Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2009 - Anul XIV, nr. 243 (4229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APIA a autorizat primele plăţi în avans pe suprafaţă, pentru 6.200 de fermieri

Vineri, 16 Octombrie 2009 (15:22:52)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat, vineri, plăţi de 2,7 milioane de euro către peste 6.200 de fermieri, ca avans la plăţile pe suprafaţă destinate producătorilor agricoli pentru anul 2009, după ce a primit, tot vineri, acordul CE în acest sens.

"România a primit avizul Comisiei Europene pentru acordarea unui avans din plăţile pe suprafaţă destinate producătorilor agricoli, cuvenite pe anul 2009, în limita a 209,9 lei/ha, începând cu data de 16 octombrie. Ţinând cont de contextul economic actual şi, implicit de nevoia de finanţare a fermierilor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin APIA, respectându-şi angajamentul, a autorizat pentru prima zi de plată suma de 2,7 milioane euro, echivalentul a 11,5 milioane lei unui număr de peste 6.200 de fermieri", se arată într-un comunicat al ministerului.

Fondurile sunt destinate producătorilor agricoli care au depus cereri în cadrul schemei de sprijn pe suprafaţă, din regiunile unde, în urma controlului, nu s-au constatat discrepanţe faţă de datele declarate în cereri.

"Plăţile vor continua în perioada următoare, astfel încât fondurile alocate să reprezinte un real sprijin pentru înfiinţarea culturilor de toamnă", se mai spune în comunicat.

În cadrul campaniei din acest an, au fost depuse 1,1 milioane de cereri, România beneficiind de o alocaţie financiară de 623,3 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), la care se adaugă fonduri de la bugetul naţional şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

"Este pentru prima dată când, în cursul unui an, fermierii primesc sprijinul pe suprafaţă pentru două campanii SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă), atât 2008, cât şi 2009. (...) În mai puţin de şapte luni APIA a plătit peste un miliard de euro celor 1,1 milioane de fermieri care au depus cereri în cadrul campaniei 2008", a declarat, într-un comunicat, directorul general al APIA, Melinda Kerekes.

Conform regulamentelor europene, plata pe suprafaţă se acordă, în mod normal, începând cu data de 1 decembrie, însă pentru acest an CE a decis ca plăţile să poată fi efectuate de la 16 octombrie.

Avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentând 70% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă finanţată din FEGA, iar pentru anul 2009 cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 71,12 euro/hectar, potrivit unei hotărâri de guvern.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA a autorizat primele plăţi în avans pe suprafaţă, pentru 6.200 de fermieri.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APIA a autorizat primele plăţi în avans pe suprafaţă, pentru 6.200 de fermieri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei