Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 sep 2009 - Anul XIV, nr. 222 (4208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Grav

Poliţişti şi director de şcoală, abuzuri pentru a-i înscena unui profesor o luare de mită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un profesor de la Şcoala Generală Nr. 3 din municipiul Suceava a fost scos de sub urmărire penală într-un dosar de luare de mită, procurorul de caz precizând că nu există nici un element care să probeze fapta. Cadrul didactic în cauză se plânge că totul a fost o înscenare pusă la cale de directoarea şcolii, Venera Mariana Rusu, iar unele elemente prezentate în rezoluţia procurorului pun serioase semne de întrebare cu privire la aceasta, dar mai ales asupra poliţiştilor care au instrumentat cazul.

 

Profesorul de înot Cătălin Rădăşan lucrează la Şcoala Generală Nr. 3 de mai bine de zece ani, ocupându-se, începând cu 2000, de Clubul Şcolar Nr. 3 Suceava, înfiinţat pentru practicarea nataţiei şi selectarea de tineri pentru înotul de performanţă.
În 2006, când unitatea de învăţământ era condusă de alt director, Rădăşan a fost dat afară, ca urmare a restrângerii de activitate, însă a contestat decizia în instanţă, reprimindu-şi postul prin hotărâre judecătorească.
Divergenţele dintre profesor şi actualul director, Venera Mariana Rusu, nu sunt un secret pentru nimeni, primul susţinând că este şicanat de şefa şcolii, în timp ce aceasta reclamă că subalternul nu-şi face treaba corespunzător.

 

Acuzat că a luat mită de la 18 părinţi, găsit nevinovat

În acest context, anul trecut, în urma unei sesizări anonime, oamenii legii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava s-au sesizat, întocmind 18 dosare, pe care le-au conexat la aceeaşi cauză, şi care priveau faptul că profesorul Rădăşan ar fi pretins şi primit de la părinţii copiilor înscrişi la cursurile de înot diferite sume de bani pentru a le permite înscrierea sau participarea la cursuri.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, prin Dumitru Dîmbu, procurorul şef al secţiei de urmărire penală, a infirmat însă în totalitate constatările preliminare ale poliţiei, mai mult, criticând modul de lucru al poliţiştilor.
Procurorul a precizat că ofiţerul care a instrumentat cazul este comisarul şef Niculai Ilaş, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Suceava.

 

Date cu caracter personal, ajunse la poliţie pe sub mână

Prima chestiune este legată de modul în care a ajuns poliţia în posesia unor documente ale şcolii, cu date cu caracter personal, fără a exista în acest sens o hârtie oficială de solicitare a acestora, în baza unei prevederi legale.
„Nu se cunoaşte procedura prin care organele de cercetare penală au intrat în posesia situaţiilor privind elevii cursanţi, care au urmat cursurile de înot la grupa profesorului Rădăşan Cătălin, însă există bănuiala legitimă că xerocopiile dosarelor de înscriere ale elevilor au fost puse la dispoziţia organelor de poliţie judiciară de către angajaţi ai unităţii de învăţământ, care aveau acces la aceste evidenţe.
Documentele din dosarele de înscriere conţineau şi date cu caracter personal şi au fost persoane dintre cele audiate care au fost indignate de faptul că, deşi există reglementări privind protecţia unor astfel de date, unitatea de învăţământ a transmis copii ale documentelor depuse la dosare din care rezultau datele de identitate, adresele de domiciliu şi numerele de telefon fixe sau mobile”, se precizează în rezoluţia procurorului.

 

Părinţii, puşi să scrie lucruri false, după dictare

Procurorul care a instrumentat cazul arată că poliţiştii au demarat cercetări în acest caz, deşi nu exista nici un indiciu privind existenţa faptei.
„Deşi era evident că în cauză nu existau date sau indicii care să susţină săvârşirea vreunor fapte de corupţie, organul de poliţie a „fişat” toate cele 18 dosare, evidenţiindu-le statistic ca infracţiuni de corupţie, după care le-a declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, competent din punct de vedere material, teritorial şi după calitatea persoanei să efectueze urmărirea penală cu privire la astfel de fapte”.
Cel mai grav aspect este legat însă de declaraţiile unor părinţi, care s-au plâns că au fost puşi să scrie după dictare.
„Persoanele audiate la Parchet au declarat că au fost surprinse de atitudinea organului de poliţie judiciară, care le-a solicitat să declare nereal o situaţie de fapt şi chiar le-a dictat unele paragrafe ale declaraţiilor olografe”, precizează procurorul.

 

Atitudinea directoarei Venera Mariana Rusu

În ceea ce o priveşte pe Venera Mariana Rusu, părinţii audiaţi de procuror s-au plâns de atitudinea acesteia.
„Au fost situaţii când cei audiaţi au precizat că, în momentul depunerii dosarului de înscriere, directoarea unităţii de învăţământ încerca să-i îndrume către alte grupe de înot decât cele ale profesorului Rădăşanu, fiind deranjată de afirmaţiile părinţilor, în sensul că au vorbit deja cu acel instructor”, precizează procurorul.
Având în vedere că directoarea şcolii recunoaşte că a oferit datele cu caracter secret cerute poliţiei, la cererea oamenilor legii, spune ea, precum şi faptul că are un conflict deschis cu profesorul de înot, cazul ridică multe semne de întrebare.
Procurorul precizează că nici unul dintre părinţi nu a afirmat la audieri că profesorul de înot ar fi pretins bani, condiţionând astfel înscrierea sau participarea minorului la cursurile de înot, toţi declarând că singurii bani daţi cadrului didactic au reprezentat contravaloarea unor echipamente pe care acesta le-a pus la dispoziţie copiilor şi nici nu există alte elemente care să confirme infracţiunea de luare, respectiv dare de mită, astfel că atât profesorul, cât şi părinţii au primit soluţie de neîncepere a urmării penale.

 

Venera Mariana Rusu spune că profesorul percepe taxe închipuite

În cursul zilei de ieri, am purtat o discuţie cu Venera Mariana Rusu, pentru a-i cere punctul de vedere cu privire la aspectele din rezoluţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Mai întâi, aceasta a ţinut să spună că profesorul Cătălin Rădăşan a obţinut calificatul „nesatisfăcător” la o ultimă evaluare a activităţii sale, fiind, de asemenea, şi sancţionat pentru abateri disciplinare repetate, de consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.
„Noi ne luptăm de mult timp cu acest personaj, care nu respectă programul de lucru şi solicită elevilor taxă lunară, deşi orele la clubul de înot sunt gratuite. Nu a respectat niciodată parametrii fizici atunci când a selectat elevii la clubul de înot, activitatea sa didactică fiind dezastruoasă”, a fost atacul dur al acesteia.

 

Profesorul Rădăşan, reclamat într-o nouă plângere

Venera Mariana Rusu susţine că cei 18 părinţi ar fi fost foarte nemulţumiţi de profesorul de înot şi chiar i-ar fi dat sume de bani în contul unei taxe ilegale, însă, după ce au depus sesizarea anonimă, nu au mai recunoscut nimic, dându-şi seama că vor fi traşi şi ei la răspundere pentru dare de mită.
Ea consideră că cererile de înscriere ale elevilor nu conţin date secrete, şi de aceea le-a pus la dispoziţia poliţiei, precizând, totodată, că oamenii legii i-au solicitat aceste date şi a considerat că este normal să le ofere, pentru a se putea desfăşura ancheta.
Directorul ne-a prezentat ieri şi câteva declaraţii ale unor părinţi, care l-au reclamat pe Rădăşan la conducerea şcolii, după ce acesta a organizat o tabără în vara acestui an, iar copiii ar fi avut de suferit din cauza lipsei de hrană.
Acest caz este deja în cercetarea poliţiei, rămânând de văzut dacă sesizările au sau nu temei real.

 

Cum vor răspunde poliţiştii care au instrumentat dosarul?

În ceea ce-l priveşte pe Cătălin Rădăşan, acesta se declară o victimă a directoarei.
„De când doamna Rusu e la conducerea şcolii, am avut parte numai de şicane. Ea face abuzuri, încearcă să scape de mine cu poliţia, cu părinţii, se foloseşte de toate metodele. Cer să fiu lăsat în pace, cum pot face eu selecţie şi performanţă când sunt vânat la fiecare pas ?”, se întreabă profesorul, care consideră că noua plângere împotriva sa este o altă şicană pusă la cale de directoare.
Întrebarea cea mai importantă care decurge din acest caz este cum vor răspunde poliţiştii care au întocmit cele 18 dosare, având în vedere că rezoluţia procurorului îi pune într-o situaţie foarte delicată.
Fie că au întocmit dosarele doar din dorinţa de a avea activitate şi a înregistra mai multe cauze în lucru, fie că au făcut-o cu un interes vădit, pentru a-l înfunda pe profesor, situaţia este foarte gravă şi rămâne de văzut ce vor face în acest sens organele abilitate.
Ieri, am încercat să luăm legătura şi cu comisarul şef Ilaş, pentru a-i cere un punct de vedere, însă acesta nu a putut fi contactat la telefonul mobil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţişti şi director de şcoală, abuzuri pentru a-i înscena unui profesor o luare de mită .
 Vizualizări articol: 1657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.21/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 14 voturi
Poliţişti şi director de şcoală, abuzuri pentru a-i înscena unui profesor o luare de mită4.2514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Atitudine comunisto stalinista! trimis de
(22 sep 2009, 11:12:03
Nu-l cunosc pe Radasanu dar din articol imi este evident ca Rusu ii aplica metodele staliniste de pe vremea ei. Ce cauta ea in invatamant dar si in functia de director? Un personaj care nu se bazeaza decat pe declaratii luate cu forta de la parinti si elevi care face presiuni asupra politistilor sa faca o ancheta nereala cu faptele, poate fi catalogata din punctul meu de vedere ca o stalinista crasa. E de remarcat si lipsa tactului pedagogic si a respectului la aceasta cucoana care il numeste pe profesorul respectiv, cu care evident are o problema, "aceast individ". Cat despre acel Ilas, acesta probabil o fi primit de la directoare vreo cateva sedinte gratuite de bazin. Alta explicatie nu exista.
2.   Directoarea de natatie trimis de
(22 sep 2009, 12:59:41
Este o rusine,ce se intampla acolo!Am fost implicat,indirect si in calitate de parinte, in acest conflict deschis.Se vedea, cu ochiul liber,ca doamna directoare(credeti-ma ca fac eforturi sa-i spun "doamna") tragea-cu toate armele,-in Radasanu.Nu cred ca cineva ar putea munci sau face performanta pe lamela microscopului si cu o rasuflare veninoasa,in ceafa.Oricum,nu a fost problema mea,nu, pana cand lipsa de profesionalism,de tact,de omenie-la urma urmei-afisata de doamna directoare l-a implicat si pe baietelul meu.Acesta a facut parte din grupa Radasanu,pana cand, fara o discutie preliminara,directoarea i-a interzis accesul la bazin,pe motiv ca nu se incadreaza in standardele fizice stabilite de nu stiu ce ordin.Nu a contat ca fiul meu avea o bunavointa totala, o capacitate de efort imensa si, daca i s-ar fi dat sansa unui concurs-cu ceilalti din grupa,sigur ar fi iesit printre primii.A contat doar ca, prin fiul meu, i s-a mai rupt un dinte domnului profesor.
3.   Directoarea de natatie trimis de
(22 sep 2009, 13:17:15
Ulterior si total intamplator,am auzit un zvon ca doamna n-ar fi chiar asa de super manager, cum se crede dar mi-am vazut de treba intrucat as fi implicat si oameni la care tin.

Radasanu e baiat mare si, daca e curat,n-ar trebui sa-fi faca probleme.Personal, mi-a placut stilul lui, jovial-agresiv si abia astept sa-si deschida bazinul particular. In ceea ce va priveste,doamna directoare, va acuz de lipsa totala de sensibilitate,de duritate excesiva si inutila,de un stil managerial de penitenciar si va doresc,din tot sufletul,sa traiti-cu intensitatea unui sufletel de 7 ani,tristetea si dezamagirea pe care lea-ti provocat fiului meu(si nu numai).Rusine!
4.   Legi de nimic !!! trimis de
(22 sep 2009, 13:21:57
Am ajuns de multa vreme la concluzia ca legile din Romania sunt facute ca sa favorizeze infractorii. Sunt MULT MULT prea "blande". De ce procurorul care a anchetat acest caz nu i-a amendat pe parintii care au dat declaratiile false ? Amendati-i pe dobitocii aia care ar putea sa distruga viata unui om si dati-le numele si la ziar si poate asa vor invata si altii sa nu mai minta. Sa le fie rusine acestor nenorociti mincinosi.

P.S. Ce ratati vor iesi din acesti parinti ???
4.1  RE: Legi de nimic !!! trimis de
(22 sep 2009, 14:13:31
Ce te face sa crezi ca parintii implicati au dat declaratii false si nu li s-a cerut sa dea declaratii false care sa-l incrimineze pe Radasanu?
4.2  RE: Legi de nimic !!! trimis de
(22 sep 2009, 22:45:16
Daca ai COLOANA VERTEBRALA si iti respecti demnitatea de OM nu vei da NICIODATA pentru NIMENI vreo declaratie FALSA !!! Asta este prima deosebire intre om si molusca,nevertebrata=PUPINCURI (in cazul nostru). Ce alte nelamuriri mai ai daniela ???

P.S. 23 reprezinta varsta ta sau iq-ul ???
5.   Intrigi trimis de
(22 sep 2009, 14:29:43
este clar pt. cine se uita macar fugitiv la acest articol ca este o rica a directoarei fata de acest, biet, profesor, care este complet singur, fara aparare. Nu stiu ce cauta asemenea directori in scoli precum aceasta RUSU, care sper sa dispara de la conducerea Scolii Gen. nr.3. Cindva, Sc.Gen. nr.3 era un simbol al scolilor generale in oras. Ce a ajuns? dupa cum este si directorul.....un nimic.....afara cu acesti ciocoi fara simt, fara omenie si fara.....nimic de fapt. AFARA CU EI....de ce parintii nu iau atitudine fata de un asemenea intrus, caci nu ii pot spune cadru didactic......celelalte comentarii fata de politie nu le fac, nu le cunosc......dar este o metoda complet gresita dictarea declaratiilor sau chiar scrierea lor de catre politisti iar declarantii numai semneaza.....o metoda cred, complet gresita si nu este in actualitate cu metodele actuale de ancheta....nu stiu, ma abtin total de a comenta.....
6.   ATENTIE trimis de
(22 sep 2009, 14:50:34
Astazi, doamna directoare a convocat Consiliul Profesoral, pentru oa 18.00. Subiectul va fi mazilirea profesorului Radasan si incriminarea acestui articol.
7.   ... trimis de
(22 sep 2009, 15:58:28
Probabil ca profesorul de sport nu a "cotizat".

Este curios de aflat ce sustinere politica are respectivul director.
8.   Offfffff viata mea trimis de
(22 sep 2009, 16:54:50
si pana la urma crede cineva ca directoarea aceasta ce viseaza la Stalinimul Fluturist va pati ceva , sau va fi schimbata in perioada urmatoare?
9.   Tiganii bata-i vina trimis de
(22 sep 2009, 19:24:43
Poate ca e TIGAN...puturos si mai miroase si urat.
10.   Tiganul tot tigan trimis de
(22 sep 2009, 19:32:06
"Da domnule e TIGAN, da e de ala bun, muncitor, etc"........................

HAI BESHHHHH celor care gandesc asa,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei