Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 mai 2009 - Anul XIV, nr. 119 (4105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: În Spania sunt oficial 718.000 de români, din care 250.000 încadraţi cu plata contribuţilor

Luni, 25 Mai 2009 (17:35:21)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că, potrivit statisticilor spaniole, la nivel naţional în Spania sunt 718.000 de români, din care aproximativ 250.000 sunt încadraţi în muncă şi au plătit contribuţiile şi a transmis că pe autorităţi nu le "sperie deloc o revenire a românilor acasă".

Şeful statului a primit, luni, la Palatul Cotroceni, o delegaţie formată din 13 reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Spania.

Traian Băsescu le-a spus celor prezenţi că doreşte să afle de la aceştia care este impactul crizei economice asupra românilor din Spania, menţionând că cifrele pe care le deţine în legătură cu şomajul care îi afectează pe aceştia sunt destul de ridicate.

"Nu ştiu cât de consistentă sau atractivă este protecţia socială oferită mai ales celor care nu au contribuit la fondurile sociale spaniole", a spus Băsescu.

El a ţinut să le spună celor prezenţi că alarma legată de întoarcerea în ţară a românilor care lucreză în Spania este una falsă, în condiţiile în care în România este nevoie de forţă de muncă, fenomen care a fost foarte vizibil mai ales anul trecut.

"Nu ne sperie deloc o revenire a românilor acasă", le-a spus Băsescu reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Spania, menţionând că reluarea creşterii economice este o problemă care se va rezolva într-un an sau maxim doi.

El a amintit de asemenea că săptămâna trecută la primit la Palatul Cotroceni pe ministrul Muncii din Spania, precizând că a fost semnat, cu prilejul vizitei oficialului spaniol, un acord interguvernamental româno-spaniol, una din obligasţiile asumate fiind ca locurile de muncă disponibile în România să fie difuzate în centrele de informare din Spania, pentru ca românii care vor să revină acasă să poată lua decizii.

Băsescu a adăugat că a discutat ministrul spaniol al Muncii şi despre o iniţiativă pe care a lansat-o anul trecut într-o întâlnire cu premierul spaniol Zapatero, potrivit căreia firma spaniole care câştigă licitaţii în România pentru lucrări efectuate din bani de la Uniunea Europeană să angajeze forţă de muncă românească din Spania. El a ţinut însă să precizeze că este vorba de firme spaniole care câştigă licitaţii în România pentru fonduri europene, "pentru că nu putem vorbi despre alocări de lucrări din bani europeni".

Băsescu i-a invitat pe reprezentanţii comunităţilor româneşti din Spania să se prezinte şi să-şi expună problemele. Unul dintre cei prezenţi a spus că în Spania există un milion de români, din care în prezent 300.000 sunt şomeri şi că doar 70.000 dintre aceştia apar în cifre oficiale pentru că sunt luaţi în calcul doar cei care au lucrat şi au plătit contribuţii la stat.

Preşedintele Băsescu a răspuns că, potrivit statisticilor spaniole oficiale, la nivel naţional sunt înregistraţi 718.000 de români, iar la nivelul administraţiilor locale din Spania în statistici apar 731.000 de români.

Băsescu a apreciat că diferenţa dintre cele două cifre, de la nivel naţional şi de la nivel local, nu este semnificativă. El a menţionat că, în cifrele oficiale, românii "încadraţi în câmpul muncii cu contribuţii" sunt 250.000. "Cam aşa este cifra. Este probabil să mai fie 50-100.000 care nu s-au înregistrat. Îngrijorătoare este diferenţa mare între numărul de români înregistraţi şi cei care plătesc contribuţii", a spus Băsescu.

În continuare, cei prezenţi i-au semnalat şefului statului faptul că se înregistrează în Spania un fenomen legat de reîntoarcerea în această ţară a românilor care anul trecut au revenit în România dar nu au găsit de lucru.

Băsescu a răspuns că nu crede că este vorba despre un fenomen legat de românii care au muncit în Spania, s-au întors în România, nu au găsit locuri de muncă şi se reîntorc în Spania. Băsescu a spus că este foarte posibil să fie vorba despre cazuri izolate, în condiţiile în care în România şomajul este de doar 5,5%, iar în Spania fenomenul are o amploare de 18%.

Un alt participant s-a plâns de faptul că românilor nu li s-ar mai plăti salariul stipulat în contractul de muncă, existând cazuri în care aceştia, din 1.000 de euro primesc doar 300 de euro. Băsescu a răspuns că în România este foarte uşor de găsit, mai ales în construcţii, un loc de muncă plătit cu cel puţin 300 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: În Spania sunt oficial 718.000 de români, din care 250.000 încadraţi cu plata contribuţilor.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: În Spania sunt oficial 718.000 de români, din care 250.000 încadraţi cu plata contribuţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei