Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 nov 2009 - Anul XIV, nr. 265 (4251)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Iresponsabilitatea unor medici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un medic şi o infirmieră de la Spitalul Suceava au fost diagnosticaţi cu gripă nouă, iar un alt medic este suspect. Până aici nimic senzaţional. Cadrele medicale sunt cele mai expuse contactării acestui virus. Intră în contact cu o mulţime de persoane, bolnave sau suspecte de gripă nouă, iar măsurile de protecţie pe care le iau se pot dovedi inutile. Din acest motiv, informaţia de la începutul textului nu ar trebui să fie, repet, deloc senzaţională.
Ce este senzaţional este faptul că atât conducerea DSP, cât şi conducerea Spitalului Judeţean a refuzat să facă publice numele cadrelor medicale. Au invocat dreptul la intimitate, dreptul la confidenţialitate al pacientului. Au invocat inclusiv faptul că celorlalţi bolnavi de gripă nouă din judeţ nu le-a fost făcut public numele. Mi se par aberante aceste susţineri. Şi cu atât mai mult cu cât vin din partea unor medici.
Şi am să explic de ce. În primul rând, nu avea nici un rost să fie făcute publice numele persoanelor care s-au îmbolnăvit până acum. Cui folosea? Erau persoane publice, care au intrat în contact cu o grămadă de oameni? Nu. Erau oameni simpli, care puteau să facă, fiecare, o listă cu oamenii cu care au intrat în contact. Nu e valabil şi în cazul medicilor. Cunosc medicii respectivi toate persoanele cu care au venit în contact zilele trecute? Ştiu numele rudelor care i-au însoţit pe pacienţi la spital? Nici vorbă. A face publice numele cadrelor medicale care s-au îmbolnăvit mi se pare chiar un act de responsabilitate. A le ascunde numele mi se pare o mare iresponsabilitate, o totală lipsă de respect faţă de omul simplu.
În numărul de azi al ziarului avem o ştire conform căreia viceprimarul Harşovschi este suspect de gripă nouă. Domnul viceprimar a răspuns, telefonic, tuturor întrebărilor noastre şi nici un moment nu a solicitat să nu scriem despre cazul lui. Şi asta tocmai pentru că este o persoană publică, o persoană care a intrat în contact cu o mulţime de oameni în ultimele zile. Ce i se poate reproşa domnului viceprimar este faptul că a mai venit la serviciu după ce se simţea rău şi după ce a avut simptomele gripei noi. Dar, domnul Harşovschi nici nu şi-a pus problema să nu se facă public cazul lui, tocmai pentru ca oamenii cu care a intrat în contact să poată merge să-şi facă analizele. Mi se pare un gest absolut firesc. Omenesc, până la urmă.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre vreo doi - trei medici care au sunat aseară înnebuniţi la ziar ca nu cumva să publicăm numele cadrelor medicale bolnave. Pe aceştia îi caracterizează un singur cuvânt: iresponsabili. Iar unul dintre medici şi-a susţinut punctul de vedere spunându-i redactorului nostru următoarele: „Dacă tu ai avea SIDA, iar eu aş face public acest lucru, cum ar fi?” Se poate compara situaţia?
Doamnelor doctor, gripa asta nouă este o boală ruşinoasă? Până la urmă, este o gripă, o răceală mai gravă. E ruşinos să fii răcit grav? E ruşinos să ai gripă? Nu cred. Ruşinos este să nu îţi pese de omul care a fost zilele trecute la unul dintre medicii respectivi şi nu poate afla, cu câteva zile mai repede, că are gripă.
Doamnelor doctor, când aţi intrat în această sfântă şi nobilă profesie aţi depus un jurământ. Un jurământ prin care vă angajaţi să salvaţi vieţi. Dar prin această atitudine iresponsabilă nu faceţi decât să puneţi în pericol vieţile unor oameni pentru care poate fi vital să afle cu o zi sau două mai devreme că au gripă nouă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iresponsabilitatea unor medici.
 Vizualizări articol: 2174 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 18 voturi
Iresponsabilitatea unor medici3.9518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Faceti o mare greseala trimis de
(11 nov 2009, 23:26:28
Pe un ton foarte vehement, faceti o mare greseala, fara sa va fi informat catusi de putin pe tema eticii medicale.

Subiectul e extrem de complex si nu o sa-l rezolvam noi aici. Insa vreau doar sa va spun ca de exemplu in Franta, la ora actuala, secretul medical primeaza; chiar in cazul SIDA sau al unor boli genetice medicul trebuie sa informeze doar pacientul.

Daca persoanale care au intrat in contact cu medicii respectivi ar fi prevenite, ce masuri ar putea ei lua ca sa nu faca gripa? Niciuna. E sigur ca vor face gripa? Nu. Si atunci? Plecand de la principiul dumneavoastra, de ce sa nu se faca publice listele cu toatele persoanele bolnave de gripa? Numai cei care au intrat in contact cu medicii au dreptul sa stie? Dar cei care au intrat in contact cu o vanzatoare de la un magazin, sau pur si simplu cu un amic contaminat, ei nu au dreptul?

Ati dat un verdict dur fara sa reflectati in profunzime...
2.   Gripa noua! trimis de
(12 nov 2009, 10:21:58
Atitudinea mi se pare incorecta si tinde usor spre discriminare!

Primarul Harsovschi "s-a laudat" el insusi ca este suspect de gipa noua si nu l-au dat altii in gat, ca sa ma exprim astfel! Daca domnul primar a vrut sa-si faca reclama prin gripa, asta-i treaba lui. Domnule Tiberiu Avram va recomand sa cititi cartea "Eseu despre orbire" de Jose Saramago. Mizez pe bunul simt si inteligenta dvs!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei