Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iul 2009 - Anul XIV, nr. 174 (4160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Texte de frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul ieşean Vl. Buţureanu spunea că „de obicei, scriu cărţi cei care nu prea operează”. O excepţie poate fi aflată chiar printre emulii săi: prof. univ. Mihai Pricop, autor al multor cărţi de medicină, tratate, cursuri, se află la cel de al treilea volum de eseistică – „Datoria împlinită”.
A apărut în colecţia „Texte de frontieră” a „Institutului european” şi poate surprinde doar pe cei care nu cunosc îndeaproape preocupările profesorului ieşean, un fin intelectual, bun cunoscător şi colecţionar de artă plastică, capabil oricând să susţină o discuţie avizată în teritoriul culturii, fie că ar fi vorba despre muzică, literatură, teatru şi, mai ales, pictură. Cât despre operaţii, a săvârşit în lunga-i carieră cu sutele, dacă nu chiar cu miile, aşa că aserţiunea mentorului său din tinereţe poate fi inclusă mai degrabă în categoria paradoxurilor de efect. Autorul avertizează: noua apariţie „nu este o carte de medicină, ci despre medicină” şi porneşte de la observaţia că, totdeauna, „chirurgia poate fi considerată o artă bazată pe ştiinţă.”
Nu-i vorba despre simplă înrudire, de tangenţe ori întrepătrunderi, ci de însăşi esenţa actului chirurgical, aflat mereu sub o anume zodie a artisticului. Cartea debutează cu un excurs menit să definească locul şi rolul şcolii în chirurgie, vorbeşte despre formele de perfecţionare (externat, internat, rezidenţiat), enumeră calităţile necesare chirurgului, stabileşte locul gândirii (creatoare) în economia disciplinei, investighează relaţia chirurg-pacient, ia în discuţie configuraţia „altarului” în care oficiază (sala de operaţii), trece în revistă momente, idei şi contribuţii din istoria medicinii, aduce cuvenitul omagiu înaintaşilor, pentru a încheia cu consemnarea aportului confraţilor în domeniul literaturii (în lunga listă de medici-scriitori mi-aş permite să propun şi includerea lui Christian Barnaard, al cărui „roman al inimii” l-am publicat la „Junimea” în urmă cu mai bine de trei decenii).
O observaţie crudă şi plină de adevăr: „chirurgia scurtează viaţa, pentru că este o muncă grea, cu mari răspunderi, încordări şi emoţii, muncă exercitată în condiţiile unui şoc afectiv cronic”, se leagă cu alta, la fel de tristă şi de adevărată: „pe măsură ce experienţa creşte, rezistenţa scade.” Asta e, oameni suntem, nimic de făcut! Dacă adăugăm şi spusele lui Ovidiu (în „Pontice”) „uneori boala e mai tare decât ştiinţa”, concluzia se impune de la sine: chirurgia este o disciplină direct responsabilă de creşterea duratei medii a vieţii de la 46 de ani, la 79 (Franţa, într-un singur secol), furnizează mari satisfacţii celui ce mânuieşte bisturiul, dar rămâne constant pândită şi de eventualitatea eşecului, ce consumă şi ridică responsabilitatea la un nivel de neatins în alte ramuri ale activităţii umane.
Drept pentru care prof. Pricop pledează pentru ordine şi continuă perfecţionare, susţinând primordialitatea raţiunii cu un citat din Tixier: „mâna nu tremură când creierul nu ezită”. În cazul în care toţi confraţii ar fi ţinut seama de recomandările lui Pricop („Există riscuri previzibile, care pot fi evitate prin luarea unor măsuri adecvate. Neglijarea acestor măsuri poate ţine de responsabilitate”), probabil că poetul Cezar Ivănescu s-ar afla şi acum printre noi… Într-o vreme în care mulţi sunt tentaţi să creadă că lumea începe şi se termină cu noi, autorul ţine să omagieze cum se cuvine truda înaintaşilor, cărora le datorează mult din ceea ce a izbutit până acum. La galeria marilor chirurgi ai lumii adaugă contribuţiile româneşti, fără să-l omită pe neuitatul şi pitorescul Gh. Chipail.
Cartea se încheie cu un consistent capitol intitulat „Cunoaşte-te pe tine însuţi”, dedicat în primul rând atenianului Socrate. Nu prea mă simt în largul meu în postata filozofiei antice, aşa că mă rezum la comentariile asupra primei părţi. O face cu echilibru, măsură şi intuiţie Gr. Ilisei, prefaţatorul acestei cărţi de real interes.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Texte de frontieră.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.95/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Texte de frontieră5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei