Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iul 2009 - Anul XIV, nr. 174 (4160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Straja

Femeie agresată de doi bărbaţi şi un copil terorizat, pentru pământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Instanţele din judeţul Suceava sunt asaltate zilnic de zeci de oameni care speră ca justiţia să le dea dreptate şi câştige astfel suprafeţele de teren pentru care se judecă, de foarte multe ori, cu rude apropiate. Adesea aceste litigii se transformă în conflicte sângeroase, iar duşmăniile la care se ajunge ţin o viaţă.

 

Este şi cazul unui scandal izbucnit între membrii unei familii din comuna Straja, de la o suprafaţă de 26 de ari de teren, într-o zonă de păşune.
Maria Mărioara Chira, în vârstă de 41 de ani, îşi caută dreptatea de aproape un an de zile, după ce a fost agresată chiar pe ogorul pe care l-a cumpărat cu aproximativ 100 de milioane de lei vechi. Pe scurt, femeia şi soţul acesteia, Vincenţius Chira, au cumpărat suprafaţa de teren, însă nu pot avea parte de ea deoarece fraţii lui Vincenţius revendică şi ei acelaşi ogor, bazându-se pe faptul că pământul a aparţinut în trecut bunicii şi contestând vehement legalitatea actului deţinut de primii. De aici şi până la bătaie, jigniri şi ameninţări cu moartea a mai fost doar un pas.

Lupta pentru pământ

Pe 27 octombrie 2008, Maria Chira a mers cu vacile la păscut pe păşunea cumpărată, avându-l alături pe fiul său, care nu împlinise încă patru ani. În scurt timp, în zonă au ajuns Dumitru şi Maftei Chira, fraţii soţului său, care nu au ezitat să o agreseze.
„Au venit cu maşina, au lăsat-o pe uliţă şi au venit spre mine. Unul cu un val de sârmă în mână şi unul cu o drujbă. După ce au pus gardul împrejmuitor jos, mi-au spus că acum mă omoară, că eu sunt capul răutăţilor şi mi-am influenţat soţul să se lupte cu ei”, îşi începe povestea femeia.
Lovită cu valul de sârmă peste cap, şi apoi cu picioarele, femeia, cu copilul în braţe, a căzut la pământ, unde susţine că Maftei i-a pus drujba la gât, moment în care a leşinat. A fost trezită de tatăl său, ajuns la faţa locului după ţipetele auzite, şi de atunci a început lungul şir al drumurilor la poliţie, Parchet şi ulterior în instanţă.
Şi-a scos certificat medico-legal, ce atestă 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecarea rănilor, iar medicul de familie care i-a consultat copilul a ajuns la concluzia că „în urma altercaţiei copilul prezintă agitaţie psiho-motorie marcată”.

 

Din victimă, în agresoare

Conform procedurilor, după cercetările preliminare ale poliţiei, dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, unde soluţia dată a stabilit o culpă comună. Agresarea femeii de către cei doi a fost confirmată, însă şi unul dintre bărbaţi şi-a scos certificat medico-legal, după ce Maria Chira l-ar fi lovit cu coada unui bici în zona capului, în timp ce despre copil şi trauma acestuia procurorul nu face nici o menţiune.
Având în vedere faptul că leziunile nu au fost grave, toţi cei trei au fost scoşi de sub urmărire penală, însă li s-au aplicat amenzi administrative în cuantum de câte 300 de lei.
Femeia se plânge că toată povestea a fost muşamalizată şi ea a fost transformată pe nedrept în agresor, timp în care ameninţările şi jignirile din partea fraţilor soţului său curg necontenit, fără ca poliţia să intervină.

 

„Liga Dreptăţii” încearcă să dovedească nevinovăţia femeii

De câteva luni de zile, femeia a apelat la organizaţia „Liga Dreptăţii”, filiala Rădăuţi. Contestând soluţia dată de procurori, avocaţii ligii au ajuns în cele din urmă cu dosarul în instanţă, unde femeia a obţinut doar o reducere la jumătate a amenzii, rămânând însă tot agresor în dosar.
„La Poliţia comunei Straja, unde s-au făcut primele cercetări, există o atitudine tendenţioasă, condiţii în care o femeie cu un copil în braţe a ajuns bătăuşă. Când spun că poliţiştii sunt subiectivi şi au un interes mă bazez pe cele vreo 20 de plângeri depuse de părţi ulterior acestui scandal, toate soluţionate în defavoarea Mărioarei Chira şi a soţului ei”, a declarat Rebeca Bălsăteanu, preşedintele filialei Rădăuţii a organizaţiei „Liga Dreptăţii”.

 

Cum se apără şeful de post

Agentul şef adjunct Dumitru Dascălu, şeful Poliţiei Straja, se apără de acuzaţii, explicând cum stau lucrurile în acest conflict din punctul său de vedere.
„Este o stare conflictuală veche, între fraţii din familia Chira. Toate problemele pleacă de la contractul de vânzare-cumpărare prin care Maria Chira şi soţul ei au luat respectivul teren, şi care nu are valoare juridică, nu este întocmit legal.
În ceea ce priveşte agresiunile din ziua 27 octombrie, există un martor care atestă că şi femeia a lovit, plus certificatul medico-legal. Nu am ce să-mi reproşez în acest caz, dovada faptului că dosarul a fost bine întocmit fiind şi confirmarea soluţiei dată de procuror”, ne-a declarat agentul şef adjunct.
Indiferent de cum este împărţită vina în acest caz, cert este că o femeie şi copilul său au ajuns acum să le fie frică să iasă din casă, iar riscul producerii unor noi violenţe, cu implicaţii mult mai grave, este deosebit de ridicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeie agresată de doi bărbaţi şi un copil terorizat, pentru pământ.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Femeie agresată de doi bărbaţi şi un copil terorizat, pentru pământ3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei