Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 sep 2009 - Anul XIV, nr. 222 (4208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul s-a angajat să prezinte legea responsabilităţii fiscale şi menţine ţinta arieratelor

Marţi, 22 Septembrie 2009 (18:10:41)

Guvernul va finaliza legea responsabilităţii fiscale în acest an, pentru limitarea rectificărilor şi aprobarea de bugete multianuale, şi va monitoriza atent firmele de stat cu intenţia de a reduce arieratele, în pofida depăşirii din primul semestru, conform ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea.

El a declarat, marţi, după şedinţa Guvernului în care a fost aprobată scrisoarea suplimentară de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, că Executivul s-a angajat ca până la sfârşitul acestui an să elaboreze legea responsabilităţii fiscale.

Noua lege va fixa, în coordonare cu FMI şi Banca Mondială, proceduri pentru îmbunătăţirea bugetării multianuale, limite pentru revizuirile bugetare din cursul unui an, va pregăti reguli privind cheltuielile, datoria publică şi deficitul primar, şi va stabili un cadru pentru emiterea şi managementul garanţiilor şi altor datorii neplanificate.

Ministrul a amintit totodată că va fi creat un consiliu fiscal care va asigura o cercetare independentă şi specializată a sectorului economic.

Alte obiective guvernamentale anunţate de ministrul Finanţelor sunt accelerarea procesului de descentralizare prin stabilirea standardelor de cost şi normativelor de personal, reducerea costurilor de funcţionare a instituţiilor publice, monitorizarea companiilor de stat şi menţinerea ţintei de reducere a arieratelor, chiar dacă au fost înregistrate depăşiri până în luna iulie.

"Guvernul îşi reafirmă menţinerea ţintelor privind nivelul arieratelor, chiar dacă la finele lunii iunie arieratele au fost depăşite. Ele au crescut ca urmare a redimensionării stocului de arierate, lucru care a fost acceptat de către Consiliul board-ului. În continuare vom fi extrem de atenţi şi vom monitoriza din punct de vedere financiar companiile de stat, astfel încât acestea să continue procesul de îmbunătăţire a performanţelor şi să-şi aducă o contribuţie sporită la majorarea veniturilor nete ale bugetului de stat", a spus Pogea.

Valoarea arieratelor acumulate de stat a urcat în primele şase luni cu aproape 500 milioane de lei, deşi acordul cu FMI stabileşte că acestea nu trebuie să crească în acest an, astfel că soldul datoriilor care trebuie plătite de la buget a ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei, a declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.

Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul încheiat cu FMI, România avea ca obiectiv să nu acumuleze noi arierate până în luna septembrie şi să reducă obligaţiile statului cu 150 milioane de lei până în luna decembrie şi cu încă 150 de milioane de lei până la finele anului viitor, astfel încât stocul total de arierate să fie eliminat.

"Pentru luna septembrie şi decembrie, ţintele au rămas nemodificate", a spus atunci Gherghina.

Guvernul a aprobat, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, care a permis acordarea celei de-a doua tranşe din împrumut.

Boardul FMI a aprobat, marţi, scrisoarea suplimentară la acord, cea de-a doua tranşă, din care jumătate va merge la acoperirea deficitului bugetar, dar şi recomandări care trebuie avute în vedere de următoarea misiune de experţi care va veni la Bucureşti pentru a doua evaluare, a declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

A doua tranşă, în valoare de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a 1,85 miliarde de euro, din împrumutul de la FMI, va fi pusă imediat la dispoziţia României.

Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, a treia tranşă, de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma să fie acordată în luna decembrie.

România are un acord de împrumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de cinci miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.

A doua misiune a Fondului Monetar Internaţional va veni în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

După prima evaluare, autorităţile române şi experţii FMI au convenit modificarea unor ţinte din acord, pe baza înrăutăţirii prognozelor privind evoluţia economiei, cea mai importantă fiind majorarea deficitului bugetar programat pentru acest an, de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB. În cadrul înţelegerii s-a impus, însă, o reducere cu 0,8% din PIB a cheltuielilor bugetare programate pentru acest an.

În acelaşi timp, autorităţile de la Bucureşti s-au angajat să reducă deficitul bugetar în 2010 la sub 6% din PIB.

Estimarea privind Produsul Intern Brut (PIB) pe acest an a fost revizuită în termeni absoluţi de la 531,2 miliarde lei la 497,3 miliarde lei, ceea ce va însemna o scădere economică de 8 - 8,5%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul s-a angajat să prezinte legea responsabilităţii fiscale şi menţine ţinta arieratelor.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul s-a angajat să prezinte legea responsabilităţii fiscale şi menţine ţinta arieratelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei