Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 oct 2009 - Anul XIV, nr. 232 (4218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Iulius Mall Suceava

Expoziţia de grafică a lui Li Pin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Iulius Mall Suceava s-a deschis joi, la ceas de seară, expoziţia de grafică a lui Li Pin.
Fiind dedicată Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze şi auzind numele autorului, oricare dintre noi ar fi fost încredinţat că este vorba de un chinez.
“Chinezul” s-a dovedit a fi însă o româncă, Liviana Pînzaru (cu prenumele şi numele abreviate Li Pin) care le-a oferit vizitatorilor o frumoasă surpriză.

 

În kimono de mătase şi cu evantai pictat în mână

Îmbrăcată în kimono de mătase şi cu un evantai pictat în mână, Liviana Pînzaru (care este farmacist în Fălticeni, dar cochetează de o bună bucată de vreme cu arta plastică) a etalat pe zece şevalete, care permiteau o dublă expunere, 20 de lucrări de grafică realizate în manieră specific chinezească, lucrări prezentate atât în original, în format A4, cât şi în fotocopii, format A3, pe suport din material plastic.
Şi pentru ca atmosfera evenimentului să fie cât mai veridică, muzica ambientală era chinezească, iar fiul expozantei, Alexandru, înveşmântat şi el în straie de mătase şi cu pălărie din bambus pe cap, întâmpina oaspeţii salutându-i în limba chineză, cu politeţea şi plecăciunea cuvenite.

 

„Un globe-trotter hotărât”

Vernisajul a avut un aer oficial prin prezenţa membrilor Asociaţiei de Prietenie România-China - Filiala Suceava, alături de care s-au aflat rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, şi reprezentanţii Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (Tonitza Art Group - TAG), gruparea universitară de creatori din care face parte artista expozantă.
Prezentată de graficianul Mihai Pînzaru PIM ca „un globe-trotter hotărât”, care, în urma unei excursii în China, a revenit „foarte încântată de civilizaţia chineză”, Liviana Pînzaru (care a absolvit un ciclu de pregătire plastică la Şcoala de Arte „Ion Irimescu” cu prof. Dumitru Rusu, iar acum se instruieşte ca grafician sub îndrumarea lui PIM) a regizat meticulos întregul eveniment.

 

„O marcă de valoare şi originalitate”

Alături de şevaletele cu lucrări erau expuse pe o masă ustensilele de lucru aduse din China, creioane, pensule, batonul de tuş solid, dar şi sigiliul din jad cu care au fost ştampilate lucrările, sigiliu pe care erau gravate, cu litere latine, numele Liviana, precum şi o complicată ideogramă chinezească. Aplicat cu tuş roşu pe fiecare lucrare, sigiliul imprimă, aşa cum a remarcat dr. Ioan Ieţcu (călător şi el prin China, impresionat de valorile şi priorităţile acestei ţări) „o marcă de valoare şi originalitate”.
Nu lipseau nici cana pictată din porţelan şi ceşcuţele pentru ceai, nici evantaiul şi nici beţişoarele, despre care dr. Ioan Ieţcu spunea că rişti să rămâi flămând, dacă nu ai abilitatea de a le mânui.

 

„O încercare inedită în peisajul plastic sucevean”

Lucrările Livianei Pînzaru, realizate cu grafit moale şi cu tuş în laviu, circumscriu motive specifice civilizaţiei chineze.
Pinul, păunul, nufărul, faimosul zid de apărare sau dragonul sculptat în grinda care susţine acoperişul pagodei constituie elemente de preocupare artistică tratate în manieră chinezească.
„O încercare inedită în peisajul plastic sucevean”, aşa cum a subliniat Constantin-Emil Ursu, unul dintre vicepreşedinţii Asociaţiei de Prietenie România-China - Filiala Suceava.
O încercare care nu a dat greş şi care s-a bucurat de aprecierea publicului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de grafică a lui Li Pin.
 Vizualizări articol: 791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Expoziţia de grafică a lui Li Pin3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei