Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 nov 2009 - Anul XIV, nr. 265 (4251)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mai mult de 50% dintre părinţi, de acord să-şi vaccineze fetele împotriva cancerului de col uterin

Miercuri, 11 Noiembrie 2009 (15:14:22)

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că 52% dintre părinţi sunt de acord ca fiicele lor să primească vaccin împotriva cancerului de col uterin, potrivit unui sondaj realizat în cadrul campaniei de informare pentru prevenirea acestei maladii.

"Potrivit sondajului 52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie de acţiune sunt de acord ca fiica lor să primească acest vaccin, 90% dintre părinţii intervievaţi consideră că vaccinul HPV trebuie să fie oferit gratuit în cadrul programului naţional de imunizare, iar 24% au spus că au nevoie de mai multe informaţii pentru a lua o decizie", a precizat Alexandru Rafila, membru în Comitetul de coordonare al acestei campanii.

Aceasta urmează să înceapă în 23 noiembrie, prima etapă având loc între 23-30 noiembrie, când elevele de clasele a VI-a şi a VII-a vor primi prima doză de vaccin, urmând ca în lunile ianurie şi mai 2010 să le fie administrată a doua, respectiv a treia doză, a arătat Amalia Canton, director general în MS.

Canton a spus că se va proceda similar ca în cazul altor campanii naţionale de vaccinare, astfel că data când va avea loc imunizarea va fi anunţată cu câteva zile înainte. Copii îşi vor anunţa părinţii despre vaccinare.

Elevele vor fi vaccinate de către medicul şcolar sau după caz, de medicul de familie care are în arondare şcoala respectivă. Înainte de vaccinare fiecare elevă va fi evaluată de către medicul care urmează să-i administreze vaccinul, iar ulterior va fi supravegheată timp de 15 minute.

"Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi internaţionale pentru că este foarte util, eficient şi sigur în prevenirea acestei boli care în România omoară anul peste 2.000 de femei", a mai spus Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii a semnat un contract în 2008 pentru achiziţionarea a 330.000 de doze de vaccin de la două companii, în valoare de 23 milioane de euro. MS estimează că pentru început, potrivit rezultatului sondajului, ar putea fi vaccinate aproximativ 110.000 de eleve dintr-un total estimat de 220.000.

Vaccinul achiziţionat are termen de valibilitate până în septembrie 2010, a mai spus Rafila care a adăugat că în cazul în care vor fi necesare mai multe doze vor fi făcute alte comenzi.

Secretarul de stat în MS, Cristian Anton Irimie, a arătat că imunizarea anti HPV a elevelor până în 14 ani "este recomandată de cele mai importante organisme internaţionale din domeniul sănătăţii cu o reputaţie incontestabilă recunoscută de întreaga comunitate medicală ca strategie eficientă de prevenire a cancerului de col uterin".

Potrivit lui Irimei, statisticile demonstrează că vaccinarea adolescentelor împotriva HPV şi screeningul periodic prin testul Babeş-Papanicolau pot preveni 95% din cazurile de cancer de col uterin.

Secretarul de stat a precizat că anual se înregistrează peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin cu peste 2.000 de decese, în total în România fiind înregistrate peste 40.000 de cazuri de îmbolnăvire. "Imunizarea anti HPV este şansă la viaţă pe care o acordăm fiicelor noasatre şi, pentru că şi părinţii au înţeles importanţa acestei acţiuni am decis reluarea campaniei de vaccinare", a concluzionat Irimie.

În prima etapă a campaniei desfăşurate în 2008 au fost utilizate 8.000 de doze pentru vaccinarea celor peste 2.300 de eleve care au acceptat imunizarea.

Preţul celor trei doze de vaccin este pe piaţa liberă (în farmacii) de 16-18 milioane de lei vechi, iar ministerul îl dă gratuit.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai mult de 50% dintre părinţi, de acord să-şi vaccineze fetele împotriva cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Mai mult de 50% dintre părinţi, de acord să-şi vaccineze fetele împotriva cancerului de col uterin1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei