutate amestecuri de etnobotanice, potrivit site-urilor de profil -, poţi găsi nu mai puţin de 25 de pagini cu anunţuri gratuite de vânzare, postate de persoane fizice.

Doar o mică parte dintre acestea, aproximativ 5% sunt postate după data de 10 februarie, zi în care guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, şi doar unul singur din data de 15 februarie.

Îm prezent, majoritatea site-urilor magazinelor de plante etnobotanice fie au restricţionat accesul utilizatorilor, fie au scos de pe stoc majoritatea amestecurilor, păstrând mai mult produse din gama "accesorii", dar există şi unele platforme de tipul botaniştii.ro unde produse care conţin Salvia Divinorum sunt afişate ca fiind pe stoc şi disponibile vânzării. Mai interesant este că site-ul solicită la efectuarea unei comenzi online date de facturare care includ CNP-ul utilizatorului, seria şi numărul de buletin.

Decizia Executivului de a interzice comercializarea de plante etnobotanice a venit ca urmare a înregistrării multor cazuri de tineri spitalizaţi din cauza consumului produselor cu efecte halucinogene.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 380 de magazine de vise, verificate de poliţişti, în trei zile de la publicarea OUG 6.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
380 de magazine de vise, verificate de poliţişti, în trei zile de la publicarea OUG 60.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei