Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iul 2009 - Anul XIV, nr. 174 (4160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL: Nemirschi nu e bărbat ca să demisioneze, premierul să ia măsurile ce se impun

Marţi, 28 Iulie 2009 (17:29:25)

Deputatul PDL Petru Călian, membru al comisiei de anchetă privind unele contracte derulate de Ministerul Mediului, a spus, marţi, că Nicolae Nemirschi "nu este bărbat" ca să demisioneze după "încălcarea legii", iar premierul ar trebui să ia măsurile ce se impun după analiza acestor "ilegalităţi".

Deputaţii PDL care au făcut parte din comisia parlamentară de anchetare a modului în care s-au derulat unele contracte de către Ministerul Mediului au declarat, după şedinţa comisiei, că ministrul Nicolae Nemirschi a încălcat procedurile legale prin încredinţarea directă a unor contracte.

Sulfina Barbu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că, prin încălcarea procedurilor legale prevăzute de Ordonanţa 34/2006 pentru încredinţarea directă, aproximativ 500.000 de euro ar fi fost plătiţi de minister "fraudulos".

Deputatul PDL a apreciat că, fiind vorba de bani proveniţi din fondurile europene, ilegalităţile din procedura de încredinţare a contractului ar putea pune în pericol întreaga finanţare europeană pe programul sectorial Mediu, în valoare de 5.6 miliarde euro până în 2013.

Deputaţii PDL au declarat că, din analiza documentelor puse la dispoziţia comisiei speciale, reiese că până şi procedura de încredinţare directă a fost "mimată", întrucât negocierea dintre minister şi firma selectată nu a dus la schimbarea cu niciun ban a sumei solicitate de firma respectivă.

Deputaţii PDL au mai spus că nici condiţiile din caietul de sarcini nu au fost respectate, difuzarea materialelor publicitare fiind făcută pe posturi de televiziune naţionale, şi nu regionale, cum se prevedea în caiet.

Reprezentanţii PDL au mai apreciat că amenzile contravenţionale aplicate ministerului pentru încălcarea procedurilor de atribuire a contractelor ar trebui plătite nu din bani publici, ci de către cei care au încălcat legea, adică de ministru şi de secretarul general al ministerului.

Deputatul PDL Petru Călian a apreciat că Nicolae Nemirschi "ar putea fi învinuit chiar de abuz în serviciu contra intereselor publice" şi a afirmat că premierul Emil Boc trebuie să ia act de documentele analizate de comisia parlamentară şi să ia măsurile ce se impun.

Reprezentanţii PDL au evitat să solicite demisia lui Nemirschi, Călian afirmând că Emil Boc trebuie să ia măsurile ce crede că se impun după analiza documentelor comisiei, întrucât Nemirschi "nu va fi atât de bărbat" şi să demisioneze.

Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, a finalizat, marţi, audierile privind atribuirea unui contract de 500.000 de euro prin negociere fără participare, deputaţii PDL, pe de o parte, şi cei ai PSD şi PNL având păreri diferite privind legalitatea actului.

Deputaţii au stabilit să întocmească, în 10 august, un raport cu concluziile lor, pe care îl vor prezenta plenului Camerei Deputaţilor.

Petru Călian (PDL) a propus ca membrii comisiei să ceară DNA să precizeze dacă cercetează contractele semnate de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, însă majoritatea membrilor comisiei nu au agreat această solicitare, stabilind că ar fi mai bine să se consulte, mai întâi, cu Comisia juridică pentru a afla dacă pot face o astfel de solicitare.

Deputaţii din comisia parlamenatră de anchetă i-a audiat, marţi, pe reprezentantul firmei care a beneficiat de contractul atribuit de Ministerul Mediului, Gabriel Ştefănescu şi pe directoarea Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă.

Trăilă le-a spus deputaţilor că ANRMAP a efectuat un control la solicitarea Ministerului Mediului, în 24 iunie şi a constatat unele încălcări ale prevederilor legale, echipa de control sancţionând cu amendă de 35.000 de lei autoritatea contractantă, adică Ministerul Mediului.

Afirmaţiile reprezentantei ANRMAP au fost interpretate diferit de către reprezantanţii PDL şi cei ai PSD. Democrat-liberalul Petru Călian a declarat că "o tabără vrea aflarea adevărului, în timp ce o altă tabără vrea să-l scoată basma curată pe ministrul Mediului".

Mircea Duşa (PSD) a susţinut că două instituţii care se ocupă de achiziţiile publice, ANRMAP şi UCVAP (Unitatea pentru Coordonare şi verificare a Achiziţiilor Publice), au prezentat Comisiei puncte de vedere opuse privind legalitatea încheierii contractului de la Ministerul Mediului.

Vicepreşedinta Comisiei parlamenatre, Diana Duşa (PNL), a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în urma audierilor, concluzia liberalilor este că încheierea contractului de la Ministerul Mediului s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, "la limita legii".

Ea a arătat că pentru acest program au fost folosiţi bani europeni şi, din acest motiv, "nu este corect ca lupta politică dintre PSD şi PDL să afecteze modul în care este percepută gestionarea fondurilor europene".

Comisia parlamentară de anchetă în cazul Nemirschi a fost constituită de Camera Deputaţilor, la propunerea PDL şi a PNL, la sfârşitul sesiunii parlamenatre trecute şi avea ca obiectiv verificarea modului in care a fost atribuit de catre Ministerul Mediului contractul privind "Campania de promovare a Programului Operational Sectorial Mediu, Lot II - Difuzare/Publicare" la data de 28 aprilie, prin negociere fara anunt de participare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL: Nemirschi nu e bărbat ca să demisioneze, premierul să ia măsurile ce se impun.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL: Nemirschi nu e bărbat ca să demisioneze, premierul să ia măsurile ce se impun0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei