Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 dec 2009 - Anul XIV, nr. 292 (4278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Democraţia e doar pentru unii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre marile câştiguri ale democraţiei este că poţi vorbi liber. Poţi înjura pe cine vrei, de la şeful de scară până la, mai ales, preşedintele ţării. Iar apoi, mergi la vot. Şi democraţia asta îţi dă dreptul să votezi cu cine ai chef, fără a-ţi fi ruşine sau frică după aceea. Democraţia îţi permite să-ţi exprimi liber votul şi nimeni să nu-ţi ceară socoteală pentru asta. Nimeni să nu te întrebe: de ce ai votat aşa, mă?
Din păcate, însă, în România de astăzi, democraţia e doar pentru unii. Am mai spus-o şi mă repet: sunt convins că cei mai mulţi dintre români îşi doreau o schimbare la alegerile prezidenţiale. Dar sunt la fel de convins că tocmai înverşunarea concertată anti – Băsescu i-a făcut pe mulţi dintre români să-l voteze pe candidatul PD-L, pentru că este o caracteristică a fiinţei umane de a lua apărarea celui care este atacat din toate părţile.
Trebuie să fac o precizare, pentru a elimina orice comentarii legate de aceste rânduri. În timpul campaniei electorale, Monitorul de Suceava a fost singura instituţie mass-media locală care a prezentat toate declaraţiile liderilor PD-L, PSD şi PNL, dar şi luările de poziţie ale reprezentanţilor unor partide de „buzunar”. Din acest motiv, îmi permit să fiu moralist. Datorită abordării pe care Monitorul a avut-o în campania electorală, îmi permit să trag concluzii fără a putea fi acuzat de ipocrizie sau părtinire.
Tot în timpul campaniei electorale, majoritatea posturilor naţionale de televiziune erau anti -Băsescu. Era şi este dreptul lor de a avea o opinie, a susţine pe cineva. Dar nu am înţeles de ce, la aceste posturi, în special la Antene, erau desconsideraţi şi ridiculizaţi cei de la B1 TV, care aveau o altă opinie, pro Băsescu. Cei de la B1 TV nu sunt şi ei parte a acestei democraţii? În SUA, în timpul campaniilor electorale, există ziare care îşi scriu pe frontispiciu candidatul pe care îl susţin. Pe care îl susţin, dar respectând legea, nu ca la noi. Pentru că, la noi, în ziua alegerilor, Antena 3 a „scăpat” pe post câteva secunde exit – poll – ul în care arăta că Mircea Geoană conduce, iar Antena 1 a făcut o campanie anti-Băsescu, sfidătoare, timp de câteva ore. Repet, în ziua votului, când legea interzice categoric astfel de apucături.
Şi ştiţi ce a fost culmea? Tot Antenele au sărit apoi pe B1 TV, pentru că a difuzat declaraţia lui Băsescu cu vreo patru minute înainte de ora 21:00. Deci, democraţia e doar pentru Antene. Numai acolo se poate susţine pe faţă un candidat. Alţii nu au voie. Şi de-ar fi doar asta... După ce rezultatele parţiale de la BEC arătau că Băsescu este câştigător, realizatori de emisiuni de la Antene, în frunte cu eternul Mircea Badea, aveau o atitudine de parcă le-ar fi venit să-i mănânce, să-i expulzeze dacă ar fi putut, pe cei care au votat cu Băsescu. Acelaşi Mircea Badea spunea mai apoi că nu mai are texte cu jumătate din electoratul din România, adică cu cei care au votat pentru Băsescu, iar Mugur Ciuvică îi cataloga drept „fraieri” pe românii din diaspora care au votat cu candidatul PD-L.
În campania electorală înţelegeam aceste atacuri. Acum nu le înţeleg. De ce să critici nişte oameni (şi e vorba despre peste 5 milioane) doar pentru că nu au avut aceeaşi părere cu tine? De ce să jigneşti nişte oameni care şi-au exercitat un drept constituţional, aşa cum au crezut ei de cuviinţă? Aşa cum le dă dreptul democraţia asta a noastră, aşa păcătoasă cum e ea.
Şi nu e vorba aici de Traian Băsescu sau Mircea Geoană. Aş fi scris „candidatul x” în loc de Traian Băsescu, dar, probabil nu s-ar fi înţeles nimic. Aici e vorba despre faptul că democraţia românească e doar pentru unii. Numai anumite persoane au voie să gândească, să exprime păreri, să formuleze adevăruri. Cine e de altă părere este ori corupt, ori prost. Dacă cineva gândeşte altfel, categoric ceva nu este în regulă cu el, nu înţelege lumea în care trăieşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Democraţia e doar pentru unii.
 Vizualizări articol: 2149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 12 voturi
Democraţia e doar pentru unii3.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Despre democratie trimis de
(12 dec 2009, 15:34:45
Parerile trebuiesc argumentate corect (corect dpdv logic). Argumentari gresite poate face oricine. Deci nu orice argument poate fi considerat corect doar pentru ca este expus ca fiind corect iar gandirea critica este ceea ce ajuta individul sa se autoeduce.

Atacurile la persoane sunt din ce in ce mai frecvente in mass media romaneasca si dovedesc lipsa de educatie a celor ce recurg la ele. Parerile se pot combate si civilizat.

La noi exista notiunea de "democratie romaneasca" si nu de "democratie" intrucat am reusit (ca popor) sa particularizam, intre granitele acestei tari, conceptul democratic. Romaniei ii lipsesc fundamentele democratice. Va rog sa cititi despre democratie, despre cum trebuie pusa in aplicare, care sunt fundamentele acesteia si apoi sa reflectati asupra cotidianului romanesc dar in primul rand asupra dvs. (asta pentru ca schimbarea vine din noi si nu de la vreo organizatie/cei aflati la putere/mass media).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei