Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iun 2009 - Anul XIV, nr. 148 (4134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Profesori eliminaţi de la Bac, pentru că i-au lăsat pe elevi să copieze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat a făcut „victime” printre profesorii suceveni care se ocupă de supravegherea candidaţilor. 12 cadre didactice au fost eliminate din comisia de supraveghetori de la această sesiune de bacalaureat din cauză că i-au lăsat pe candidaţi să copieze. Nu numai dascălii au fost eliminaţi din examen, ci şi şapte candidaţi care au fost surprinşi copiind.
Incidentul s-a petrecut la Centrul de Examinare de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” din municipiul Suceava, acolo unde susţin examenul de bacalaureat absolvenţi ai colegiului menţionat, dar şi absolvenţi ai Liceului cu Program Sportiv şi ai Grupului Şcolar „Iorgu Vîrnav Liteanu” din Liteni.

 

Candidaţii au fost surprinşi copiind de către preşedintele Centrului de Examen

Pe parcursul desfăşurării probelor de examen, preşedintele Comisiei de Bacalaureat al centrului de evaluare are obligaţia să intre în sălile cu candidaţi şi să verifice modul de derulare a probei. Aşa s-a întâmplat ieri la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”, când preşedintele comisiei a surprins şapte candidaţi copiind.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Laura Hacman, „candidaţii nu copiau din manuale, aveau asupra lor foi de mici dimensiuni, care nu puteau fi observate la intrarea în sală, iar percheziţia corporală a candidaţilor este interzisă”.
Preşedintele comisiei de bacalaureat din şcoală a dispus măsura eliminării din examen a celor şapte concurenţi surprinşi că fraudează examenul, iar situaţia a fost adusă la cunoştinţa Comisiei Judeţene de Bacalaureat.
„Având în vedere că elevii au fost surprinşi copiind de către preşedintele Comisiei de examen şi nu de către profesorii supraveghetori, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu, a dispus eliminarea profesorilor respectivi de la supravegherea pentru următoarele probe”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman. Cei şapte concurenţi nu erau toţi în aceeaşi sală, situaţia fiind identificată de către preşedintele de examen în şase clase diferite.
Metodologia examenului de bacalaureat prevede că în timpul probelor scrise profesorii supraveghetori sau asistenţi nu dau indicaţii candidaţilor, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectul de examen. Totodată, unul dintre asistenţi stă în faţa clasei, iar celălalt în spatele clasei, pentru o bună supraveghere a candidaţilor. În timpul desfăşurării probelor scrise, asistenţii răspund de asigurarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă şi de respectarea de către candidaţi a tuturor prevederilor metodologiei de examen.
Metodologia mai prevede că asistenţii au obligaţia să verifice dacă elevii au pătruns în sală cu materiale interzise sau cu alte materiale care le-ar permite sau facilita rezolvarea subiectelor de examen şi să ia măsurile ce se impun, conform prevederilor din metodologie.
De asemenea, asistenţii nu permit candidaţilor să comunice în nici un fel între ei sau cu exteriorul şi sesizează preşedintele comisiei asupra oricărei încălcări a metodologiei de examen.
„În cazul în care aceştia încalcă aceste dispoziţii, preşedintele comisiei poate decide înlocuirea lor şi, dacă este cazul, poate face şi propunere de începere a procedurii de cercetare disciplinară”, se mai arată în metodologia examenului de bacalaureat.

 

Excluderea dascălilor din examen, un semnal de alarmă pentru toţi supraveghetorii

Aşadar, pe lângă retragerea dreptului de a mai supraveghea la următoarele probe ale acestei sesiuni de bacalaureat, preşedintele Comisiei Judeţene, Vasile Monacu, a mai dispus ca „după încheierea examenului, situaţia cadrelor didactice să fie dezbătută şi analizată de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, potrivit legislaţiei”, se arată într-un comunicat al IŞJ Suceava.
Inspectorul şcolar Laura Hacman a declarat că „situaţia este un semnal de alarmă şi pentru alţi supraveghetori care ar putea fi surprinşi făcând acelaşi lucru”.
Cât despre cei şapte candidaţi eliminaţi din examen, aceştia nu mai au dreptul să se prezinte la următoarele probe din cadrul acestei sesiuni de bacalaureat. Metodologia examenului dă dreptul concurenţilor picaţi la bac ca într-o următoare sesiune să susţină doar probele la care nu au luat note de trecere. Nu este şi cazul celor şapte candidaţi. Aceştia nu mai au dreptul să continue bacalaureatul, deoarece au fost prinşi fraudând testarea.
Proba de ieri a fost susţinută de 6575 de candidaţi. De la examen au absentat patru absolvenţi de liceu.
După proba scrisă la limba şi literatura română, candidaţii au o pauză de trei zile, iar marţi, 30 iunie 2009 va avea loc cea de-a două probă scrisă, cea la disciplina obligatorie a profilului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesori eliminaţi de la Bac, pentru că i-au lăsat pe elevi să copieze.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 11 voturi
Profesori eliminaţi de la Bac, pentru că i-au lăsat pe elevi să copieze3.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bac trimis de
(27 iun 2009, 13:48:11
numai la liceul 4 din suceava sa prins copiind deorece acolo nu a putut fi mituit presedintele,in schimb la vicov si radauti sa copiat ca in codru ,cand a iesit de la vicov unu la intrebat cineva ce a dat la examen "nici nu stiu ,dar am scris tot din carte , mai conteza ce a dat eu 9 sau 10 si merg la facultate fara taxa si nici nu am invatat 4 ani nimic"acest raspuns ma pus pe ganduri ce rosst mai are bacul (este bun pentru elevi care nu invata nimic si pt. provesori ca insi umplu buzunarele) LAS RUGA PE DOMNUL MONACU SA FACA UN CONTROL LA VICOV SI RADAUTI

1.1  RE: Bac trimis de
(27 iun 2009, 16:06:22
Tu sa comentezi cand o sa inveti sa scrii!!! Ca din felul in care ai scris nici bacu` nu meriti sa-l iei (sau sa-l fi luat).

Eu consider destul de corect bacul. S-a vehiculat mult ca o sa fie ceva psihologic. Chiar cu o saptamana inainte. Nu se stia exact ce, dar daca tot se faceau pronosticuri, de ce dracu sa nu inveti macar opera aia? Plus ca erau 20 de variante din 100 petru Ultima noapte... 20% sanse... sa fim seriosi!! avea cineva un dubiu???

Anyway... daca s-a copiat, s-a copiat, dar un profesor tot stie sa faca macar putin diferenta intre ceva copiat si ceva invatat. Prin scris iti dezvalui mai bine personalitatea decat la probele orale.

Bacu` e facut sa`l treaca toata lumea. Facultatile s-au reprofilat pe dosar ca sa aiba studenti. Locuri sunt destule!

In rest, noi sa fim sanatosi!
2.   Mare dreptate a avut Basescu !!! trimis de
(27 iun 2009, 14:20:59
"Scoala romaneasca scoate tampiti"... Oricum greseala porneste de la guvern deoarece nu a platit profesorii la adevarata lor valoare, acestia fiind nevoiti sa se umileasca acceptand ca toti nenorocitii sa termine o facultate.
2.1  RE: Mare dreptate a avut Basescu !!! trimis de
(27 iun 2009, 16:09:22
Da, nu? Eu zic sa-l mai votezi odata:)) ca nu suntem destui tampiti:)). (glumeam)

2.2  RE: Mare dreptate a avut Basescu !!! trimis de
(27 iun 2009, 18:21:23
la 2 lei pe teza de corectat as lua si eu bani. mai bine sa acutam problema acolo unde e de fapt. pestele de la cap se impute
2.3  RE: Mare dreptate a avut Basescu !!! trimis de
(27 iun 2009, 18:22:28
scuzati -"cautam"

3.   Fraierii trimis de
(27 iun 2009, 22:00:50
asa le trebuie la supraveghetori daca au fost fraieri si au acceptat oferta.mai bine stateau acasa degeaba.si uite asa mai ia invatamantul cate o palma si guvernantii mai gasesc un motiv sa mai taie din salariile profesorilor.
4.   Ai dreptate Rambo4 trimis de
(28 iun 2009, 11:53:29
mare adevar; s-au lacomit la ceea ce le dau elevii in loc sa stea acasa si sa fi tras un semnal de alarma; nu elevii trebuie sa-i plateasca ci ministerul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei