Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2010 - Anul XV, nr. 28 (4319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oprea: Potrivit deciziei CSAT, în România vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare

Joi, 4 Februarie 2010 (16:29:35)

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, potrivit deciziei CSAT , "pe teritoriul României vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare, ca parte a sistemului de apărare antirachetă, o prioritate a politicii de apărare a României".

"După cum a anunţat preşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Traian Băsescu, România a primit invitaţia Statelor Unite ale Americii de a participa la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă. Invitaţia adresată ţării noastre reprezintă un succes al politicii externe consecvente, promovată în ultimii cinci ani de preşedintele României, Traian Băsescu, comandantul Forţelor Armate. Aceasta consolidează parteneriatul strategic româno-american şi este rezultatul eforturilor conjugate ale instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul apărării şi securităţii naţionale", apreciază ministrul Gabriel Oprea.

Oprea menţionează că, potrivit deciziei CSAT, "pe teritoriul României vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare, ca parte a sistemului de apărare antirachetă, o prioritate a politicii de apărare a României".

Ministrul a precizat că vor fi iniţiate negocieri bilaterale între experţi diplomatici şi militari, români şi americani, care vor conduce la încheierea unor acorduri, acestea urmând a fi supuse ratificării de către Parlamentul României.

"Este o decizie importantă, care contribuie major la creşterea nivelului de securitate a României, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, garantând acoperirea integrală a teritoriul naţional de eventuale ameninţări cu lovituri cu rachete balistice", a spus Oprea.

Ministrul a amintit că "România este un aliat de încredere al Statelor Unite, dovada acestui angajament fiind politica externă a României, participarea activă a Armatei României la misiuni internaţionale, în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest şi acţiunile susţinute de autorităţile române".

"Decizia SUA de a invita România să participe la sistemul de apărare antirachetă reprezintă o confirmare a colaborării foarte bune dintre armata română şi cea americană în cadrul dimensiunii militare a parteneriatului româno-american. Contribuţia României cu trupe în regiuni cu potenţial ridicat de destabilizare a securităţii internaţionale a demonstrat receptivitatea şi atitudinea proactivă a ţării nostre la eforturile comunităţii internaţionale vizând combaterea terorismului. Prin participarea la misiuni de securitate, stabilizare şi reconstrucţie, Armata României şi-a adus contribuţia la creşterea încrederii şi stabilităţii la nivel sub-regional şi regional, la promovarea diplomaţiei apărării", a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.

Băsescu a precizat că mesajul lui Obama a fost adus la Bucureşti de subsecretarul de stat american pentru controlul armanentelor, cu care a avut o întrevedere în cursul dimineţii de joi.

El a menţionat că propunerea SUA a fost aprobată de CSAT.

Şeful statului a ţinut să precizeze că dezvoltarea sistemului antirachetă nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse.

Preşedintele a precizat că în perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României.

Traian Băsescu a spus că decizia este importantă în consolidarea parteneriatului cu SUA, dar cel mai important este creşterea nivelului de securitate al României.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oprea: Potrivit deciziei CSAT, în România vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Oprea: Potrivit deciziei CSAT, în România vor fi amplasate capabilităţi terestre de interceptare1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei