Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 ian 2010 - Anul XV, nr. 16 (4307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPP:Hrebenciuc şi Păsat, deputaţii care nu au votat niciodată în plenul Camerei în sesiunea din 2009

Joi, 21 Ianuarie 2010 (16:19:12)

Social-democratul Viorel Hrebenciuc şi fostul liberal Dan Păsat sunt deputaţii care nu au avut nicio prezenţă la cele 168 de şedinţe de plen ale Camerei Deputaţilor în sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2009, susţine Institutul pentru Politici Publice (IPP).

IPP a anunţat această concluzie în raportul de monitorizare a activităţii parlamentarilor în sesiunea septembrie-decembrie 2009 dat publicităţii joi, reprezentanţii organizaţiei precizând că au calculat prezenţa în funcţie de voturile electronice exprimate în şedinţele de plen.

Un scor similar celui obţinut de cei doi l-a realizat şi Theodor Paleologu, însă acesta a fost ministru al Culturii în acea perioadă, iar parlamentarii care sunt şi miniştri sunt scutiţi de drept de participarea la şedinţe.

"Din păcate, la finalul clasamentului îi regăsim pe deputaţii care nu erau nici în trecut omniprezenţi la lucrări. Dintre aceştia, Viorel Hrebenciuc a reuşit să absenteze de la toate şedinţele din sesiunea parlamentară analizată", a declarat, joi, în conferinţa de presă în care documentul a fost prezentat, Elena Iorga, reprezentant al organizaţiei.

În raport, reprezentanţii IPP comentează: "Presupunem că, în lipsa mediatizării deciziei domniei sale (a lui Hrebenciuc, n.r.) de a nu fi prezent la lucrări, Departamentul economic (al Camerei, n.r.) a luat prompt măsurile pentru corelarea sumei din indemnizaţia demnitarului cu situaţia absenţelor din lunile septembrie-decembrie".

Totuşi, Iorga a lăudat faptul că, în sesiunea analizată, au existat nouă deputaţi care au votat la toate cele 168 de şedinţe de plen ale Camerei, nominalizându-i pe Adrian Bădulescu, Gheorghe Ciobanu, Marius Dugulescu, Erdei Doloczki Istvan, Ovidiu Ganţ, Mircea Grosaru, Ciprian Florin Luca, Şerban Răzvan Mustea, Iuliu Nosa.

"Aceştia sunt alţii decât fruntaşii sesiunilor trecute, majoritatea aflându-se la primul mandat în parlament", a spus Elena Iorga.

Senatorii codaşi din punct de vedere al prezenţei sunt liberalul Ioan Ghişe şi democrat-liberalul Viorel Riceard Badea, care nu au votat niciodată în cele 212 şedinţe ale plenului Senatului din perioada septembrie-decembrie. Lor li se alătură alţi patru senatori, însă aceştia ocupau şi funcţii de ministru, astfel că prezenţa lor la lucrări nu era impusă de lege.

"Din păcate, la Senat nu avem fruntaşi precum cei de la Cameră, cu prezenţă de sută la sută la lucrări. Liderii din punct de vedere al prezenţei şi voturilor în plenul Senatului sunt, pentru sesiunea analizată, democrat-liberalii Valentin Borza Dorel Constantin şi Ion Ruşeţ, care au votat la 78 la sută din şedinţele de plen", a spus Raluca Mihai, unul dintre experţii IPP care a lucrat la întocmirea raportului prezentat joi.

În opinia Ralucăi Mihai, prezenţa la lucrările plenului Camerei din care fac parte este principalul mijloc al parlamentarilor pentru a-şi îndeplini mandatul, o condiţie "sine qua non" pentru o bună reprezentare a celor care le-au dat votul.

Din punct de vedere al iniţiativelor legislative devenite legi de la începutul mandatului actualilor parlamentari, cel mai prolific deputat este, potrivit IPP, democrat-liberalul Mircia Giurgiu, care a propus 114 proiecte de lege. Cel mai prolific senator este liberalul Emilian Valentin Frâncu, cu 57 de iniţiative legislative depuse.

Cei doi nu sunt însă şi cei mai eficienţi, întrucât dintre cele ale lui Giurgiu doar patru au devenit legi, în timp ce deputatul social-democrat Ioan Munteanu şi-a văzut materializate trei dintre cele 38 de iniţiative legislative. La Senat, din cele 57 de iniţiative legislative ale lui Frâncu doar una a devenit lege, în timp ce Mircea Cezar Măgureanu şi-a văzut transformată în lege una din cele doar 23 de iniţiative legislative depuse.

Codaşii Parlamentului la capitolul iniţiative legislative depuse în acest mandat sunt deputatul Gabriel Oprea, care în decembrie a devenit ministru al Apărării, şi senatorii Daniel Savu şi Georgică Severin, care nu au avut până acum nicio propunere legislativă.

Parlamentarii cu cele mai multe declaraţii politice de la tribună au fost, în întreg mandatul parlamentar, deputaţii Mircea Grosaru şi Daniela Popa şi senatorii Emilian Frâncu şi Dumitru Oprea.

"Majoritatea deputaţilor nu au uzat de instrumentul declaraţiilor politice în acest mandat, peste jumătate dintre ei având una, două sau cel mult trei astfel de intervenţii", au spus reprezentanţii IPP, care, pe de altă parte, au criticat nivelul şi limbajul multora dintre acestea, despre care au spus că nu sunt "demne" de un mandat de parlamentar.

Din punct de vedere al numărului întrebărilor şi interpelărilor adresate Guvernului, reprezentanţii IPP au remarcat o posibilă "problemă de comunicare" în PDL între miniştri şi parlamentari, dat fiind faptul că, deşi colegii lor formau Executivul, parlamentarii democrat-liberali au manifestat "efervescenţă" în a chestiona Cabinetul pe diferite teme.

"Poate că anumite lucruri ar fi putut fi lămurite prin discuţii la nivel de partid, în loc de interpelări în Parlament, semn că este posibil să avem de-a face cu o problemă de comunicare între palierul miniştrilor şi cel al parlamentarilor PDL", a spus Elena Iorga, declarându-se contrariată că, deşi colegii lor au format Guvernul, grupurile parlamentare ale democrat-liberalilor se află pe locul doi la interpelări şi pe primul la întrebări adresate miniştrilor.

În ceea ce priveşte activitatea în comisiile permanente, reprezentanţii IPP au apreciat transparenţa Camerei Deputaţilor, însă au criticat lipsa de deschidere a Senatului, pe pagina căruia nu au putut găsi niciun fel de informaţii referitoare la acest aspect.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPP:Hrebenciuc şi Păsat, deputaţii care nu au votat niciodată în plenul Camerei în sesiunea din 2009.
 Vizualizări articol: 647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPP:Hrebenciuc şi Păsat, deputaţii care nu au votat niciodată în plenul Camerei în sesiunea din 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei