Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 ian 2010 - Anul XV, nr. 16 (4307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Pensionarilor va chema în judecată Guvernul în legătură cu valoarea punctului de pensie

Joi, 21 Ianuarie 2010 (14:42:43)

Federaţia Naţională a Pensionarilor din România (FNPR) susţine că va acţiona în justiţie Guvernul pentru refuzul de a aplica legea care prevede ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie, lege care şi-a produs efectele până în aprilie 2009.

Preşedintele FNPR, Preda Nedelcu, a declarat, joi, că va lansa o petiţie în cel mai scurt timp către toţi pensionarii pentru a semna susţinerea acţionării în justiţie a Guvernului.

Preda Nedelcu a spus că pensionarii mai cer Guvernului să asigure fondurile necesare pentru medicamentele din spitale, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să-şi aducă medicamentele de acasă, dar şi să protejeze bătrânii afectaţi de procesul de retrocedare.

"Cerem Guvernului să emită un act normativ de urgenţă prin care să interzică evacuarea bătrânilor din locuinţele care urmează să fie retrocedate. Suntem singura ţară din fostul bloc socialist care-şi aruncă în stradă bătrânii", a susţinut preşedintele federaţiei pensionarilor.

De asemenea, pensionarii vor cere Parlamentului să aprobe modificarea Codului fiscal, în sensul impozitării progresive a pensiilor care depăşesc salariul mediu, să nu schimbe prevederile Legii 19/2000 şi să se opună modificării privind valoarea punctului de pensie care să fie egală cu cea din decembrie 2009 la care să adauge rata inflaţiei şi 50% din indicele de creştere economică, pe motiv că aceast i-ar dezavantaja.

Liderul pensionarilor a mai spus că federaţia a propus parlamentarilor, înainte de dezbaterea Legii bugetului, să aibă în vedere posibilitatea ca acea cotă de 2,5% privind contribuţiile la asigurări sociale care se virează în prezent în conturile pensiillor private să nu mai fie direcţionată către aceste fonduri, timp de un an, mai ales că salariaţii nu sunt afectaţi pentru că vor ieşi la pensie peste 25 de ani. Preda a spus că aceste fonduri ar putea fi folosite pentru majorarea pensiilor.

Preda Nedelcu a arătat că pensionarii nu vor organiza proteste separat, ci vor participa la acţiunile marilor confederaţii sindicale.

Pe de altă parte, ei vor informa federaţiile europene ale pensionarilor privind problemele cu care se confruntă în România, solicitându-le să intervină la Comisia Eeuropeană în sensul informării privind revendicările lor.

"Am solicitat colegilor pensionari din Franţa, Ungaria şi Italia date privind modul în care pensiile lor au fost afectate de criza ecnomică al nivel mondial, iar aceştia ne-au spus că nu le-au fost afectate pensiile, mai mult acestea nu au fost îngheţate şi nici nu au scăzut ca în România, ci au fost majorate cu diverse procente", a susţinut Preda Nedelcu.

Pensionarii sunt nemulţumiţi de decizia Executivului privind îngheţarea punctului de pensie în 2010 şi susţin că nu acceptă argumentul potrivit căruia nu ar exista fonduri.

Pe de altă parte, Alianţa Pensionarilor din România (APR), întrunită vineri, a solicitat Guvernului, Parlamentului, şefului statului şi partidelor parlamentare respectarea promisiunilor din campania electorală, privind, în primul rând, punctul de pensie care ar trebui să fie 45 la sută din salariul mediu pe economie. Pensionarii au spus că punctul de pensie a scăzut acum la 39 la sută din salariul mediu brut pe economie, procentul fiind mult mai mic chiar şi faţă de cel stabilit pentru anul 2008, când atinsese o valoare în jur de 42 la sută.

Plenul reunit a respins, în urmă cu o săptămână, amendamentul parlamentarilor PSD şi PNL privind creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, respectiv 826,2 lei, respingând şi propunerea ca acest amendament să fie votat nominal.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 se stabileşte îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamnă că punctul de pensie va fi 39,9 la sută.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Pensionarilor va chema în judecată Guvernul în legătură cu valoarea punctului de pensie.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Pensionarilor va chema în judecată Guvernul în legătură cu valoarea punctului de pensie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei