Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 sep 2009 - Anul XIV, nr. 222 (4208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhia Română, împotriva legalizării prostituţiei indiferent de iniţiatorul propunerii

Marţi, 22 Septembrie 2009 (16:45:59)

Patriarhia Română respinge ferm orice propunere privind legalizarea prostituţiei, chiar dacă ideea aparţine Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice sau altor instituţii, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvât al Patriarhiei, Constantin Stoica.

"În martie, o astfel de propunere era cuprinsă în proiectul noului Cod penal. Atunci, dar şi astăzi şi oricând, Patriarhia Română va avea acelaşi punct de vedere legat de legalizarea prostituţiei. Instituţiile statului şi legile au menirea să apere demnitatea persoanei, instituţia familiei şi valorile vieţii sociale. Proiectele din ultimele luni arată că demnitatea persoanei, instituţia sacră a familiei şi moralitatea publică sunt complet ignorate de autorii acestora. În consecinţă, Patriarhia Română respinge propunerile de dezincriminare a prostituţiei", a susţinut Constantin Stoica.

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice propune, în raportul lansat marţi, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică.

Comisia şi-a lansat, marţi, la Cotroceni, în prezenţa şefului statului, raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România.

Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propun, în raport, legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.

"Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora", se mai arată în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.

Într-un comunicat remis în luna martie, Patriarhia Română arăta că, departe de a rezolva o problemă socială gravă, dezincriminarea prostituţiei va agrava problema sub forma unei sclavii motivate financiar, care intensifică degradarea morală a societăţii, proliferarea diferitelor boli şi creşterea numărului divorţurilor, iar femeilor prinse în această sclavie li se afectează iremediabil sănătatea psihică şi fizică, precum şi demnitatea socială.

"Acum, când grava degradare morală, socială, economică şi medicală din România trebuie oprită sau cel puţin diminuată, noile propuneri de dezincriminare a prostituţiei sunt totalmente contrare vieţii şi demnităţii poporului român", preciza atunci Patriarhia.

"Prostituţia este o realitate cumplită, un flagel social moştenit de lumea modernă din cea mai neagră antichitate, din societatea întemeiată pe sclavie, pe dispreţul şi abuzul faţă de fiinţa umană. Departe de a contribui la sănătatea populaţiei, legiferarea prostituţiei favorizează, într-o formă mai subtilă, dar mai puţin dăunătoare, proliferarea diferitelor boli, în special SIDA. Acolo unde prostituţia îmbracă haina respectabilă a legalităţii, infracţionalitatea creşte, prostituţia ilegală nu dispare, iar persoanelor, în special femei, prinse în drama bordelurilor, li se afectează iremediabil sănătatea sufletească şi fizică", potrivit unui fragment din Scrisoare deschisă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adresată Parlamentului României cu referire la pericolul legalizării prostituţiei din 13 martie 2002.

Prostituţia constituie în întreaga lume un factor de imoralitate care conduce la degradarea fiinţei umane, la eşecul civilizaţiei. În acest sens Grupul de Iniţiativă pentru Apărarea Familiei (Bucureşti – 2002), grup alcătuit din profesori universitari, medici, avocaţi, teologi, studenţi, membri ai Comisiei de Bioetica a Patriarhiei Române, ai ASCOR şi ai Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti, a editat o broşura cu titlul "Faţa ascunsă a prostituţiei legalizate", care cuprinde rezultate ale unor cercetări ştiinţifice (medicale, sociologice, psihologice, telogice, etc.), asupra fenomenului, realizate în întreaga lume.

Rezultatelor acestor cercetări ştiinţifice asupra prostituţiei, arată că unele dintre principalele argumente aduse de susţinătorii legalizării prostituţiei sunt de natură medicală. Printre altele, aceştia susţin că prin demersul lor ar putea să ţină mai bine sub control fenomenul bolilor cu transmitere sexuală. Realitatea este cu totul alta şi poate fi sintetizată în aceste principale puncte cuprinse în respectiva broşură.

Astfel, legalizarea bordelurilor va conduce la proliferarea bolilor şi nu la reducerea lor. Sondajele şi cercetările sociologice relevă un procent important dintre prostituatele “lumii civilizate” depistate seropozitiv (HIV); în New York şi New Jersey mai multe studii făcute pe diferite categorii de prostituate arătau următoarele procente: 31% HIV – pozitive la neutilizatoarele de droguri intravenoase; 58% HIV – pozitive la utilizatoarele de droguri intravenoase; 84% HIV – pozitive la utilizatoarele de droguri alte decât intravenoase.

Într-un studiu multicentric, făcut în SUA, s-au găsit valori de până la 57% prostituate HIV pozitive, preciza, în urmă cu şase luni, Patriarhia Română citând studiile internaţionale.

Tot în martie, premierul Emil Boc declara că legalizarea prostituţiei va reprezenta un subiect de discuţie cu Biserica Ortodoxă Română, arătând că nu ştie dacă societatea este pregătită pentru o asemenea decizie şi dacă un lucru, care nu este sănătos pentru societate, trebuie încurajat "de dragul de a face bani".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhia Română, împotriva legalizării prostituţiei indiferent de iniţiatorul propunerii.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Patriarhia Română, împotriva legalizării prostituţiei indiferent de iniţiatorul propunerii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei