Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iun 2009 - Anul XIV, nr. 148 (4134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România a susţinut, la reuniunea NATO-Rusia, găsirea unor soluţii concrete la conflictele îngheţate

Duminică, 28 Iunie 2009 (16:30:25)

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că, la reuniunea NATO-Rusia, România a susţinut mai multe idei printre care găsirea unei soluţii concrete pentru conflictele îngheţate dar şi faptul că dialogul nu trebuie să ducă la o redefinire a sferelor de influenţă.

"Din punctul de vedere al României, procesul de redefinire a securităţii euroatlantice trebuie să ţină cont de obligaţiile deja asumate, să găsească o soluţie concretă pentru conflictele îngheţate, de asemenea o soluţie pentru Tratatul CFE. De asemenea, din punctul de vedere al României, nu trebuie excluse metodele nemilitare de asigurare a securităţii. iar dialogul nu trebuie să conducă la o redefinire a sferelor de influenţă", a explicat ministrul, referindu-se la punctele de vedere exprimate la reuniunea din Corfu.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, participă la reuniunea ministerială informală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în perioada 27-28 iunie.

Printre subiectele incluse pe agenda evenimentului se află aspecte specifice legate de evoluţiile recente din domeniul securităţii în spaţiul euro-atlantic, precum evaluarea stării actuale a securităţii euro-atlantice şi explorarea modalităţilor de îmbunătăţire a ei, inclusiv prin refacerea încrederii între participanţii la OSCE.

Tot în Corfu, ministrul a participat, la 27 iunie, la reuniunea ministerială a Consiliului NATO-Rusia.

"Sunt două chestiuni importante care trebuie subliniate. În primul rând, că vorbim despre prima întâlnire formală NATO-Rusia după summitul de la Bucureşti şi conflictul din Georgia. În al doilea rând, este de menţionat că s-au abordat direct, fără ocolişuri problemele de securitate din spaţiul euroatlantic, controlul armamentelor, problema neproliferării nucleare, riscurile asimetrice şi conflictele îngheţate", a spus ministrul.

Diaconescu a precizat că partea română şi-a exprimat interesul pentru păstrarea rolului NATO şi OSCE, dar şi pregătirea pentru a angaja dialogul cu Rusia pe toate temele de securitate.

"Am spus că nu dorim ca problemele nerezolvate să rămână istorie, ci că trebuie soluţionate", a explicat ministrul, adăugând că a menţionat explicit problema Tratatului privind Forţele Convenţionale (CFE) şi faptul că în absenţa unui cadru, activităţi militare se pot desfăşura fără control pentru prima oară după mulţi ani.

Diaconescu a precizat că a avut reuniuni bilaterale cu secretarul general al OSCE, dar şi cu înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, discutând cu aceştia despre necesitatea unei implicări directe în supravegherea alegerilor din R.Moldova.

Întrebat dacă problema conflictului transnistrean a fost menţionată în contextul discuţiilor despre conflictele îngheţate, ministrul a spus că "pe retorica Franţei, Germaniei, R.Moldova şi a Georgiei, ordinea menţionării a fost Georgia, Transnistria şi Nagorno – Karabah".

Pe de altă parte, răspunzând de asemenea unei întrebări, ministrul a spus că mesajul transmis din punctul de vedere al Rusiei a fost cel de egalitate de tratament în asigurarea securităţii. "Deci Rusia doreşte să fie pe picior de egalitate cu NATO, cu UE în temele de securitate. Este vorba despre echilibre, acesta a fost mesajul", a spus Diaconescu.

Ministrul a precizat că, la rândul său, a menţionat mai multe aspecte din perspectiva României în ceea ce priveşte procesul de redefinire a securităţii euro-atlantice.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a susţinut, la reuniunea NATO-Rusia, găsirea unor soluţii concrete la conflictele îngheţate.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România a susţinut, la reuniunea NATO-Rusia, găsirea unor soluţii concrete la conflictele îngheţate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei