Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 dec 2009 - Anul XIV, nr. 293 (4279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pogea consideră că România mai are încă şanse să primească tranşa a treia de la FMI în ianuarie

Luni, 14 Decembrie 2009 (15:44:06)

Ministrul interimar al Finanţelor Gheorghe Pogea consideră că România mai are încă şanse să primească a treia tranşă de la FMI în luna ianuarie, dar spune că bugetul pe 2010 va trebui depus în Parlament de către noul guvern.

"Cred că da, da", a afirmat Pogea la întrebarea dacă mai sunt şanse ca România să primească tranşa a treia de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în luna ianuarie a anului viitor.

Ministrul Finanţelor a participat luni la o întâlnire cu experţii FMI pe tema adoptării bugetului pe 2010.

"Discutăm cu experţii tehnici ai FMI şi din partea Comisiei Europene. Avem consultări pe marginea bugetului pe 2010. Vrem să cădem de acord asupra cifrelor mari, respectiv asupra veniturilor şi cheltuielilor. Din punct de vedere al cadrului macroeconomic, nu sunt schimbări fundamentale. Mergem pe o creştere economică de 0,5% şi un deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010", a spus Pogea, la finalul întâlnirii cu experţii FMI.

El a subliniat că în ceea ce priveşte bugetul din acest an, Finanţele păstrează o ţintă de deficit de 7,3% din PIB, resursele de finanţare fiind deja asigurate.

O echipă a FMI vizitează Bucureştiul în perioada 14-16 decembrie pentru a continua lucrările tehnice pe bugetul pe 2010 alături de experţii Ministerului Finanţelor şi pentru a pregăti cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc în ianuarie, după formarea unui nou guvern.

"Această vizită tehnică face parte din dialogul continuu cu autorităţile române. Totodată, vizita va pregăti misiunea de finalizare a celei de-a doua evaluări a acordului stand-by. Datele misiunii de evaluare nu au fost stabilite încă. Misiunea de evaluare ar putea reveni în ianuarie, după formarea unui nou Cabinet şi elaborarea programului de guvernare", a declarat, luni, într-un comunicat, Tonny Lybek, reprezentanul regional al FMI pentru România şi Bulgaria.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Lybek a declarat în luna noiembrie că întârzierea adoptării unui buget credibil creează posibilitatea întârzierii următoarei tranşe de la FMI şi primirea acesteia concomitent cu tranşa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pogea consideră că România mai are încă şanse să primească tranşa a treia de la FMI în ianuarie.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pogea consideră că România mai are încă şanse să primească tranşa a treia de la FMI în ianuarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei