Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2009 - Anul XIV, nr. 243 (4229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANOSR îi cere lui Emil Boc să revoce un ordin dat de Andronescu privind înfiinţarea de masterate

Vineri, 16 Octombrie 2009 (16:16:24)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) contestă ordinul referitor la înfiinţarea de masterate, dat de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, înainte să demisioneze, şi îi cere ministrului interimar al învăţământului, Emil Boc, să revoce acest act.

ANOSR arată, vineri, într-un comunicat, că Ordinul 5.356 din 29 septembrie, publicat în Monitorul Oficial, este dat cu o zi înainte ca Ecaterina Andronescu să plece din fruntea Ministerului Educaţiei, când aceasta "a decis înfiinţarea de masterate după bunul plac".

"În data de 29.09.2009, Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a semnat un Ordin care prevede înfiinţarea de programe de studii universitare de masterat. Parcurgând Ordinul nr. 5356 şi deciziile Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, se poate uşor constata că ministrul Andronescu a înfiinţat, peste noapte, masterate fără avizul ARACIS", se arată în comunicat.

ANOSR precizează că a fost nevoie doar de o solicitare a Universităţii, în baza deciziei Senatului, "pentru ca ministrul Andronescu să dea drumul la mastere pe bandă rulantă. Doar cine nu a cerut nu a primit", se arată în comunicatul ANOSR.

Organizaţia atrage atenţia că prin acest ordin s-a acordat dreptul la o serie de programe de masterat, în universităţi unde ARACIS a dat calificativul "lipsă de încredere", acesta fiind cel mai mic calificativ care se poate primi în urma unei evaluări. Mai mult, unele universităţi care se regăsesc în respectivul ordin nici măcar nu au trecut prin procesul de evaluare al ARACIS, precizează ANOSR.

"În timp ce doamna Ecaterina Andronescu vorbea de asigurarea calităţii în învăţământul universitar şi de eforturile pe care dânsa le face pentru a ajunge la o educaţie performantă, doamna ministru semna ordinul prin care se încălcau, cu bună ştiinţă, hotărârile Consiliului ARACIS. Exemplele sunt elocvente: controversatei universităţi «Petre Andrei» din Iaşi i-au fost oferite pe tavă 25 de programe de masterat, atrăgând astfel studenţii într-o capcană din care, mai târziu, cu greu vor ieşi. Doamna Ecaterina Andronescu nu a uitat să îşi facă sieşi şi universităţii pe care o păstoreşte un cadou bănos. Numai pentru Universitatea Politehnica Bucureşti au fost aprobate 170 de programe de master din cele 640 aprobate în total", susţin reprezentanţii ANOSR.

Mai mult, ANOSR precizează că absolvenţii de studii universitare care vor dori să urmeze un master de "Politici europene", "Studii europene. Instituţii şi valori", "Managementul resurselor umane" se vor putea înscrie şi la Universitatea Politehnică București.

ANOSR se întreabă dacă masteranzii vor fi pregătiţi de profesorii chimişti şi fizicieni.

Alianţa studenţească trage un semnal de alarmă asupra "abuzului de putere" al fostului ministru Ecaterina Andronescu.

"Ordinul emis reprezintă o încercare evidentă de eludare a rolului ARACIS în învăţământul românesc. Considerăm că nu pot fi tratate cu neseriozitate deciziile privind studiile post-universitare, cu atât mai mult cu cât Ciclul II Bologna dă o importanță şi mai mare programelor de studii superioare de masterat. Prin emiterea acestui ordin, Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a demonstrat faptul că există doar secvenţial forme de control asupra procesului de învăţământ, în funcție de interesele personale sau de grup", potrivit comunicatului.

ANOSR solicită actualului Ministru al Educaţiei, Emil Boc, revocarea Ordinului 5.356, considerând că orice decizie privitoare la educaţie trebuie să ţină cont de legea asigurării calităţii şi de urmărirea unui singur interes, acela al dezvoltării unui învăţământ performant.

Potrivit oficialilor MECI, Legea 2 /2008, care nu a fost aborgată şi de prevederile căreia au beneficiat mai multe universităţi, permite instituţiilor care au obţinut avizul "cu grad de încredere ridicat" să înfiinţeze programe de master fără avizul ARACIS sau pe baza unei hotărâri din partea oricărei agenţii de profil.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANOSR îi cere lui Emil Boc să revoce un ordin dat de Andronescu privind înfiinţarea de masterate.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANOSR îi cere lui Emil Boc să revoce un ordin dat de Andronescu privind înfiinţarea de masterate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei