Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iul 2009 - Anul XIV, nr. 174 (4160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedinţie: Guvernul s-a obligat să asigure 170 milioane lei pentru funcţionarea Justiţiei în 2009

Marţi, 28 Iulie 2009 (20:31:30)

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, marţi, la Cotroceni, ca protestul magistraţilor să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la Justiţie, iar Guvernul s-a obligat să asigure 170 milioane RON necesare în 2009 pentru funcţionarea domeniului.

Administraţia Prezidenţială aminteşte, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX după şedinţa de mediere între justiţie şi Executiv care a avut loc la Cotroceni, că discuţiile au vizat patru aspecte: întreruperea activităţii magistraţilor, ca semn de protest faţă de situaţia financiară din Justiţie; acordarea unor sporuri salariale, printre care sporul de 50 la sută pentru risc şi solicitare neuropsihică şi sporul de 15 la sută pentru confidenţialitate; subfinanţarea sistemului de justiţie; problema demiterii ministrului Justiţiei cerută de unele organizaţii profesionale ale magistraţilor.

În ceea ce priveşte întreruperea activităţii magistraţilor, la solicitarea preşedintelui României, atât reprezentanţii Justiţiei, cât şi ai executivului au fost de acord ca protestul magistraţilor să nu afecteze activitatea instanţelor de judecată sau a parchetelor, se arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ca acest protest al magistraţilor să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la justiţie.

"În privinţa finanţării sistemului judiciar, Guvernul a dat asigurări că nu vor exista dificultăţi în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor curente pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii în instanţe şi parchete. Guvernul s-a obligat să asigure cele 170 milioane RON necesare până la sfârşitul anului pentru buna funcţionare a Justiţiei", se arată în comunicat.

Preşedinţia menţionează că toţi cei prezenţi marţi la Cotroceni au convenit, cu privire la problematica sporurilor salariale, că este nevoie de a se reflecta asupra situaţiei, pentru ca pe viitor să fie eliminate inechităţiile din sistem cu privire la acordarea acestor sporuri.

În acest sens, pe 4 august va avea loc o nouă întâlnire la Palatul Cotroceni pe acest subiect, precizează Preşedinţia.

De la începutul lunii iulie, instanţele şi-au întrerupt zilnic activitatea, timp de trei ore, în semn de protest faţă de faptul că magistraţii nu mai primesc sporul de 50% de solicitare neuropsihică.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat că nu mai sunt bani şi că magistraţii trebuie să dovedească solidaritate în perioada crizei. El a încercat, joi, să negocieze cu aceştia, dar fără succes.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a declarat, pe 9 iulie, după şedinţa de plen, că, din cauza stării critice din sistemul judiciar, este nevoie de o discuţie cu cele trei puteri ale statului, sub medierea şefului statului.

Andreieş a spus că Plenul CSM a analizat, joi, situaţia sistemului judiciar, care este înstr-o stare critică, determinată de mai mulţi factori acumulaţi în timp, şi anume finanţarea cronică, volumul mare de activitate şi inconsecvenţa legislativă, dar şi "umilirea şi terfelirea publică a magistraţilor, care are loc de cinci ani încoace".

El a mai spus că revendicările magistraţilor sunt întemeiate, având ca bază legea şi hotărârile judecătoreşti.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a arătat că aceste hotărâri judecătoreşti sunt lege şi trebuie executate, însă, pe de altă parte, CSM înţelege că este o situaţie de criză şi a reluat invitaţia la un dialog cu celelalte puteri ale statului, mediat de preşedintele Traian Băsescu.

De asemenea, Andreieş a făcut un apel către Parlament să rezolve problemele din sistemul judiciar, astfel încât acesta să funcţioneze.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 10 iulie, că, dacă i s-a cerut, este obligat de Constituţie să medieze conflictul din Justiţie. "Sincer nu ştiu, dar dacă s-a cerut, sunt obligat de Constituţie să o fac. O să-mi fac datoria", a declarat Traian Băsescu, întrebat dacă va media conflictul din justiţie.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, pe 20 iulie, la o şedinţă a coaliţiei PSD-PDL, declarând ulterior că are mari aşteptări în medierea conflictului din Justiţie de către preşedintele Traian Băsescu. Predoiu a declarat că în cadrul întâlnirii au fost luate trei decizii politice care privesc domeniul justiţiei, printre care studierea, împreună cu Ministerul de Finanţe, a posibilităţilor de suplimentare a fondurilor pentru trecut în cadrul legal existent.

Predoiu a arătat că, în ceea ce prvieşte aspectele procedurale, îşi pune mari aşteptări în medierea care urmează să aibă loc "probabil în această săptămână".

În ceea ce priveşte cheltuielile cu bunurile şi serviciile, Predoiu a afirmat că nu are în vedere numai sistemul judiciar ci şi Administraţia Generală a Penitenciarelor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedinţie: Guvernul s-a obligat să asigure 170 milioane lei pentru funcţionarea Justiţiei în 2009.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedinţie: Guvernul s-a obligat să asigure 170 milioane lei pentru funcţionarea Justiţiei în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei