Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 oct 2009 - Anul XIV, nr. 232 (4218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetarii sunt luni în grevă generală

Duminică, 4 Octombrie 2009 (16:03:32)

Bugetarii intră de luni în grevă generală în semn de protest faţă de asumarea Guvernului a răspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educaţia şi acordarea concediului fără plată, sindicaliştii lansând un apel şi către angajaţii din mediul privat să li se alăture.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a declarat că Alianţa Bugetarilor a decis să se declanşeze grevă generală în 5 octombrie, în întreg sectorul bugetar, copiii fiind sfătuiţi să nu vină luni la şcoală.

Concret, peste 750.000 de salariaţi din învăţământ, sănătate, administraţie publică şi poliţie vor intra, luni, în grevă generală de o zi, asigurându-se o treime din activitate doar în sistemul sanitar şi poliţie.

În administraţia publică va fi blocată, luni, activitatea din primării, consilii judeţene, trezorerii, finanţe, servicii de taxe şi impozite, case de pensii, doar în instituţiile de asistenţă socială va fi asigurată o treime din activitate, aşa cum prevede legea.

Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vor picheta, luni, sediile prefecturilor din ţară şi ameninţă cu greva generală pe termen nelimitat, din 28 octombrie, nemulţumiţi de legile salarizării şi reorganizării instituţiilor publice.

FNSA pichetează, luni, prefecturilor din toată ţara, între orele 11.00-13.00, ca primă formă de protest îndreptată împotriva Guvernului, pentru eliminarea din textul legilor salarizării unice şi reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice a articolelor care prevăd diminuarea veniturilor salariaţilor din sectorul bugetar, care fac referire la disponibilizarea salariaţilor din acest sector, care încalcă principiile autonomiei locale şi ale descentralizării instituţiilor publice, potrivit unui comunicat de vineri al Federaţiei.

Sindicaliştii vor picheta sediile instituţiilor din 27 de judeţe, respectiv Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Sălaj, Teleorman, Tulcea, Timiş şi Vaslui.

Alianţa Bugetarilor a anunţat că va participa la mitingul organizat de confederaţiile sindicale, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente, în 7 octombrie, precum şi faptul că salariaţii din sectorul bugetar nu se vor implica şi nu vor participa la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie.

FNSA va participa, de asemenea, la mitingul din Bucureşti, în data de 7 octombrie, va declanşa greva de avertisment, pe 23 octombrie, urmând ca din 28 octombrie să declanşeze greva generală pe termen nelimitat.

Alianţa Bugetarilor a lansat un apel la solidaritate pentru colegii din mediul privat care trec prin aceleaşi probleme ca angajaţii din sectorul bugetar.

"Ziua de 5 octombrie trebuie să fie o dată care înseamnă solidaritate între angajaţii bugetari şi angajaţii din mediul privat", a declarat preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

La rândul său, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis să între în grevă japoneză de solidaritate cu bugetarii care vor face grevă generală în 5 octombrie şi să participe la mitingul de protest din 7 octombrie alături de sindicaliştii de la Cartel Alfa.

"Referendumul iniţiat de FEN, în baza hotărârii Consiliului Naţional din 10 septembrie, pentru stabilirea acţiunilor de protest are ca rezultat preliminar reprezentativ desfăşurarea unei greve japoneze de solidaritate cu toţi salariaţii bugetari în ziua de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei şi participarea la mitingul de protest din 7 octombrie alături de colegii din CNS Cartel Alfa cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente", informa FEN, într-un comunicat din 25 septembrie.

Consiliul naţional al FEN a hotărât, în 10 septembrie, reluarea conflictului de muncă, întrucât Guvernul nu a respectat termenii Acordului cu sindicatele

Potrivit FEN, Guvernul, prin rectificările negative, a diminuat bugetul Educaţiei cu circa 2,5 la sută din PIB în 2009, încălcând "flagrant" Legea învăţământului. Reprezentanţii FEN mai spuneau că Executivul a hotărât diminuarea cu 15,5 la sută în lunile octombrie - decembrie 2009 a salariilor angajaţilor din sistemul educaţional.

Aceştia reclamau că Acordul încheiat de către federaţiile sindicale cu reprezentanţii Guvernului, în 6 mai, a fost grav încălcat de către Executiv, Legea 221/2008 privind majorarea salariilor personalului didactic nu a fost nici până în prezent pusă în aplicare, iar creşterile salariale nu se regăsesc nici în proiectul Legii salarizării unitare a bugetarilor.

Sanitas a decis să participe la greva generală de luni, 5 octombrie.

Totodată, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a precizat că sistemul bugetar are deja un deficit de 24.000 de salariaţi faţă de normativele în vigoare, iar acordarea concediului forţat timp de zece zile ar duce la dezechilibrarea sistemului bugetar cu grave consecinţe pentru sistemul sanitar.

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a precizat că şi alte federaţii se vor alătura Alianţei Bugetarilor până la declanşarea grevei generale din 5 octombrie.

Şi Biroul Executiv al Federaţiei Sindicatelor Tesa din Sănătate a anunţat că va participa la protestele care vor fi organizate în 5 octombrie de către Alianţa Bugetarilor, în acest sens fiind începute pregătirile la nivelul întregii ţări.

Alianţa Bugetarilor a cerut Guvernului să nu îşi asume, în 15 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare şi să renegocieze actul normativ astfel încât toţi bugetarii să aibă salarii decente şi să se ţină cont de principiile asumate în urmă cu trei luni, când a început negocierea pe această lege.

De asemenea, membrii Alianţei bugetarilor au cerut stoparea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi au spus că nu acceptă concediul fără plată propus de Guvern.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că va organiza, între 8 şi 31 octombrie, un referendum la nivel naţional printre membrii organizaţiei sindicale pentru a vedea dacă sunt de acord să declanşeze greva generală în 16 noiembrie, a declarat prim vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu.

FSLI reclama în 18 septembrie, la trei zile după ce Guvernul îşi asumase răspunderea pe legea salarizării unice, că prevederile articolului 49 din acest act normativ elimină sporurile, indemnizaţiile şi premiile pentru personalul didactic.

Potrivit articolului 49 din proiectul Legii salarizării unitare, la trei zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial se abrogă mai multe articole din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare.

Aceste articole fac referire la indemnizaţia pentru personalul didactic care are reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau în localităţi izolate, gradaţia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, indemnizaţiile pentru personalul de conducere, de îndrumare şi de control şi alte stimulente prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Legile privind salarizarea unică în sistemul bugetar, educaţiei şi a reorganizarii agenţiilor, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului în 15 septembrie, au fost constestate la Curtea Constituţională, care este aşteptată să se pronunţe asupra constituţionalităţii celor trei acte normative, în luna octombrie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetarii sunt luni în grevă generală.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetarii sunt luni în grevă generală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei