Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 mai 2009 - Anul XIV, nr. 119 (4105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Record

40.000 de oameni la „Hora Bucovinei” de la Bucşoaia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Succes total. Aşa poate fi caracterizată a doua ediţie a manifestării „Hora Bucovinei”, desfăşurată ieri la Bucşoaia, manifestare prilejuită de urcatul oilor la munte, al cărei organizator principal a fost Consiliul Judeţean dar la care şi-au adus contribuţia din plin 50 de primării sucevene.
Nu mai puţin de 40.000 de oameni au fost prezenţi pe platoul de la Bucşoaia unde au avut parte de concerte, concursuri, de plimbări cu caleaşca, într-un cuvânt de distracţie.
„În urmă cu un an în acest loc minunat, la Bucşoaia, în inima Bucovinei deschideam primul festival Hora Bucovinei, un festival care însemna şi înseamnă sărbătoarea gospodarilor acestei zone care ştiu să şi muncească, ştiu să se şi distreze şi care astăzi au încredinţat bacilor şi ciobanilor de aici oile pe care le-au ţinut toată iarna acasă şi le-au urcat pe munte, au coborât în această frumoasă zonă pentru a se distra. Asta este, în esenţă, dragii mei, Hora Bucovinei. De aceea vă urez tuturor bun venit la acest spectacol şi vă îndemn pe toţi să dansaţi, pentru că de aceea e horă”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, în deschiderea manifestărilor.
Şi oamenii s-au conformat. Au dansat pe cu mic cu mare pe muzica Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu”, care a oferit la Bucşoaia un adevărat regal folcloric. Artiştii de la Ansamblul Consiliului Judeţean nu au fost singurii. Fanfarele de la Calafindeşti şi Frătăuţii Vechi au prestat la înălţime, atât la propriu cât şi la figurat, ele cântând în nişte foişoare amplasate la câţiva metri înălţime.
Cei prezenţi la serbarea câmpenească au putut asista la concursuri de muls şi de tuns oile, de cântat la fluier şi de mâncat brânză. Ei au putut degusta miei la proţap, preparaţi în stânele special amenajate pentru eveniment, balmuş dar şi tradiţionalii mici preparaţi la comercianţii din zonă.
Invitatul surpriză al „Horei Bucovinei” a fost şeful statului Traian Băsescu.
 
„Mă întorc întotdeauna cu plăcere în Bucovina”
La Bucşoaia, Traian Băsescu a venit însoţit de soţia sa, Maria şi a fost întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi de primarul PD-L de Frasin, Marinel Bălan, acesta din urmă îmbrăcat în costum popular şi încins cu eşarfa tricoloră. Totul pe fundalul muzical asigurat de un cor de buciumaşi.
Condus prin mulţime de cei doi şi pus la curent cu programul manifestărilor, Băsescu a urcat pe scena amenajată în tabără împreună cu soţia sa, amândoi îmbrăcaţi în bundiţe cu blană de dihor primite în dar de la localnici, iar preşedintele încins şi cu chimirul primit, de asemenea, cadou.
Într-un scurt discurs, preşedintele ţării a amintit miilor de participanţi la serbarea câmpenească faptul că prima doamnă este suceveancă şi a spus că de fiecare dată revine cu plăcere în Bucovina. “De 34 de ani, de când mi-am găsit norocul aici, mă întorc întotdeauna cu plăcere în Bucovina lui Bogdan, îmblânzitorul de zimbri, şi a lui Ştefan, apărătorul Moldovei”, a spus Traian Băsescu.
Acesta a mai arătat că se bucură de fiecare dată când vede românii adunaţi la o serbare tradiţională şi a apreciat că oamenii se adună la sărbători deoarece “simt nevoia de a fi împreună”, şi astfel “se consolidează solidaritatea între români”. “Pentru mine, bucovinenii sunt o parte deosebită a sufletului naţional”, a spus preşedintele, care a mai adăugat că ieri atât soţia, cât şi soacra sa au insistat foarte mult ca, de la Bistriţa Năsăud, să vină la Suceava. “Sunt unul dintre politicienii care se întâlnesc cu dragoste cu românii”, a mai spus preşedintele.
Înainte de a intra în baia de mulţime, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, i-a arătat de sus, de pe scenă, cele şase stâne cu produse tradiţionale care ieri au fost în concurs şi i-a spus că ciobanii se vor lansa în întreceri de muls oile, cântat la fluier şi de tuns oile. “N-o să câştig la muls oile sau la cântat din fluier, dar la mâncat brânză pot să câştig”, a fost răspunsul lui Traian Băsescu.

Şeful statului a tuns o oaie
Şeful statului nu a ratat baia de mulţime. Traian Băsescu s-a pozat, a dat autografe şi a strâns mâinile celor care se înghesuiau să ajungă la el.
Primul om al ţării nu a scăpat prilejul de a se juca puţin de-a ciobanul. Băsescu a intrat într-o stână amenajată special pentru acest eveniment, a îmbrăcat un suman, şi-a pus o pălărie pe cap şi şi-a testat îndemânarea la tunsul oilor.

Balmuş, miel jântuit şi poale-n brâu – meniul preşedintelui
Arşiţa, praful şi sutele de mâini pe care le-a strâns până a ajuns la stâna tradiţională unde i-a fost pregătită masa nu au fost însă în măsură a stimula apetitul preşedintelui pentru că, aşa cum singur a spus la ieşire, doar “a gustat” puţină brânză şi puţin balmuş.
Masa prezidenţială a fost pregătită la stâna “baciului Filuţă”, proprietarul restaurantului Brădet din Suceava, alături de Băsescu aflându-se preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, primarul de Suceava, Ion Lungu şi fratele său geamăn, Constantin Lungu, deputatul democrat liberal Ioan Bălan şi primarul de Frasin, Marinel Bălan.
Pentru preşedinte şi pentru prima doamnă, Filuţă Cerlincă a pregătit un viţel şi un berbec la proţap, balmuş din smântână de oaie pusă la fiert în ceaun cu telemea de oaie, caşcaval, unt şi mălai, miel jântuit - fiert la ceaun în smântână cu multe legume şi leuştean, lapte acru în cofe de lemn, brânză şi urdă bătute cu sare, caş şi urdă proaspete, preparate din carne de porc tradiţionale.
Ca desert, baciul Filuţă a pus pe masă plăcinte poale în brâu şi cozonac, iar de băut, ţuică şi vin de casă.
Toate alimentele au fost atent controlate de DSP şi DSV, iar “Stâna lui Filuţă” a fost sigilată şi păzită de SPP-işti de sâmbătă seara.

Băsescu menţine suspansul în privinţa unei noi candidaturi
Aflat pentru aproape două ore în vizită la Bucşoaia, unde s-a desfăşurat serbarea câmpenească Hora Bucovinei, Traian Băsescu a fost întrebat de ziarişti dacă va mai candida pentru încă un mandat.
"Deocamdată avem criză, sunt europarlamentare, de asta vă arde acum?", a răspuns preşedintele.
Traian Băsescu a afirmat, în mai multe rânduri, că nu s-a decis dacă va candida la alegerile prezidenţiale care vor avea loc la sfârşitul acestui an, în schimb liderii PD-L, la invitaţia cărora a răspuns participând la Hora Bucovinei, şi-au exprimat convingerea că liderul lor spiritual va mai rămâne cinci ani la Palatul Cotroceni.
 
Ministrul Culturii şi protopopul Goraş au girat cultural şi religios Hora Bucovinei
Mai trebui spus că întreaga manifestare a avut şi binecuvântarea Bisericii, prin protopopul de Câmpulung Moldovenesc, Aurel Goraş, un apropiat al PD-L şi al preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Girul cultural l-a dat însuşi ministrul Culturii, Theodor Paleologu, elegant într-un costum culoarea oului de raţă, cu cravată bej cu picăţele şi batistă albă în buzunarul de la piept.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 40.000 de oameni la „Hora Bucovinei” de la Bucşoaia.
 Vizualizări articol: 6313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 20 voturi
40.000 de oameni la „Hora Bucovinei” de la Bucşoaia2.3520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lingailor! trimis de
(25 mai 2009, 14:06:18
Asa fratilor, duceti-va si cascati gurile ca fraierii !!! Someri, saraci, batjocoriti si tot lingeti rahatul lor! Prostia romaneasca nu o sa se vindece niciodata. Toate porcariile si spectacolele comuniste date de acest mascarici de flutur pe banii contribuabilului pentru a-i face campanie marinarului nu deschide ochii si ridica scarba nimanui? Mai ales acelor tarani care au trait o viata atat de amarata, de buna voie se inhama la inca una...presupun ca ne meritam soarta. Asa suntem noi...prea orbi de prostie sa vedem realitatea bataii de joc la care suntem supusi!
2.   Tarati cu forta trimis de
(25 mai 2009, 15:14:43
ca pe timpu lui ceausescu , oameni luati cu japca suiti in autocare si dusi sa-l vada pe prea iubitul basescu cum tunde oaia,manifestatie facuta de marele h-o-t gheorghe flutur si supusi sa i primari de comune,iar prostimia iarasi pune botu la vrajeala ieftina . ne meritam soarta, la mai mare...

3.   Mancare, bautura si distractie trimis de
(25 mai 2009, 16:50:19
cred ca asta a fost totul iar daca altii dintre voi va simtiti oarecum lezati de asa ceva, zic sa stati in banca voastra si sa taceti, chiar daca nu venea Base sau alti demnitari cred sigur ca era la fel de frumos. Toti cei care au fost acolo s-au simtit foarte bine.
4.   ... trimis de
(25 mai 2009, 18:38:15
Incet, incet, ne intoarcem de unde am plecat (inainte de '89).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei